image

Kan het lekken van mijn persoonlijke gegevens worden aangemerkt als doxing?

woensdag 28 februari 2024, 10:58 door Arnoud Engelfriet, 4 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Een bedrijf lekt mijn persoonlijke gegevens online. Criminelen gebruiken deze gegevens om mij schade te berokkenen. Is het bedrijf nu te vervolgen voor doxing?

Antwoord: Nee. 'Doxing' is in de wet gedefinieerd als het publiceren van persoonsgegevens "met het oogmerk om die ander vrees aan te jagen dan wel aan te laten jagen, ernstige overlast aan te doen dan wel aan te laten doen of hem in de uitoefening van zijn ambt of beroep ernstig te hinderen" (art. 285d Strafrecht).

Het lekken van persoonsgegevens gebeurt normaliter niet met het doel om de klant of relatie bang te maken, overlast te bezorgen of te hinderen in zijn werk. Dat kan natuurlijk best het gevólg zijn van het datalek, maar strafbare doxing is het pas als dat de bedoeling was van de persoon (of bedrijf) die het veroorzaakte.

Mij lijkt logischer dat de crimineel aan te pakken is wegens doxing, omdat deze de gegevens publiceert met schade-oogmerk. Grote kans dat dit een vorm van vrees of overlast is die dit wetsartikel bedoelt. En afhankelijk van de schade zijn er nog meer artikelen denkbaar uit het wetboek van strafrecht, denk aan oplichting of afpersing (chantage).

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (4)
28-02-2024, 11:33 door johanw
Mij lijkt logischer dat de crimineel aan te pakken is wegens doxing

Misschien wel, als die crimineel te vinden is en zich binnen bereik van de Nederlandse justitie bevind. Beide is gewoonlijk niet het geval dus dat gaat meestal niet werken.
28-02-2024, 14:30 door Anoniem
Mooi reactie, na het lezen van header, en zonder juridische, maar wel materie kennis, was mijn eerste reactie NEE. Precies zoals @Arnould begint.
28-02-2024, 14:41 door Anoniem
Als een bedrijf persoonsgegevens online lekt, dan overtreedt dat bedrijf toch de AVG? En dan kunnen er toch sancties volgen? @Arnoud waarom zeg je daar niets over?
29-02-2024, 10:42 door Anoniem
Door Anoniem: Als een bedrijf persoonsgegevens online lekt, dan overtreedt dat bedrijf toch de AVG? En dan kunnen er toch sancties volgen? @Arnoud waarom zeg je daar niets over?

Misschien wel omdat dat de vraag niet was.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.