image

Politie houdt viertal aan voor grootschalige phishing en bankhelpdeskfraude

vrijdag 1 maart 2024, 09:49 door Redactie, 0 reacties
Laatst bijgewerkt: 01-03-2024, 12:15

De politie heeft vier mannen aangehouden die worden verdacht van grootschalige phishing en bankhelpdeskfraude. Door onderzoek naar de Genesis Market, waarop de gegevens van tienduizenden Nederlanders werden verhandeld, kwam de politie de verdachten op het spoor. De verdachten worden van meerdere phishingcampagnes verdacht. Eén slachtoffer werd voor ruim 33.000 euro bestolen.

De aangehouden mannen zijn 23, 26, 29 en 30 jaar oud en komen uit Almere, Huizen en Amersfoort. De 26-jarige man wordt ervan verdacht een coördinerende functie te hebben gehad. Hij richtte de service in en zorgde dat anderen daadwerkelijk mensen konden oplichten. Bij de doorzoekingen zijn grote hoeveelheden geld, sieraden, horloges, grote hoeveelheden luxe en designerkleding en schoenen en een auto in beslag genomen.

Hoeveel slachtoffers er in deze zaak zijn gemaakt en het schadebedrag worden niet door de politie gemeld. "Door cyberschaamte of angst voor imagoschade wordt vaak geen aangifte gedaan, maar aangifte doen, is essentieel. Het helpt om de geleden schade zoveel mogelijk te beperken, nieuwe slachtoffers te voorkomen en criminelen op te sporen", aldus de politie. Elke maand doen meer dan zevenhonderd mensen aangifte van bankhelpdeskfraude, waarbij slachtoffers voor duizenden euro's zijn bestolen.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.