image

'Grote storing Amerikaanse apotheken veroorzaakt door ransomware'

dinsdag 27 februari 2024, 13:22 door Redactie, 3 reacties

Een grote storing bij apotheken in heel de Verenigde Staten, waardoor die geen medicijnen kunnen leveren en kosten declareren, is veroorzaakt door een ransomware-aanval. Dat stelt persbureau Reuters op basis van bronnen. De apotheken in kwestie maken gebruik van Change Healthcare, dat de communicatie tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars regelt. Change Healthcare verwerkt medicijnrecepten en declaraties voor 67.000 apotheken in de VS.

Vorige week werd het bedrijf getroffen door een cyberaanval, maar details werden niet gegeven, behalve dat Change Healthcare vermoedde dat de aanval het werk van een statelijke actor was. Op de eigen website meldt het bedrijf dat het op verschillende manieren de getroffen omgeving probeert te herstellen en het bij het online brengen van de systemen geen shortcuts of andere risico's neemt.

De ontstane situatie zorgt er onder andere voor dat medicijnen pas later of helemaal niet worden verstrekt. Daardoor is een enorme achterstand ontstaan in het verwerken van medicijnrecepten, aldus de American Pharmacists Association (APhA). De American Hospital Association (AHA) spreekt van een cyberaanval op de gehele zorgsector die van de diensten en technologie van Change Healthcare afhankelijk is.

Twee bronnen laten tegenover persbureau Reuters weten dat het om een ransomware-aanval gaat, uitgevoerd door de criminelen achter de ALPHV-ransomware, ook bekend als BlackCat. Dit wordt door een bron bevestigd aan TechCrunch. Hoe de aanval mogelijk was en of er ook gegevens zijn gestolen is niet bekend.

Reacties (3)
27-02-2024, 17:08 door Anoniem
27-02-2024, 19:25 door Anoniem
Als we nu al weten dat de volgende president ons nu al gaat laten stikken als wij in de penarie zitten, dan zoeken ze het zelf maar uit daar. Dan hadden ze de gebruikersvoorwaarden van hun eigen software maar beter moeten lezen en alle updates maar moeten installeren. Klinkt hard maar mijn apotheken werken nog gewoon. En als de computer daar niet werkt word ik hier in Europa nooit met lege handen weggestuurd.

Daar zijn we gelukkig niet Amerikaans genoeg voor.
29-02-2024, 14:52 door Anoniem
Door Anoniem: Als we nu al weten dat de volgende president ons nu al gaat laten stikken als wij in de penarie zitten, dan zoeken ze het zelf maar uit daar. Dan hadden ze de gebruikersvoorwaarden van hun eigen software maar beter moeten lezen en alle updates maar moeten installeren. Klinkt hard maar mijn apotheken werken nog gewoon. En als de computer daar niet werkt word ik hier in Europa nooit met lege handen weggestuurd.

Daar zijn we gelukkig niet Amerikaans genoeg voor.

De ransomeware aanvallen in de Amerikaanse gezondheidszorg komen mij idd politiek gemotiveerd over, en in dat geval zouden het aanvallen kunnen zijn via nog ongepatchte en onbekende zero-days, eventueel vanuit een natie die de VS wil uitdagen, of een privacy-rekening wil vereffenen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.