image

Tweede Kamer debatteert over wet digitale weerbaarheid bedrijven

dinsdag 12 maart 2024, 10:01 door Redactie, 0 reacties

De Tweede Kamer debatteert vandaag over een wetsvoorstel dat de digitale weerbaarheid van bedrijven in Nederland moet verbeteren. Het wetsvoorstel Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven zorgt ervoor dat de overheid bedrijven over specifieke dreigingen en kwetsbaarheden in hun digitale omgeving kan informeren.

Op dit moment worden bedrijven die niet onder de doelgroepen van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) vallen, zoals vitale aanbieders, rijksoverheid en digitale dienstverleners, niet door de overheid geïnformeerd over specifieke dreigingen met betrekking tot hun digitale omgeving, ook al beschikt de overheid wel over deze informatie.

"Op het moment dat bedrijven deze informatie niet krijgen van de overheid kunnen zij slachtoffer worden", zo staat in een uitleg van het wetsvoorstel Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven. Het wetsvoorstel moet via twee taken de digitale weerbaarheid van ondernemend Nederland bevorderen. Ten eerste wordt de doelgroep voorzien van generieke en algemene informatie over het nemen van beveiligingsmaatregelen. Ten tweede gaat het om het informeren van bedrijven over specifieke dreigingsinformatie als die bekend is bij de overheid.

Volgens de uitleg over het wetsvoorstel kan het delen van deze informatie ervoor zorgen dat erop termijn minder datalekken plaatsvinden. Naast het ontvangen van informatie kunnen bedrijven ook worden gevraagd om informatie met de overheid te delen die het informeren van bedrijven moet vergemakkelijken. Het Digital Trust Center van de overheid moet de informatie straks gaan delen. Het debat is vanaf 17.00 uur te volgen via de livestream op Tweedekamer.nl. Als het wetsvoorstel door de Tweede Kamer wordt aangenomen moet de Eerste Kamer er nog over stemmen.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.