image

Europees Parlement akkoord met AI-wet die live gezichtsherkenning toestaat

woensdag 13 maart 2024, 14:18 door Redactie, 14 reacties

Het Europees Parlement is vandaag akkoord gegaan met de Artificial Intelligence Act die onder andere opsporingsdiensten in bepaalde gevallen live gezichtsherkenning laat inzetten. De AI-wet stelt regels aan het gebruik van kunstmatige intelligentie. Eén van de onderdelen betreft het gebruik van live gezichtsherkenning door justitie. Het Europees Parlement stemde eerder nog voor een volledig verbod op real-time gezichtsherkenning, zonder uitzonderingen.

In de onderhandelingen met de EU-landen heeft het Europees Parlement de eerder ingenomen positie prijsgegeven en is akkoord gegaan met uitzonderingen voor opsporingsdiensten. De uitzonderingen die worden genoemd betreffen het zoeken van mensen die worden vermist of slachtoffer van mensenhandel of seksueel misbruik zijn. Het voorkomen van een 'specifieke en actuele' terroristische dreiging of het vinden van de locatie of het identificeren van personen die worden verdacht van misdrijven, waaronder terrorisme, mensenhandel, seksueel misbruik, moord, kidnapping, verkrachting, gewapende overvallen, deelname aan een criminele organisatie en milieudelicten.

De AI-wet verbiedt wel het ongericht scrapen van gezichtsafbeeldingen van internet of beveiligingscamerabeelden om gezichtsherkenningsdatabases aan te leggen. Ook is emotieherkenning op de werkvloer en scholen niet toegestaan, alsmede sociale kredietscoringssystemen, 'predictive policing' en AI die misbruik maakt van kwetsbaarheden in menselijk gedrag.

Verder verplicht de AI Act regels voor AI-systemen. Daarbij hangen de maatregelen die ontwikkelaars moeten nemen af van het risiconiveau dat het betreffende AI-systeem vormt. AI-systemen die als "hoog risico" zijn aangemerkt zullen in een EU-database moeten worden geregistreerd en mogen pas na een assessment op de markt komen. Open AI, het bedrijf achter ChatGPT en Dall-E 2, lobbyde in Brussel om ervoor te zorgen dat die systemen niet als "hoog risico" zouden worden aangemerkt, zo werd vorig jaar bekend.

"De EU heeft geleverd. We hebben het concept van kunstmatige intelligentie gekoppeld aan de fundamentele waardes die de basis van onze samenlevingen vormen", aldus Dragos Tudorache, rapporteur van de Commissie Burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement. Een deel van de wet met betrekking tot verboden toepassingen wordt over zes maanden al van kracht, de rest variërend van 9 tot 36 maanden.

Reacties (14)
13-03-2024, 14:36 door majortom - Bijgewerkt: 13-03-2024, 14:39
De uitzonderingen die worden genoemd betreffen het zoeken van mensen die worden vermist of slachtoffer van mensenhandel of seksueel misbruik zijn. Het voorkomen van een 'specifieke en actuele' terroristische dreiging of het vinden van de locatie of het identificeren van personen die worden verdacht van misdrijven, waaronder terrorisme, mensenhandel, seksueel misbruik, moord, kidnapping, verkrachting, gewapende overvallen, deelname aan een criminele organisatie en milieudelicten.
De standaard drogredenen worden weer van stal gehaald om dit mogelijk te maken. Nu zelfs uitgebreid met mileudelicten: het moet niet gekker worden.

De AI-wet verbiedt wel het ongericht scrapen van gezichtsafbeeldingen van internet of beveiligingscamerabeelden om gezichtsherkenningsdatabases aan te leggen.
Die database wordt straks al aangelegd in Nederland wanneer de centrale biometrische database met vingerafdrukken en pasfoto's van ieder aangevraagd ID-bewijs hierin worden opgenomen. Wellicht in eerste instantie alleen voor gemeentes, maar binnen no-time uitgebreid door access door de politie en inlichtingendiensten, want terrorisme, KP, etc (we hebben het voorbeeld al mbt de ANPR camera's). Internet scraping is dan helemaal niet meer nodig.

Meer surveillance. Meer. Meer. Meer.
13-03-2024, 14:45 door Anoniem
Wederom: de overheid is de vijand. Of het nou de EUSSR of die NL-versie is.
13-03-2024, 15:00 door Anoniem
Overheden maken me tegenwoordig kotsmisselijk!
13-03-2024, 15:30 door Erik van Straten
Door majortom: Nu zelfs uitgebreid met mileudelicten [...]
OMG, laatst werden hier de PMD-vuilnisbakken gecontroleerd!

Daarna was, geschat, ruim 10% van de bakken in de straat voorzien van een label en waren zij van de stoeprand richting de huizen geduwd (ik was weer eens een van de laatsten met buitenzetten; de controleurs waren al verderop - maar hoewel ik zelf goed probeer op te letten, weet mijn vriendin bijv. niet dat piepschuimen bakjes er niet in horen, en dat sinaasappel-/uien-netjes de schredder tot stilstand kunnen brengen doordat ze om de messen wikkelen). Voortaan nóg maar beter opletten dus...

Ik respecteer het impliciete verzoek (*) van de redactie om niet meer op de situatie in het Midden-Oosten in te gaan, maar die drone die boven mij hing in Amsterdam heeft vast mijn gezicht geregistreerd - en daar zal vast wel een bijpassende argumentatie bij gevonden worden (een "controleur" kan natuurlijk ook afgewerkte olie, een auto-accu, een halfvolle/halflege lachgascylinder en poepluiers in mijn PMD bak gooien en daarna gotcha! roepen, en aanbellen met een camera in de aanslag).

(*) Impliciete, door het sluiten van de draad die ik gisteren startte. Overigens stel ik het zeer op prijs dat de redactie en/of moderators mijn post - na aanvankelijk een "mogelijk spam" blokkade - alsnog gepubliceerd hebben.

Off topic, m.b.t. het onderwerp "Invloed van eenzijdig nieuws", zie bijvoorbeeld https://nos.nl/nieuwsuur/video/2512591-amerikaanse-journalisten-balen-van-trumps-label-vijand-van-het-volk van gisteravond: indien journalisten zich in toenemende mate gedwongen voelen om uitsluitend te schrijven wat hun abonnees willen lezen, wat hebben we dan nog aan die journalisten?
13-03-2024, 15:46 door Anoniem
Handig bij het betalen en inloggen en gearresteerd worden, geen gezever meer met "geen ID bij".
13-03-2024, 16:43 door Anoniem
Wordt leuk met onze deep-fake overheid.

Hoe digitale A.I. wereld en analoge werkelijkheid uit elkaar houden?

Zal een hele klus worden met zulke machtsbeluste dwingelanden.

Oh, u wil zich hiertegen beschermen, dan bent u voor ons het gevaar, de wap, een obstakel in de overal in meehobbelende massa.

#laufer
13-03-2024, 16:43 door Anoniem
Nu zelfs uitgebreid met mileudelicten: het moet niet gekker worden.
Vreemd, die dataservers gebruiken veel stroom en nu nog water en dat is geen milieu probleem.

https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2022/49/elektriciteit-geleverd-aan-datacenters-2017-2021

https://www.techzine.nl/blogs/infrastructure/527980/hoeveel-water-verbruikt-een-datacenter-nu-echt/
13-03-2024, 18:37 door Anoniem
Kijk eens aan. Het doel is sneller bereikt dan verwacht. Digitale euro, digitale id, Ai gezichtherkenning. Gij zult de openstaande boete betalen na door rood licht lopen of ander onwenselijk openbaar gedrag. Niet betalen? Gij zult je eigen elektrische auto niet kunnen gebruiken, en gij zult geen boodschappen kunnen afrekenen of aan een ander maatschappelijk evenement kunnen deelnemen, totdat je aan de voorwaarden van de dictatuur voldoet. Te weinig maatschappelijke punten voor goed gedrag? Gij zult gedist worden.
14-03-2024, 01:41 door Anoniem
Fines And Facial Recognition - BBC Click
https://youtu.be/0oJqJkfTdAg&t=146
14-03-2024, 09:04 door Anoniem
Beetje bij beetje raken we onze eigen autonomie kwijt en beslist de overheid hoe we onze levens leiden.
Door middel van het misbruik van electronica, software en massasurveillance worden mensen steeds meer geconditioneert/geforceert bepaalde stappen te nemen en een bepaalde manier van handelen aan te nemen tot op het punt dat we ons hedragen als een stel mieren die naadloos de hoofdmier gehoorzamen.
Door middel van systemen die men in de gaten hoid worden er straffen en boetes uitgedeeld totdat we ons gedragen zoals de hoofdmier dat wilt.
Zolang de hoofdmier maar blij is.
Big brother is watching you.
14-03-2024, 09:06 door Anoniem
En hier denken ze dus identiteitsfraude mee tegen te gaan, volgens mij begrijpen ze het echt niet, off…?

https://nos.nl/artikel/2512680-steeds-meer-identiteitsfraude-gemeenten-willen-gezichtsscan-bij-nieuw-paspoort
14-03-2024, 09:39 door Anoniem
Ook gemeentes willen tegenwoordig je gezicht scannen als je een nieuw paspoort aanvraagt.
14-03-2024, 09:51 door Anoniem
Ze begrijpen het maar al te goed. Het is intentioneel.
14-03-2024, 11:18 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 14-03-2024, 11:19
@Majortom en andere lezers: ik zie nu dat mijn reactie van gisteren 15:30 als een parodie kan worden gelezen, maar zo was dat beslist niet bedoeld.

Ik probeerde juist aan te geven over hoeveel middelen foute mederkers van, of zélf (deels) foute instanties (denk aan de toeslagenaffaire), kunnen beschikken om iemand te framen.

Mijn excuses aan degenen die dit anders hebben geïnterpreteerd dan mijn bedoeling was.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.