image

AIVD kijkt naar rapport over afhankelijkheid Amerikaanse clouddiensten

vrijdag 1 maart 2024, 16:43 door Redactie, 6 reacties

Vandaag publiceerde denktank Clingendael een rapport over de Europese afhankelijkheid van Amerikaanse clouddiensten. Het onderzoek werd in opdracht van de AIVD uitgevoerd en de inlichtingendienst zegt de uitkomsten van het rapport verder te bestuderen. "Het onderzoek past bij de wettelijke taak van de AIVD om Nederland digitaal veilig te houden en weerbaar te maken. De AIVD benadrukt al langer het belang van goede informatiebeveiliging van overheden, bedrijven en kennisinstellingen."

Volgens de onderzoekers van Clingendael hebben Europese overheden de afgelopen jaren meerdere maatregelen genomen om minder afhankelijk te worden van het Chinese Huawei in de vitale telecominfrastructuur. "Vandaag staat de EU op een zelfde kruispunt met betrekking tot clouddiensten", aldus de onderzoekers. Niet alleen bedrijven maar ook overheden maken inmiddels de overstap naar de cloud.

"Databescherming en bescherming tegen externe inmenging moet centraal in het debat zijn", merken de onderzoekers daarover op. "Dit keer is het echter niet Europa's afhankelijkheid van Chinese bedrijven, maar Amerikaanse Big Tech." Door het verkleinen van de afhankelijkheden van externe partijen kan Europa haar economische veiligheid versterken en eigen beslissingen maken.

De notie van cloudsoevereiniteit staat echter niet hoog op de Europese agenda, aldus de onderzoekers. "Lidstaten hebben verschillende interpretaties van cloudsoevereiniteit, gedreven door nationale belangen. Dit duidt op een volgende uitdaging: de noodzaak om in intra-Europees vertrouwen te investeren, wat is vereist om Europese cloudproviders te versterken."

Afsluitend concluderen de onderzoekers dat cloudsoevereiniteit niet alleen gaat over in hoeverre EU-lidstaten de Amerikaanse overheid en bedrijven kunnen vertrouwen, gegeven de extraterritoriale gevolgen van Amerikaanse nationale veiligheidswetgeving, maar ook over het hebben van meerdere aanbieders, de juiste wet- en regelgeving en het ontwikkelen van eigen mogelijkheden en middelen.

Reacties (6)
01-03-2024, 16:52 door Anoniem
Doet me denken aan een voorgaand nieuwsbericht;
https://www.security.nl/posting/831808/VS+kan+via+clouddiensten+bij+e-mail+Nederlandse+overheid+en+bedrijven
Ja AIVD, zo voelt het nou als je een ander bespioneert... /-:
Zo voelt de sleepwet voor burgers, leuk om op die manier gen**it te worden.
Ook de AIVD kijkt in diensten van derden om het publiek in de gaten te houden/bespioneren via de sleepwet.
Het is gewoon niet gezond.
01-03-2024, 17:37 door Anoniem
Door Anoniem: Doet me denken aan een voorgaand nieuwsbericht;
Dat is niet toevallig, het gaat over hetzelfde rapport. Open de PDF in het voorgaande bericht maar, en volg dan de link naar AIVD in dit bericht en hun link naar het rapport. Je komt bij hetzelfde rapport uit.
01-03-2024, 18:29 door Anoniem
Wat dus ook niet gezond is om alles van de overheid maar in de "cloud" te zetten en volledig afhankelijk te worden van derde partijen zoals AWS of Microsoft. Wordt tijd dat Nederland ook zijn eigen broek kan ophouden als er conflicten op globaal niveau zijn. Just saying van iemand die al 25 in de ICT werkt en grote projecten heeft gedraaid in overheids-land.....
01-03-2024, 21:19 door Anoniem
Door Anoniem: Doet me denken aan een voorgaand nieuwsbericht;
https://www.security.nl/posting/831808/VS+kan+via+clouddiensten+bij+e-mail+Nederlandse+overheid+en+bedrijven
Ja AIVD, zo voelt het nou als je een ander bespioneert... /-:
Zo voelt de sleepwet voor burgers, leuk om op die manier gen**it te worden.
Ook de AIVD kijkt in diensten van derden om het publiek in de gaten te houden/bespioneren via de sleepwet.
Het is gewoon niet gezond.
Ach, dit is voor de bühne, Nederland met de status van cryptoproducing nation om staatsgeheimen te beschermen, dus lees dit rapport met je crypto-leesbril. Clingendael de opdracht heeft gekegen en niet HCSS, daar had NPO en Volkskrant een tijdje geleden iets tegen de opdrachtgever. Ik heb ook veel bezwaren tegen de financiers en opdrachtgevers in 5G Smart Cities en ontwikkelaars van AI.

De tijdbalk in het rapport geeft een overzichtelijk inzicht over de uitdagingen in Europa (niet Nederland) mbt China en de bedrijven van EUtjes grote broer, de VS sinds 2000, dat is mooi gedaan. De Europese cloud-structuur wantrouw ik net zo als de Amerikaanse, omdat het primair gaat om staatsveiligheid van de Europese landen en dat gaat over een handjevol burgers in overheidsdienst. Europa is een kleine speler als het gaat om cloud service providers, van de twintig grootste bedrijven zijn er slechts 2 Europees.
02-03-2024, 12:51 door Anoniem
Werk in opdracht van een "schaduwoverheid", die hier al enige tijd bestaat en letterlijk in deze de 'dienst' uitmaakt.

Hier is men vooral mee bezig en daar schrijft een bezorgd EFF over: (bij ons in EU de DSA):
https://www.eff.org/deeplinks/2021/06/tracking-global-online-censorship-what-eff-doing-next
02-03-2024, 18:33 door Anoniem
Kijk ook naar de veiligheid: https://radar.cloudflare.com
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.