image

Ransomwaregroep eist 3,5 miljoen dollar voor data kinderziekenhuis VS

donderdag 29 februari 2024, 13:59 door Redactie, 7 reacties

De criminelen die een ransomware-aanval op een kinderziekenhuis in de Amerikaanse stad Chicago uitvoerden eisen omgerekend 3,5 miljoen euro aan bitcoin voor de gestolen data. Bij de aanval, die eind januari plaatsvond, werden allerlei systemen versleuteld. Daardoor was het ziekenhuis niet telefonisch of via e-mail bereikbaar en waren ook de elektronische patiëntendossiers offline, alsmede onderzoeksresultaten. Een deel van de systemen is een maand later nog altijd niet hersteld.

Het Lurie Children’s Hospital of Chicago verleent jaarlijks zorg aan meer dan 239.000 kinderen. De aanval werd opgeëist door de criminelen achter de Rhysida-ransomware. Op hun eigen website laat de groep weten dat het bij de aanvaller ook allerlei gegevens heeft gestolen, die het nu aanbiedt voor een bedrag van zestig bitcoin, wat omgerekend zo'n 3,5 miljoen euro is.

Vanwege de aanval roept het ziekenhuis ouders op om een papieren versie van hun verzekeringspas mee te nemen, alsmede de medicijnflesjes of medicijnoverzichten van hun kind. Hoe de aanval kon plaatsvinden is niet bekend. Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid waarschuwde ziekenhuizen vorig jaar nog voor aanvallen met de Rhysida-ransomware.

Reacties (7)
29-02-2024, 14:20 door Anoniem
Gezien de gerichte ransomeware acties op ziekenhuizen in de VS, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat deze acties politiek gemotiveerd zijn rond Obama-care- een model van zorgverzekeringen gelijkend het Nederlandse systeem, en Trump's presidentiële uitspraak die te willen vervangen voor 'iets veel beters', en zijn wetsvoorstel dat strandde.

Maar in Nederland was in 2017 het gehuwde zorgcowboy tandem Schippers-Spijker in het nieuws!

Afentoe zou ik ook een spijker in een houten janus kop willen slaan, en de GGZ gegevens lekken naar de pers. Beetje voodoo-praktijken terug in de spreekkamer.
29-02-2024, 14:44 door Anoniem
Ik ben niet christelijk, maar voor zo'n bende is een apart plekje voorzien in de hel.
29-02-2024, 14:50 door Anoniem
[Verwijderd door moderator]
29-02-2024, 15:20 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben niet christelijk, maar voor zo'n bende is een apart plekje voorzien in de hel.

Het zijn heidenen, Noord-Koreaanse elitie-hackers van de opgewekte lazerus, malle mengeling van boeddhisme en familiale verzinsels van familie Oen;)
29-02-2024, 16:59 door EenPoging
Door Anoniem: Gezien de gerichte ransomeware acties op ziekenhuizen in de VS, ...

Kun je dit toelichten? Voor zover ik kan vinden is dit het eerste ziekenhuis in de VS wat door Rhysida is geraakt (kijkend naar deze lijst van slachtoffers: https://www.ransomlook.io/group/Rhysida).

Daarbij gebruikt Rhysida een R-a-a-s business model, dus het is maar de vraag hoeveel verschillende partijen verantwoordelijk zijn voor hun besmettingen.
Als je in bredere zin bedoelt dat meerdere ziekenhuizen door ransomware geraakt zijn, snap ik niet hoe je tot de conclusie komt dat het over "gerichte acties" gaat. In dat geval lijkt het me een logischere verklaring dat ziekenhuizen hun cybersecurity over het algemeen minder op orde hebben wegens gebrek aan investering in digitalisering en verdediging.
01-03-2024, 00:11 door Anoniem
Door Anoniem: Gezien de gerichte ransomeware acties op ziekenhuizen in de VS, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat deze acties politiek gemotiveerd zijn rond Obama-care- een model van zorgverzekeringen gelijkend het Nederlandse systeem, en Trump's presidentiële uitspraak die te willen vervangen voor 'iets veel beters', en zijn wetsvoorstel dat strandde.

Maar in Nederland was in 2017 het gehuwde zorgcowboy tandem Schippers-Spijker in het nieuws!

Afentoe zou ik ook een spijker in een houten janus kop willen slaan, en de GGZ gegevens lekken naar de pers. Beetje voodoo-praktijken terug in de spreekkamer.
Is niet gericht. Windows is laaghangend fruit volgens de security mensen. Vroeg of laat wordt je geraakt.
02-03-2024, 16:02 door Anoniem
Misschien je beveiliging op orde houden zou ook een optie zijn.........er zijn mensen die geven microsoft Windows de schuld
slaat nergens op wat voor besturingssysteem je ook gebruikt ales..is lek...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.