image

Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt naleving recht op inzage

vrijdag 1 maart 2024, 10:00 door Redactie, 3 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens en andere Europese privacytoezichthouders, verenigd in de EDPB, gaan dit jaar onderzoeken of organisaties zich wel houden aan het recht op inzage dat mensen hebben. Onder de AVG heeft iedereen een recht op inzage en kan zo opvragen welke persoonsgegevens een organisatie over hem of haar heeft. De organisatie moet die vervolgens binnen een bepaalde tijd verstrekken.

Ook kunnen zij hiermee controleren of organisaties zich aan de regels houden bij het verwerken van hun gegevens. Wanneer mensen inzage hebben gekregen, kunnen zij beroep doen op andere privacyrechten, zoals het wijzigen van incorrecte gegevens of het verzoeken om gegevens te verwijderen, bijvoorbeeld als de organisatie die in strijd met de wet gebruikt.

"In de praktijk gaat blijkt het geregeld mis te gaan wanneer mensen hun gegevens willen inzien", zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacytoezichthouder zegt hierover vaak klachten te ontvangen, bijvoorbeeld over organisaties die niet of te laat reageren op een inzageverzoek. De Europese privacytoezichthouders gaan de komende tijd organisaties benaderen met een vragenlijst. Daarmee moet duidelijk worden hoe organisaties het recht op inzage in de praktijk vormgeven. Afhankelijk van de antwoorden kunnen er verdere onderzoeken volgen of worden gehandhaafd.

Reacties (3)
01-03-2024, 11:58 door bart_hGn4mQe
We gaan bedrijven vragen of ze zich aan de wet houden en de bedrijven die nee zeggen verder onderzoeken. Top plan!
04-03-2024, 08:32 door Anoniem
Door bart_hGn4mQe: We gaan bedrijven vragen of ze zich aan de wet houden en de bedrijven die nee zeggen verder onderzoeken. Top plan!

Nee, zo staat het er niet. Men vraagt uit hoe de bedrijven het hebben geregeld cq in de praktijk vorm geven. Prima vraagstelling op zich. Wel met u eens dat de AP nog veel naïviteit vertoont in haar toezicht. Nog heel wat bedrijven gaan in de praktijk laks om met de AVG en zien privacy van hun klanten als een last en kostenpost.
05-03-2024, 12:46 door Agmalie
Ik zou zeggen: begin bij de Belastingdienst. Zie Radar van gisteren (4-3-24). 1-3 jaar voor je wat krijgt en dan is ook nog alles zwartgelakt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.