image

Minister verlengt overheidssubsidie voor cyberweerbaarheid tot 1 april 2026

woensdag 28 februari 2024, 12:38 door Redactie, 1 reacties

Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken heeft de overheidssubsidie voor het versterken van de cyberweerbaarheid van het bedrijfsleven verlengd tot 1 april 2026. De Subsidieregeling Cyberweerbaarheid is bedoeld om de oprichting van nieuwe cyberweerbaarheidsnetwerken te bevorderen en bestaande netwerken te ondersteunen. Binnen deze netwerken werken ondernemers samen met andere organisaties aan het vergroten van de cyberweerbaarheid van bedrijven, zowel binnen als tussen niet-vitale branches, sectoren en regio's.

"De cyberweerbaarheidsnetwerken vormen samen een landelijk dekkend stelsel van samenwerkingsverbanden waar ondernemers terecht kunnen voor kennis, dreigingsinformatie, best practices en handelingsperspectief op het terrein van cybersecurity. Deze publiek-private samenwerkingen vormen een belangrijk speerpunt in de Digitaliseringsstrategie", aldus minister Adriaansens.

In 2018 kwam de subsidie voor het eerst beschikbaar. Het ging toen om een bedrag van 1 miljoen euro. Vanwege de vraag werd besloten de subsidiemodule in 2019 met twee jaar te verlengen tot 1 april 2021. Ook in 2022 en 2023 is de subsidie weer beschikbaar gesteld waarbij vorig jaar het bedrag is verlaagd naar 800.000 euro. In totaal zijn er 36 cyberweerbaarheidsnetwerken waaraan subsidie is verstrekt.

"Om de oogst van de resultaten van de subsidieverstrekking onder deze subsidiemodule te bestendigen en om het landelijk dekkend stelsel verder te consolideren, ben ik voornemens deze subsidiemodule te verlengen tot 1 april 2026", besluti de minister haar brief aan de Tweede Kamer (pdf).

Reacties (1)
28-02-2024, 14:21 door Anoniem
Werkelijk? Ik zie in mijn omgeving vooral cybersecurity-netwerken waar middelmatig volk middelmatige tips uitwisselt. Waarbij een groot deel van de leden vooral de 'standaard' netwerkers zijn die niet inhoudelijk geïnteresseerd zijn, maar enkel aanwezig zijn voor de gezelligheid of de sales opportunity. Maar goed, andere generieke initiatieven vanuit de overheid zijn evengoed weinig succesvol en de toegevoegde waarde is nauwelijks smart te maken ('Ja, het was heel informatief. Ook goed georganiseerd, complimenten daarvoor...').

Tip: zorg eens dat er wat betere security-mensen worden opgeleid. Mensen die daadwerkelijk het complexe probleem van jarenlang achterstallig onderhoud en organisatorische verwaarlozing kunnen oplossen en dergelijke verandertrajecten kunnen begeleiden. Ja, dat vergt diepgaande kennis van techniek, bedrijfsvoering en veranderkunde, maar dan geraken we wellicht een keertje uit de ellende.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.