image

Overheid lanceert NIS2-Quickscan in voorbereiding op nieuwe cyberrichtlijn

donderdag 29 februari 2024, 10:30 door Redactie, 4 reacties

De Rijksoverheid heeft vandaag de NIS2-Quickscan gelanceerd die organisaties moet helpen bij de voorbereiding op de komst van de nieuwe Europese NIS2-richtlijn. De NIS2-richtlijn is een herziening van de richtlijn inzake netwerk- en informatiebeveiliging uit 2016 en wil meer duidelijkheid scheppen, de implementatie verbeteren en inspelen op ontwikkelingen op dit gebied.

De richtlijn dekt meer sectoren en activiteiten dan voorheen, stroomlijnt de rapporteringsverplichtingen en pakt de beveiliging van de toeleveringsketen aan. Zo moeten meer entiteiten en sectoren maatregelen nemen om zich tegen cyberaanvallen te beschermen. Het gaat dan om sectoren als energie, vervoer, banken, gezondheidszorg, digitale infrastructuur, openbaar bestuur en ruimtevaart.

Ook wordt een kader vastgesteld voor betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen verschillende autoriteiten en lidstaten en wordt er een “Europese kwetsbaarheidsdatabase” opgezet. Verder legt de wet EU-landen strengere verplichtingen op, op het gebied van toezicht voor cyberbeveiliging. De wet werd eind 2022 aangenomen, waarna EU-lidstaten 21 maanden de tijd hebben om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Security.NL meldde vorige maand dat Nederland de deadline voor deze implementatie niet gaat halen.

De vandaag gelanceerde NIS2-Quickscan bestaat uit 40 ja/nee-vragen die ict'ers en cybersecuritypersoneel bewust moet maken van de status van de digitale weerbaarheid van hun organisatie. Tevens word handelingsperspectief geboden, zoals technische of organisatorische maatregelen die kunnen bijdragen aan de digitale weerbaarheid van de organisatie en aan de voorbereiding op NIS2.

Reacties (4)
29-02-2024, 10:52 door Anoniem
Was dit er niet ook al? of is de quickscan die er al was geupdate?
29-02-2024, 10:55 door Anoniem
Leuk , nog meer administratieve romp-slomp
29-02-2024, 11:25 door Anoniem
Ben benieuwd hoeveel jaar na invoering de overheid zelf nog niet dit heeft geimplementeerd. Ik verwacht dat de belastingdienst toch wel tegen 2050 aan de regeling kan voldoen. /s
29-02-2024, 21:31 door Anoniem
Ook de 10 NIS2 Zorgplicht maatregelen zijn vandaag gepubliceerd.
Zie onderstaande link met de tekst onder de oranje knop.
https://www.digitaltrustcenter.nl/nis2/startpunt
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.