image

'Europese toezichthouders moeten 'betaal of oké' model Meta verbieden'

donderdag 7 maart 2024, 17:18 door Redactie, 12 reacties

Europese privacytoezichthouders moeten het 'betaal of oké' model van Meta verbieden, zo vindt een coalitie van Europese burgerrechtenbewegingen, waaronder het Nederlandse Bits of Freedom. De organisaties hebben de Europese privacytoezichthouders, verenigd in de EDPB, opgeroepen om een streep door de abonnementen van Facebook en Instagram te halen omdat ze vinden dat die niet aan de AVG voldoen.

De EDPB is bezig met een opinie over 'betaal of oké' modellen. Volgens de burgerrechtenbeweging zijn dergelijke modellen in strijd met de AVG, omdat het betalen voor privacy geen vrije toestemming is. "Deze abonnementsmodellen dwingen mensen om eigenlijk hun recht op privacy te "kopen", dat is vastgelegd in de Universele verklaring van de rechten van de mens, het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en het Europese Handvest van grondrechten."

Mensen die niet willen betalen of dit niet kunnen veroorloven worden gedwongen om zich te laten volgen en gerichte advertenties te accepteren. Dit is volgens de burgerrechtenbewegingen ook niet verenigbaar met de AVG, die vrije toestemming vereist. Daar is hier geen sprake van, aldus de organisaties. "Het accepteren van deze abonnementsmodellen zou de AVG ondermijnen, de hoge databeschermingsstandaarden van de EU degraderen en alle realistische bescherming tegen surveillancekapitalisme wegspoelen", stellen de organisaties verder in hun open brief aan de EDPB (pdf).

Reacties (12)
07-03-2024, 18:01 door Anoniem
Er wordt een hele groep vergeten in dit spektakel....
Degenen die ook gevolgd en geprofileerd worden en GEEN klant/gebruiker/verslaafde zijn van Meta produkten.
Ik wil niet aan m'n digitale voor/achterdeur koper of advertenties zien.
07-03-2024, 19:39 door Anoniem
De "betaal of OK" discussie doet mij toch een beetje aan ransomeware denken.
08-03-2024, 01:05 door Anoniem
Door Anoniem: De "betaal of OK" discussie doet mij toch een beetje aan ransomeware denken.
Je geld of je gegevens worden doorverkocht. Idd ben het met je eens. Na jaren na het Cambridge analytics schandaal doen ze nog steeds hetzelfde via andere partijen maar dan met goedkeuring in de gebruikers voorwaarden .
08-03-2024, 08:01 door spatieman
en al betaal je, je wordt nog gevolgd met wat je uitspookt
je krijgt alleen "minder" advertenties te zien.
08-03-2024, 09:41 door Anoniem
Door Anoniem: De "betaal of OK" discussie doet mij toch een beetje aan ransomeware denken.

Met als enige extra optie dan je niet gedwongen wordt deze sociale media te gebruiken.
Dan krijg je die vraag ook niet. En hoef je dus niet te betalen.

Ik zeg niet dat je niet alsnog geprofileerd zult worden.
De vraag (Betaal of OK) is er voor de buhne. Om de privacytoezichthouders weer in slaap te sussen.
Vooral die in Ierland.
08-03-2024, 12:02 door Anoniem
Door Anoniem: De vraag (Betaal of OK) is er voor de buhne. Om de privacytoezichthouders weer in slaap te sussen.
Niet om ze in slaap te sussen, maar om te vertragen. Hier gaat echt wel actie tegen komen en dat weet Meta donders goed.

Wat Facebook (en nu Meta) al doet sinds het bestaat is om keer op keer op keer te doen alsof het de Europese regels helemaal verkeerd begrepen heeft. Elke keer doet Meta iets dat de regels op een nieuwe manier schendt, en Meta weet dat dat elke keer opnieuw onderzocht en beoordeeld moet worden, dat dat elke keer zorgvuldig moet gebeuren (anders sneuvelt het voor de rechter), en natuurlijk stapt Meta ook naar de rechter om beslissingen aan te vechten. Daardoor kost het allemaal heel veel tijd. Als er een uitspraak is respecteert Meta die zogenaamd door een verandering door te voeren, en telkens blijkt dat het weer een nieuwe manier heeft gevonden om zogenaamd de regels niet te hebben begrepen. En dat levert dan een nieuwe situatie op die opnieuw zorgvuldig onderzocht en beoordeeld moet worden, nieuwe beroepsprocedures en rechtszaken, en weer kost dat veel tijd.

Het is een vertragingstechniek. Wat Meta ermee voor elkaar krijgt is dat het elke keer opnieuw weer jaren door kan gaan op vrijwel dezelfde manier, in plaats van dat het einde oefening is voor hun verdienmodel.

Vooral die in Ierland.
Die is erg, ja. Ik zou alleen niet zeggen dat die in slaap gesust wordt door Meta, die slaapt wel uit eigen beweging. De andere toezichthouders hebben grote moeite hem wakker te maken en te houden.
08-03-2024, 12:30 door Anoniem
"Mensen die niet willen betalen of dit niet kunnen veroorloven worden gedwongen om zich te laten volgen en gerichte advertenties te accepteren."

Wat een onzin is dat. Absoluut niet, ze zouden het ook NIET kunnen gebruiken.
Laat het maar aan die bodemloze subsidie slurpers over om dit soort onzin te verspreiden.
08-03-2024, 12:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De "betaal of OK" discussie doet mij toch een beetje aan ransomeware denken.

Met als enige extra optie dan je niet gedwongen wordt deze sociale media te gebruiken.
Dan krijg je die vraag ook niet. En hoef je dus niet te betalen.

Ook als je geen social media producten van Meta gebruikt, word je gewoon gevolgd. En in je kennissenkring heb je vast ook wel mensen die jouw naam en eventuele andere gegevens in hun contactenlijst hebt staan en die wel gebruik maken van "iets" van Meta. Zelfs al zou je betalen, dan ontkom je hier niet aan. Betalen voor je privacy? Betalen voor een wassen neus zul je bedoelen!
08-03-2024, 14:56 door kloek8
Ik blijf het apart vinden dan mensen over dit soort constructies klagen.
Je neemt een dienst af bij een bedrijf, daar betaal je dan voor, in dit geval kun je met geld of gegevens betalen...

Laten we eerlijk zijn, (persoons)gegevens zijn tegenwoordig een betaalmiddel, alleen niemand durft het hardop te zeggen.

qua wat 12:50 door Anoniem zegt:
Dit is een terecht punt, en hier zou idd actie op moeten komen. Als jij geen afnemer bent zou buiten de algemene post`s jou naam/gegevens nergens binnen hun bedrijf moeten voorkomen.
08-03-2024, 16:38 door Anoniem
Door kloek8: Ik blijf het apart vinden dan mensen over dit soort constructies klagen.
Je neemt een dienst af bij een bedrijf, daar betaal je dan voor, in dit geval kun je met geld of gegevens betalen...

Laten we eerlijk zijn, (persoons)gegevens zijn tegenwoordig een betaalmiddel, alleen niemand durft het hardop te zeggen.
De AVG stelt dat als toestemming de grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens die toestemming vrijelijk moet zijn gegeven, en als weigeren of intrekken van die toestemming een nadelig gevolg heeft dan mag(!) die toestemming niet vrijelijk gegeven geacht worden te zijn.

Men mag best geld vragen voor een dienst, en men mag ook toestemming vragen om persoonsgegevens te verwerken, maar de keuze tussen die twee introduceert een nadelig gevolg bij het weigeren van de toestemming en dat mag dus niet.

Dat je de toestemming moet kunnen intrekken en dat die persoonsgegevens dan ook nog verwijderd moeten worden maakt persoonsgegevens volstrekt ongeschikt als betaalmiddel. Iedereen kan de betaling namelijk ongedaan maken als de dienst al is geleverd. En dat mag nog steeds geen nadelig gevolg hebben, dus Meta mag dan niet alsnog om een smak geld vragen.

Vind je het in dat licht nog steeds apart dat mensen erover klagen als Meta zich hier geen ruk van aantrekt?
09-03-2024, 10:24 door Anoniem
Ja, maar je hebt wel een gratis baquette verdiend door even met je appie te zwaaien aan de kassa.
En wie doen dat niet allemaal heden ten dage? Voor je gebruikersprofiel krijg je dan ook weer wat,
gelijk oversteken.

Jammer dat die schimmel voor de Camembert aan het opraken is, minder cremeux of 'romig' dus op je stokbrood.

Dus we halen het allemaal over onze eigen hoofden.

En de eigen overheid is ook al op deze bandwaggon gesprongen, zie:
https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/nl.rijksoverheid.digid.pub/latest/

#singn-of-the-times
11-03-2024, 09:21 door Anoniem
Het wordt niet volledig juist weergegeven. Het is eigenlijk betaal en betaal of ok , terwijl de overheid met een wortel gechanteert gedwongen wordt de ogen te sluiten.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.