image

Van Huffelen: digitale vaardigheid Nederlander moet aandacht blijven krijgen

vrijdag 8 maart 2024, 11:20 door Redactie, 26 reacties

De digitale vaardigheden van Nederlanders moeten de aandacht blijven krijgen, bijvoorbeeld bij het inloggen met DigiD, zo stelt demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering. Ze reageerde op vragen uit de Tweede Kamer over de Werkagenda Waardengedreven Digitalisering, waarin de digitalisering in de samenleving centraal staat.

Zo had het CDA aangegeven dat de partij het belangrijk vindt dat de digitale middelen die minder vaardige burgers wél (kunnen) gebruiken of gebruikten, zoals het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord bij de Belastingdienst, waar mogelijk zouden moeten blijven bestaan. Inlogmiddelen met een lager betrouwbaarheidsniveau zouden niet afgeschakeld mogen worden, als de alternatieven nog niet op orde zijn.

"Het is belangrijk dat inloggen met DigiD bij de overheid en bij andere organisaties veilig, betrouwbaar en toegankelijk is en blijft. Maar, het veiliger en betrouwbaarder maken van DigiD kan raken aan de toegankelijkheid", reageert Van Huffelen. "Dit is dan ook een afweging die ik constant maak wanneer het gaat om het verhogen van de betrouwbaarheidsniveaus voor burgers." Volgens de staatssecretaris is inmiddels voor bijna alle DigiD-accounts tweefactorauthenticatie geactiveerd.

Digitale samenleving

De SP maakt zich zorgen over de toenemende druk op mensen om digitaal deel te moeten nemen aan de samenleving, ook als zij dat niet kunnen of willen. Zo stelt de partij dat er vier miljoen mensen niet voldoende vaardigheden hebben om volwaardig deel te kunnen nemen aan de digitale samenleving. Veel van de aangedragen oplossingen liggen in het wel digitaal vaardig maken van mensen of hulp bieden bij digitaal zakendoen met de overheid, zoals met een DigiD-machtiging.

"Dit betekent echter dat mensen ofwel digitaal vaardig moeten worden of afhankelijk gemaakt worden van anderen", aldus de SP. De partij wijst naar eerder door de Tweede Kamer aangenomen moties waarbij er nadrukkelijk wordt gevraagd om laagdrempelige niet-digitale alternatieven. "Hoe wordt voorkomen dat mensen straks door de omstandigheden alsnog gedwongen zijn digitaal zaken te doen met de overheid", zo wilde de partij van de staatssecretaris weten.

Van Huffelen reageert door te stellen dat in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is bepaald dat burgers altijd de keuze hebben om digitaal of niet digitaal gebruik te kunnen maken van publieke producten en diensten. "De Awb stelt expliciet dat in het verkeer met burgers het gebruik van de digitale weg niet mag worden voorgeschreven." Alleen bij bijzondere wet, en na goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer, kan elektronisch bestuurlijk verkeer worden voorgeschreven.

Digitale fitheid

De VVD had de staatssecretaris gevraagd of ze het ermee eens is dat er meer aandacht moet komen voor de digitale fitheid van burgers en ondernemers, zodat die zoveel mogelijk zelfstandig kunnen communiceren met de overheid en overheidscommunicatie tot zich kunnen nemen. "Ik ben ook van mening dat we aandacht moeten blijven geven aan de digitale vaardigheden van Nederlanders", reageert Van Huffelen (pdf).

De staatssecretaris voegt toe dat mee kunnen doen in de samenleving ook inhoudt dat als mensen er zelf niet uitkomen, ze hulp krijgen. "Daarom zorgt het kabinet voor extra hulp voor mensen die minder digitaal zelfredzaam zijn, bijvoorbeeld omdat ze de vaardigheden niet kunnen leren, of omdat ze geen toegang tot een apparaat hebben. Dit doet het kabinet bijvoorbeeld via fysieke hulploketten of de herinzet van gebruikte digitale apparaten."

Reacties (26)
08-03-2024, 11:59 door Anoniem
Met "digitalisering" en "digitaal vaardig" wordt vaak bedoeld dat je verplicht wordt een zgn. smartphone aan te schaffen en daarmee dingen te regelen.
08-03-2024, 12:02 door Anoniem
Het enige wat ik hier uit lees is dit, "De digitale vaardigheden van Nederlanders moeten de aandacht blijven krijgen, alleen bij het inloggen met DigiD".

Tja want zo is de overheid eenmaal. De burgers zijn eenmaal gewoon een kostenpost.
08-03-2024, 12:10 door Anoniem
als die minister zo bij de hand is moet ze geld uitgeven om deze mensen te helpen bij een cursus over digitalisering....en zeker voor mensen boven de 65....sukkelt den haag....
08-03-2024, 13:58 door Anoniem
Nog even en je hebt een Digitaal Rijbewijs nodig om van het Internet gebruik te maken.
Dat document moet je vast weer opslaan in de EU Digital Wallet.
08-03-2024, 14:01 door Anoniem
Computers zijn al zo'n 25 gemeengoed, sinds de release van Windows 95 zijn computers niet alleen meer voor nerds zoals daarvoor. Iemand die de afgelopen kwart eeuw geen computerervaring heeft opgedaan heeft daar echt zijn best voor moeten doen. We praten dan in de meeste gevallen puur over onwil.
08-03-2024, 15:41 door Anoniem
Door Anoniem: Computers zijn al zo'n 25 gemeengoed, sinds de release van Windows 95 zijn computers niet alleen meer voor nerds zoals daarvoor. Iemand die de afgelopen kwart eeuw geen computerervaring heeft opgedaan heeft daar echt zijn best voor moeten doen. We praten dan in de meeste gevallen puur over onwil.

onwil == zelfbeschikking en dat is een groot goed in een vrij samenleving. Niet te verwarren met een democratie.
08-03-2024, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem: Nog even en je hebt een Digitaal Rijbewijs nodig om van het Internet gebruik te maken.
Dat document moet je vast weer opslaan in de EU Digital Wallet.

De horror, een kwartier de later de politie aan de deur. "Meneertje, wat deden wij op die site die site die niet onze staats-mening deelt"?
08-03-2024, 15:54 door Anoniem
08-03-2024, 16:46 door Anoniem
Door Anoniem:Zijn de Trackers al uit DigiD gehaald?
:
DigiD app: Menu > Instellingen > Statistieken [aan|uit]
08-03-2024, 17:08 door Anoniem
Kunnen we niet beter onze kinderen eerst goed leren lezen en misschien ook leren rekenen?
(Dit is een retorische vraag, no pun intented)
08-03-2024, 17:22 door majortom - Bijgewerkt: 08-03-2024, 17:24
Door Anoniem:
Door Anoniem:Zijn de Trackers al uit DigiD gehaald?
:
DigiD app: Menu > Instellingen > Statistieken [aan|uit]
Over die app is wel meer aan te merken (overigens moet je er maar op vertrouwen dat dat vinkje ten allen tijde werkt; waarom halen ze niet gewoon standaard die trackers uit de app?)

Waarom moet die app al starten tijdens een boot van het systeem (RECEIVE_BOOT_COMPLETED permissie)? Als ik me wil authenticeren dan start ik toch gewoon die app (als ware het een soort van TOTP app)?

Waarom moet die app ook continu op de achtergrond actief blijven (WAKE_LOCK permissie)? Mogelijke batterij drain applicatie dus.

Waarom is de app niet beschikbaar als opensource applicatie (er is maar een deel officieel openbaar gemaakt, al is het niet heel moeilijk om alle broncode te pakken te krijgen).
08-03-2024, 18:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Zijn de Trackers al uit DigiD gehaald?
:
DigiD app: Menu > Instellingen > Statistieken [aan|uit]

Dat zijn op zijn best statistieken die je uit kunt zetten. (en je vertrouwt dat dat ook werkt.) Google Firebase & MS Analytics verzamelen echter heel veel meer data.
08-03-2024, 18:27 door Anoniem
Door majortom:Waarom halen ze niet gewoon standaard die trackers uit de app?
Die trackers staan garant voor een juiste werking van DigiD. De eindgebruiker stelt een vlekkeloze werking zeer op prijs.

Men kan eventueel overwegen om Blokada of om TrackerControl te installeren. DigiD werkt ook prima zonder trackers.

Waarom moet die app al starten tijdens een boot van het systeem (RECEIVE_BOOT_COMPLETED) permissie?
Anders krijg je geen automatisch push-bericht als er een noodzakelijke veiligheidsupdate van de DigiD app uit komt.

Waarom moet die app ook continu op de achtergrond actief blijven (WAKE_LOCK permissie)?
Dat is vanwege veiligheidsredenen. Heb ik mij laten uitleggen.

Men kan eventueel overwegen om de rechten van de DigiD app, als men deze niet gebruikt, tijdelijk in te trekken.

Mogelijke batterij drain applicatie dus.
Dat valt mee.

Android: Instellingen > Apps > DigiD > Batterij > Batterijgebruik [onbeperkt]

Batterij
0% gebruik sinds laatste volledige lading.

n.b. Dat genoemde percentage van nul is zonder beperking van het batterijgebruik. Het batterijgebruik is dus zeer gering.

Waarom is de app niet beschikbaar als opensource applicatie?
De overheid kan makkelijker zaken doen met een grote partij zoals Apple of Google, dan met bijvoorbeeld F-Droid.org, vermoed ik. Men moet keiharde garanties verkrijgen voor een tamper-proof omgeving voor het distribueren van de APK.

https://www.security.nl/posting/781582/Overheid+maakt+broncode+van+DigiD-app+openbaar
08-03-2024, 20:21 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn de Trackers al uit DigiD gehaald?! ... nee: https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/nl.rijksoverheid.digid.pub/latest/

Heb je het ze al vriendelijk gevraagd?
08-03-2024, 21:23 door Anoniem
Door mijn klein beetje digitale vaardigheid is het juist dat ik geen DigiD heb.
Merk dat 'de overheid' liever zou zien dat deze vaardigheid zou ontbreken en wel in de val van DigiD trap...

Heb geen behoefte aan die privacy-schendende "oplossingen".
09-03-2024, 08:22 door Anoniem
Door Anoniem: Door mijn klein beetje digitale vaardigheid is het juist dat ik geen DigiD heb.
Merk dat 'de overheid' liever zou zien dat deze vaardigheid zou ontbreken en wel in de val van DigiD trap...

Heb geen behoefte aan die privacy-schendende "oplossingen".

Om in te kunnen loggen bij een overheidsdienst zal denk ik toch echt je identiteit gecontroleerd moeten worden. Kan je aangeven waar je privacy dan geschonden wordt?
09-03-2024, 09:04 door Anoniem
Door Anoniem: Computers zijn al zo'n 25 gemeengoed, sinds de release van Windows 95 zijn computers niet alleen meer voor nerds zoals daarvoor. Iemand die de afgelopen kwart eeuw geen computerervaring heeft opgedaan heeft daar echt zijn best voor moeten doen. We praten dan in de meeste gevallen puur over onwil.

Dat jouw leven om de "computer" draait en jij er interesse voor hebt, betekent niet dat de rest van de wereld dat ook heeft.
Op een kopje kunnen drukken of een icoontje kunnen slepen, beteken nog niet dat ze de concepten uitgelegd hebben gerkegen of snappen. Laat staan dat ze de achterkant snappen.

Ik zie wel een langzame verbetering, maar zelfs bij de jongere generaties hier op het werk zie ik enorme verschillen in vaardigeheid en inzicht.

Dat begint al met: hoe open in een invul-pdf formulier van het internet zodat het ingevuld kan worden (standaard wordt het in de edge-browser geopend die dat niet vreet) tot hoe moet ik mijn wachtwoord wijzigen.

Ze zijn kundig in hun eigen vakgebied, maar "computers" zijn voor een deel (van alle leeftijden) nog steeds een noodzakelijk kwaad.

Vergeet niet dat we tegelijkertijd ook de compexiteit van die computersystemen in die 30+ jaar steeds meer vergroot hebben.
Eerst was het alleen een computer opstarten en er 1x op inloggen. (En nog eerder 1x inloggen op een mainframe terminal.

Nu heb je een combinatie van:
Citrix, cloud oplossingen, zoom/google meet/teams, applicaties die een aparte veilige MfA vereisen, sms-tokens, en bedenk het allemaal maar. En als ze pech hebben krijgen ze vage melldingen in hun browsers over onveilige websites waar ze niets mee kunnen.

Doordat we steeds meer zijn gaan digitaliseren, moeten ze met veel meer applicaties en tools werken in een steeds zwaarder beveiligd landschap. SSO komt niet overal voor. Wachtwoord-kluizen ook niet. (als ze daar al mee om kunnen gaan)
En de beveilgingseisen worden steeds complexer.
Ook dat moeten ze als niet-geinteresseerde gedwongen gebruikers allemaal zien bij te benen.

Dus laten weer eerst eens naar onszelf kijken als we iemand de schuld willen geven, en ons eens goed afvragen waar wij als ICTers de fout in gegaan zijn. Waarom is het zo'n complex landschap, en waarom heeft een steeds groter deel van de niet-ICTers het steeds moeilijker om bij te benen.
09-03-2024, 10:39 door Anoniem
Mogelijk: kan ook zijn dat er een speciaal niet digitaal loket komt op de zuidpool, er is dan voldaan aan de voorwaarde dat het kan.
09-03-2024, 13:04 door Anoniem
"Computers" zijn al bijna 200 jaar bekend, tot een jaar of 50 geleden waren het, meestal vrouwen omdat die nauwkeuriger werkten, mensen die allerhande berekeningen deden.
Integraties, tabellen, ....

Die zijn brodeloos geraakt door mechanisatie en electronificatie van het rekenproces.
09-03-2024, 13:30 door Anoniem
Door Anoniem: "Computers" zijn al bijna 200 jaar bekend, tot een jaar of 50 geleden waren het, meestal vrouwen omdat die nauwkeuriger werkten, mensen die allerhande berekeningen deden.
Integraties, tabellen, ....

Die zijn brodeloos geraakt door mechanisatie en electronificatie van het rekenproces.

De eerste computer, de ENIAC , werd gebouwd in 1945. Digitale Logic systemen kwamen een decennia (of twee) later.


Weet niet hoe jij aan die 200 komt maar zo kan ik ook gaan stellen dat de eerste computers 3000 jaar oud zijn, de Abacus , die later door Islamitische geleerden is verspreid naar het toen onbeschaafde westen, later ook door moslimgeleerden, die het cijfer 0 hebben uitgevonden, dat wij nog steeds gebruiken etc

Maar zo reken ik niet ;) De ENIAC is een goed meetpunt , tenzij je de codebreker van Alan Turing nog mee wil tellen.
09-03-2024, 16:14 door Anoniem
Door Anoniem: Mogelijk: kan ook zijn dat er een speciaal niet digitaal loket komt op de zuidpool, er is dan voldaan aan de voorwaarde dat het kan.

Als de baas me voldoende dagen vrij geeft voor de reis, en de overheid zelf transport faciliteert vanuit Nederland naar dat loket toe, dan wil ik 1 of 2 keer per jaar wel naar de zuipool gaan. Geen probleem.
Kan ik meteen van de walvissen en penguins genieten.
09-03-2024, 17:12 door Anoniem
""Het is belangrijk dat inloggen met DigiD bij de overheid en bij andere organisaties veilig, betrouwbaar en toegankelijk is en blijft. Maar, het veiliger en betrouwbaarder maken van DigiD kan raken aan de toegankelijkheid", reageert Van Huffelen. "Dit is dan ook een afweging die ik constant maak wanneer het gaat om het verhogen van de betrouwbaarheidsniveaus voor burgers." Volgens de staatssecretaris is inmiddels voor bijna alle DigiD-accounts tweefactorauthenticatie geactiveerd. "

en daar wringt de schoen. deze club en staats heeft niet direct te maken met de mensen die er niet uit komen en daarom hebben ze geen idee van de effecten van hun keuzes en beleid. als ze dat al ooit door gaan hebben, is het altijd achteraf wanneer het kind met badwater reeds weg is gespoeld. in NL noemen we dat dan vooruitgang. als je je dara dan enigsinds kritisch in staat en leiver niet het kind met badwater weg wilt, dan 'ben je niet van de tijd' en 'kun je niet tegen verandering'. loze woorden in mijn ogen om je agenda door te drammen of je eigen falen te verbloemen!
09-03-2024, 17:20 door Anoniem
later ook door moslimgeleerden, die het cijfer 0 hebben uitgevonden, dat wij nog steeds gebruiken etc
Hier onder een link die over het getal nul gaat.

https://npokennis.nl/longread/7986/hoe-komen-we-aan-het-cijfer-nul
09-03-2024, 21:55 door Anoniem
Kwantum computers maken gebruik van qubits, die beide tegelijkertijd 1 of 0 kunnen zijn.
10-03-2024, 09:09 door Anoniem
Inderdaad, doorgaans zijn computers en telefoons een 'noodzakelijk kwaad'. Liever gewoon zonder. En dus inderdaad ook nooit een telefoon op zak. Als het belangrijk is, dan bellen ze nog wel een keer (en zo niet: ook opgelost).
10-03-2024, 12:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Computers" zijn al bijna 200 jaar bekend, tot een jaar of 50 geleden waren het, meestal vrouwen omdat die nauwkeuriger werkten, mensen die allerhande berekeningen deden.
Integraties, tabellen, ....

Die zijn brodeloos geraakt door mechanisatie en electronificatie van het rekenproces.

De eerste computer, de ENIAC , werd gebouwd in 1945. Digitale Logic systemen kwamen een decennia (of twee) later.


Weet niet hoe jij aan die 200 komt maar zo kan ik ook gaan stellen dat de eerste computers 3000 jaar oud zijn, de Abacus , die later door Islamitische geleerden is verspreid naar het toen onbeschaafde westen, later ook door moslimgeleerden, die het cijfer 0 hebben uitgevonden, dat wij nog steeds gebruiken etc

Maar zo reken ik niet ;) De ENIAC is een goed meetpunt , tenzij je de codebreker van Alan Turing nog mee wil tellen.


Hij zal wel de difference engine en de analytische machine van Charles Babbage bedoelen:

"Charles Babbage, an English mechanical engineer and polymath, originated the concept of a programmable computer. Considered the "father of the computer", he conceptualized and invented the first mechanical computer in the early 19th century."


Difference Engine No. 1, 1821
Babbage ontwierp in 1821 een mechanische, automatische rekenmachine, de Difference Engine, om wiskundige tabellen te genereren. In die tijd werden deze tabellen door mensen gegenereerd, wat fouten in de hand werkte. De machine werd echter maar voor een deel gebouwd en heeft daardoor nooit volledig gewerkt. Afgebouwd zou hij uit 25.000 delen hebben bestaan en 15 ton hebben gewogen.


Analytische machine, 1834-1871
Van 1834 tot aan zijn dood in 1871 was Babbage bezig met het concept van de eerste programmeerbare (mechanische) rekenmachine, die hij de analytische machine noemde (Analytical Engine). Dit was een waardige voorloper van de elektronische computer zoals wij die nu kennen, omdat hij in principe de basisfuncties van een eenvoudige computer zou hebben. Hij zou met ponskaarten werken, beslissingen nemen, berekeningen maken en uitkomsten onthouden. Als hij zou zijn gebouwd zou het een gigantisch apparaat geweest zijn, opgebouwd uit mechanische onderdelen als tandwielen en assen, dat zou moeten worden aangedreven door een stoommachine.


Difference Engine No. 2, 1841-1849
In de periode van 1841 tot 1849 ontwierp Babbage, geïnspireerd door inzichten opgedaan bij het ontwerpen van de Analytical Engine, de Difference Engine 2. Door optimalisatie zou dit ontwerp veel kleiner zijn geweest dan de eerste versie (4000 delen, 2,6 ton).
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.