image

DNB: vrouwen minder kennis over fraude, meer angst voor digitale wereld

vrijdag 8 maart 2024, 14:12 door Redactie, 8 reacties

Vrouwen hebben minder kennis over fraude dan mannen en hebben meer angst voor de digitale wereld, zo stelt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van eigen onderzoek. Voor het onderzoek werden mannen en vrouwen in verschillende leeftijdsgroepen gevraagd of ze met verschillende fraudevormen bekend zijn en hier slachtoffer van zijn geworden.

Bij acht van de negen fraudevormen blijkt dat mannen hier vaker mee bekend zijn dan vrouwen. Dit kennisverschil is het grootst bij malware. 72 procent van de ondervraagde mannen geeft aan te weten wat malware is, tegenover 47 procent van de vrouwen. Er is geen kennisverschil bij WhatsAppfraude, waarbij criminelen zich voordoen als een goede bekende of familielid en om geld vragen. Dit is de vorm van fraude waar het Nederlandse publiek het meest mee bekend is.

Verder blijkt dat deelnemers aan het onderzoek het vaakst in aanraking gekomen zijn met phishing. Vrouwen zijn vaker dan mannen in aanraking gekomen met WhatsAppfraude en minder vaak met phishing, malware en bankhelpdeskfraude, waarbij oplichters zich voordoen als bankmedewerkers. Bij mannen staat phishing bovenaan, gevolgd door malware.

Vaardigheden

Volgens de onderzoekers zouden banken de digitale geletterdheid van vrouwen kunnen verbeteren. "Vrouwen lopen achter met digitale vaardigheden die voor de digitale betalingswereld nodig zijn", zo stellen ze. Ook als het gaat om bewustzijnscampagnes over fraude is er volgens de onderzoekers voldoende ruimte om de kennis over fraude te verbeteren, vooral onder vrouwen.

Image

Reacties (8)
08-03-2024, 14:53 door Anoniem
Ik denk dat we allemaal terug moeten naar school of op een regering stemmen die er voor de burgers is en
iedereen zelf laat beslissen als je internetbankiert of liever naar een verplicht kantoor gaat.
08-03-2024, 15:25 door Anoniem
Oei.
Op nota bene International Vrouwendag beweren dat vrouwen anders zijn i.c.m. te verzetten werk.
Ik gok dat het straks in het spoeddebat het al snel niet meer over inhoud zal gaan.
08-03-2024, 21:41 door Anoniem
Hebben ze bij dit onderzoek nog naar andere verschillen gekeken dan alleen man/vrouw en leeftijdscategorie?
Is er nog een verschil tussen LGBTQ-hokjes, de lengte van personen, hun IQ, het hoogste genoten onderwijs, locatie in Nederland, niveau digitale vaardigheid, etc.

Was dit een onderzoek waarvan de resultaten van te voren al bekend waren?
Namelijk dat vrouwen "anders" zijn dan mannen. (Venus vs Mars)

Was het onderzoek ontworpen door mannen of vrouwen?
Vrouwen die aandacht voor hun eigen zaak vragen of mannen die neerbuigend over vrouwen willen doen.

Welke vragen hebben ze allemaal niet onderzocht, en waarrom niet?

Ad Nauseum.
of zijn vrouwen gewoon eerlijker in het beantwoorden van die vragenlijsten en is het onderzoek daarmee dus ronduit discriminerend en geld verspilling?
09-03-2024, 12:26 door karma4
Door Drs Security en Privacy: of zijn vrouwen gewoon eerlijker in het beantwoorden van die vragenlijsten en is het onderzoek daarmee dus ronduit discriminerend en geld verspilling?
Er zou grote ophef met kamer vragen moeten komen wegens de uitslag van dat onderzoek. De AP moet harder optreden.
Er zijn verschillen ontdekt tussen mannen en vrouwen, dat is zeer ongewenst tegen alle profilering en gewenste gelijkheid. /sarc :< )))
09-03-2024, 17:11 door Anoniem
Door Drs Security en Privacy: of zijn vrouwen gewoon eerlijker in het beantwoorden van die vragenlijsten en is het onderzoek daarmee dus ronduit discriminerend en geld verspilling?
U bent geen vrouw met mannenhumor, maar man die vrouwenhumor imiteert en mannelijke lachers op zijn hand weet? Welke letter van alphabet vertegenwoordigt u, als holebi? Belgenmop uit het mediahuis, Duits is immers ook een taal bij ons, en "Bei uns ist alles besser", zelfs onze belgenmoppen die Nederlanders over Duitsers vertellen.
10-03-2024, 09:14 door Anoniem
Grappig... 'shouldering'. 'Bewaar je betaalpas op een veilige plaats'... Ja, doe ik: gewoon thuis. En cash betalen.
10-03-2024, 11:14 door Anoniem
Dat vrouwen vaker in aanraking komen met WA fraude is wel een logische verklaring voor, emotie. Daar hebben vrouwen veel meer last van dan mannen. Social Enginering speelt in op emoties en daar zijn vrouwen nu eenmaal een stuk kwetsbaarder in dan echte mannen (en met echte mannen bedoel ik niet de soya/vega boys want dat zijn geen mannen).
Als een vrouw een bericht krijgt van zogenaamd haar kind die om hulp vraagt door geld over te maken staan de meeste vrouwen al klaar om geld over te maken.
Ik ken er zat hoor die vertellen dat ze aan hun zoon geld hebben over gemaakt ondanks dat ze ergens wel wisten dat het niet goed was. Natuurlijk zijn er ook mannen die erin trappen maar die hebben zoveel oestrogeen in hun lijf zitten dat ze net zo goed als vrouw door het leven kunnen.
Kortom, emotie is een gevaarlijk iets als het gaat om beinvloeding. Emotie is een keuze, die kun je uitschakelen zei mijn voormalig commandant altijd. En hij had/heeft gelijk. We laten ons veel te veel leiden door emoties waar zowel criminelen als de politiek/media gretig gebruik van maken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.