image

Amerikaanse gezondheidszorg krijgt als gevolg van ransomware niet betaald

donderdag 29 februari 2024, 17:22 door Redactie, 1 reacties

Vanwege een ransomware-aanval op een belangrijk bedrijf voor de Amerikaanse gezondheidszorg krijgen allerlei ziekenhuizen, praktijken en zorgverleners in de Verenigde Staten niet betaald, zo melden The Wall Street Journal en persbureau Reuters. Het gaat om het bedrijf Change Healthcare, dat vorige week slachtoffer werd van een ransomware-aanval.

Het bedrijf verwerkt declaraties voor zorginstellingen en apotheken. Door de aanval krijgen zorginstanties hun ingediende zorgdeclaraties niet vergoed en kunnen ook niet zien of iemands zorgverzekering de behandeling in kwestie dekt. Ook kunnen mensen geen medicatie bij apotheken ophalen, omdat het medicijnrecept niet doorkomt, laat CNBC weten.

Verschillende zorgaanbieders zitten inmiddels krap bij kas. Zo laat één laboratorium tegenover Reuters weten dat de facturatie helemaal stil ligt en stelt een maatschappelijk werkster dat ze nog op duizenden dollars aan declaraties wacht. De American Hospital Association, die duizenden ziekenhuizen vertegenwoordigt, heeft inmiddels een brief aan het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid geschreven, waarin de gevolgen voor patiëntenzorg worden beschreven, alsmede maatregelen die de overheid zou kunnen nemen.

Op de eigen website meldt Change Healthcare dat het slachtoffer is geworden van een aanval door 'ALPHV/Blackcat', een ransomwaregroep. De criminelen claimen zes terabyte aan data bij het bedrijf te hebben buitgemaakt. Wanneer de systemen weer zijn hersteld kan Change Healthcare niet zeggen. Uit de statuspagina blijkt dat de meeste diensten nog altijd offline zijn.

Reacties (1)
01-03-2024, 17:02 door Eelkonio
Ik ben benieuwd of ze een schatting vrij gaan geven hoeveel doden dit opgeleverd heeft. Security is altijd een bijzaak tot er plots een boevenbende midden in je woonkamer staat en aangeeft dat ze al maanden in je huis rondwandelen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.