image

Britse privacytoezichthouder: 'betaal of oké' model in principe niet verboden

woensdag 6 maart 2024, 15:06 door Redactie, 6 reacties

Het model waarbij techbedrijven gebruikers verplichten om te betalen of anders akkoord te gaan met tracking is in principe niet verboden, maar er zijn wel allerlei factoren waar rekening mee moet worden gehouden, zoals de hoogte van het gevraagde bedrag. Dat stelt de Britse privacytoezichthouder ICO. Bedrijven die een 'betaal of oké' model hanteren of overwegen moeten er wel voor zorgen dat de toestemming voor het verwerken van persoonlijke gegevens voor gerichte advertentie "vrijelijk" is gegeven, volledig geïnformeerd is en zonder nadelige gevolgen kan worden ingetrokken.

De ICO is benieuwd wat mensen vinden van de manier waarop het dit model handhaaft. Bij het 'betaal of oké' model spelen namelijk allerlei factoren een rol, aldus de toezichthouder. Het gaat bijvoorbeeld om de machtsbalans. "Toestemming voor gepersonaliseerde advertenties wordt waarschijnlijk niet vrij gegeven wanneer mensen geen of weinig keuze hebben om een dienst wel of niet te gebruiken, wat het geval kan zijn bij het gebruik van een publieke dienst of de aanbieder een dominante positie heeft."

Een andere factor die meespeelt is de hoogte van het bedrag dat gebruikers moeten betalen. Als een techbedrijf gebruikers een zeer hoog bedrag vraagt om niet te worden gevolgd, zal de toestemming voor gerichte advertenties waarschijnlijk niet vrijelijk zijn gegeven. Het bedrag dat bedrijven vragen moet mensen dan ook een realistische keuze geven, waarbij de aanbieder ook een objectieve rechtvaardiging voor het bedrag moet kunnen uitleggen, stelt de ICO.

Tevens moeten de keuzes op een eerlijke en gelijkwaardige manier worden gepresenteerd, zodat mensen weten wat elke optie inhoudt. De ICO vraagt organisaties en bedrijven om een reactie op de manier hoe het 'betaal of oké' model moet worden gehandhaafd en komt later dit jaar met verdere uitleg.

Reacties (6)
06-03-2024, 16:25 door Anoniem
Ik ben niet sociaal. Sociale media zijn niks voor mij. Reclame, waar dan ook, doet me niets. En ik heb de neiging om producten waarvoor reclame wordt gemaakt juist niet te kopen. Maar meestal wordt reclame door mijn hersenen automatisch geblokkeerd. Een reclame kan dan honderd keer voorbijkomen, dan nog kan ik je niet vertellen om welk product of welk merk het gaat. Betalen voor reclamevrij is in mijn geval zonde van het geld.
06-03-2024, 23:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben niet sociaal. Sociale media zijn niks voor mij. Reclame, waar dan ook, doet me niets. En ik heb de neiging om producten waarvoor reclame wordt gemaakt juist niet te kopen. Maar meestal wordt reclame door mijn hersenen automatisch geblokkeerd. Een reclame kan dan honderd keer voorbijkomen, dan nog kan ik je niet vertellen om welk product of welk merk het gaat. Betalen voor reclamevrij is in mijn geval zonde van het geld.

Reclame is niet gericht op het bewuste maar op het onbewuste deel van de geest. Door herhaling wordt iets 'normaal' of vanzelfsprekend.
Wanneer je geen reclame meer te zien krijgt hoeft niet te betekenen dat je niet getrackt wordt.
07-03-2024, 07:56 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben niet sociaal. Sociale media zijn niks voor mij. Reclame, waar dan ook, doet me niets. En ik heb de neiging om producten waarvoor reclame wordt gemaakt juist niet te kopen. Maar meestal wordt reclame door mijn hersenen automatisch geblokkeerd. Een reclame kan dan honderd keer voorbijkomen, dan nog kan ik je niet vertellen om welk product of welk merk het gaat. Betalen voor reclamevrij is in mijn geval zonde van het geld.
Als dat waar zou zijn zou jij niets meer kopen.
07-03-2024, 08:41 door Anoniem
Door Anoniem: Betalen voor reclamevrij is in mijn geval zonde van het geld.

Je zal jezelf verbazen hoeveel invloed reclame heeft op de richting die je bewandelt
07-03-2024, 10:12 door Anoniem
Niks ansders verwacht van de ICO.
07-03-2024, 14:45 door Anoniem
ICO is een zieke club... Ik welke wereld is het betalen om je rechten te behouden een normale keuze?
Zijn die daar helemaal van het potty gesnatched?
Absolute mafkezen.

Zijn die een lobbyclub voor de VS geworden, oh, wacht.. engeland... duh.. America first, UK lapdog, NL pilot balloon..
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.