image

Amerikaanse burgerrechtenbeweging tegen TikTok-verbod: schendt grondwet

woensdag 13 maart 2024, 16:47 door Redactie, 6 reacties

De populaire video-app TikTok moet niet in de Verenigde Staten worden verboden, zoals een nieuw Amerikaans wetsvoorstel mogelijk maakt, zo vindt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Volgens de EFF is een verbod in strijd met de grondwet en lost het probleem van bedrijven die te veel data verzamelen en doorspelen aan derden niet op. Vandaag nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het wetsvoorstel aan.

Het voorstel dwingt moederbedrijf ByteDance om binnen 180 dagen een andere, niet-Chinese eigenaar voor TikTok te vinden, anders wordt het verboden. Ook geeft het de Amerikaanse president de bevoegdheid om andere applicaties die onder controle zijn van een land dat als vijandig voor de VS wordt beschouwd, aan te wijzen als nationale veiligheidsdreiging.

Apps die als bedreiging voor de nationale veiligheid zijn aangewezen moeten worden verwijderd uit appstores en hostingdiensten, tenzij alle banden met het betreffende vijandige land binnen 180 dagen worden verbroken. Het blijven aanbieden van de app, via appstores of andere webdiensten, of het beheer van de app, wordt dan als misdrijf beschouwd. "Uiteindelijk zal de wet resulteren in een nationaal verbod van TikTok of de gedwongen verkoop van de app aan een ander bedrijf", aldus de EFF.

De voorstanders stellen dat het voorstel nodig is om de data van Amerikaanse burgers te beschermen. "Deze wet stopt het datadelen niet en zal juist onze online rechten verminderen", zo laat de EFF weten. Zelfs als het wetsvoorstel wordt aangenomen zal de grootschalige verzameling van gebruikersdata nog steeds plaatsvinden. "De enige oplossing voor dit wijdverbreide ecosystemen is het verzamelen van data in de eerste plaats te verbieden", merkt de burgerrechtenbeweging op.

Volgens de EFF is een dergelijk verbod ook in strijd met het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, dat de vrijheid van meningsuiting beschermt. Een eerdere poging van de Amerikaanse staat Montana om TikTok te verbieden sneuvelde omdat de rechter ook stelde dat een dergelijk verbod waarschijnlijk in strijd met het eerste amendement zou zijn.

"In plaats van dit misplaatste en te ver gaande voorstel te accepteren, zou Congres elk bedrijf, ongeacht waar het zich bevindt, moeten verbieden om grote hoeveelheden gedetailleerde persoonlijke data te verzamelen, die dan beschikbaar wordt gesteld aan datahandelaren, Amerikaanse overheidsinstanties en zelfs buitenlandse tegenstanders, waaronder China", besluit de EFF haar pleidooi.

Reacties (6)
13-03-2024, 17:15 door Anoniem
De afgelopen maanden trok het Amsterdamse PvdA-raadslid Fatihya Abdi langs middelbare scholen om met tachtig kinderen van 12 en 13 jaar te praten over wat ze online allemaal meemaken. Abdi liet ze vragenlijsten invullen en deelnemen aan groepsgesprekken, ook sprak ze met hulpinstanties en politieagenten. Ze is zich kapot geschrokken.

In een voorstel dat ze in juni 2023 indiende, pleit ze voor een meldpunt voor video’s waarin bijvoorbeeld geweld met messen voorkomt. Deze woensdag biedt ze haar onderzoek aan burgemeester Femke Halsema. Op 11 april spreekt Abdi verder in De Balie over onlineveiligheid, met onder meer, en dat is vrij bijzonder, een vertegenwoordiger van TikTok.

https://www.parool.nl/amsterdam/pvda-raadslid-fatihya-abdi-sprak-met-80-kinderen-over-hun-onlineveiligheid-en-concludeert-het-systeem-is-ziek~ba4b67e1/
13-03-2024, 17:46 door Anoniem
"In plaats van dit misplaatste en te ver gaande voorstel te accepteren, zou Congres elk bedrijf, ongeacht waar het zich bevindt, moeten verbieden om grote hoeveelheden gedetailleerde persoonlijke data te verzamelen, die dan beschikbaar wordt gesteld aan datahandelaren, Amerikaanse overheidsinstanties en zelfs buitenlandse tegenstanders, waaronder China", besluit de EFF haar pleidooi.

Leuk idee. TikTok verzamelt waarschijnlijk veel en veel te veel data. Facebook trouwens ook. Alleen houdt TikTok daar ondanks vele klachten niet mee op. Facebook ... eh... Meta ook niet. Alleen zit er een Chinees bedrijf achter en geen Amerikaans. Die gaan zich er geen reet van aan hoeven te trekken, want China. Dat was juist het probleem waarom dit nu onderdeel van een wet gemaakt wordt om de app te kunnen verbieden. Grootmachten in data-snuffel houden er niet van dat andere grootmachten ontstaan.
13-03-2024, 18:39 door Anoniem
Ik vind het eigenlijk altijd een heel rare discussie. Alle westerse platformen zijn verboden in China, dus waarom niet andersom? In alle opzichte kan het namelijk alleen maar tegen je werken als de Chinezen de eigenaar zijn.
13-03-2024, 19:41 door Anoniem
Ach, drie jaar geleden liep Bytedance nog weg bij de onderhandeling met Oracle over de overname van Bytedance in de USA.

President Biden ging twijfelen en zo zijn wij weer eind verder in de tijd en zijn er nog meer mensen onder de invloed van Bytedance en de data doorgifte aan de Chinese overheid.

Eens kijken of het nu lukt om deze 'drug' uit het systeem kan worden gehaald van de mensen. Een verkoop is het beste om zo de informatie stroom richting China de onderbreken.

Interessant is wel dat de vorige president die toen de verkoop afdwong, nu niet voor de verkoop is omdat er anders Meta het helemaal voor het zeggen krijgt en die heeft eveneens niet een goed track record als het gaat om privacy.
14-03-2024, 15:15 door Anoniem
Door Anoniem: Op donderdag 11 april 2024 om 20:00 uur spreekt Abdi in De Balie over onlineveiligheid

Sociale platforms zoals TikTok, Snapchat, Insta en Telegram fungeren als vensters naar een wereld waarin geweld en bedreigingen niet langer abstract zijn: kinderen worden regelmatig geconfronteerd met pesten, heftige gewelddadige en seksuele beelden. Dit gebeurt buiten het zicht van ouders en scholen. Wat zijn precies de risico’s van online zijn?

https://debalie.nl/programma/hoe-beschermen-we-jongeren-in-de-digitale-wereld-11-04-2024/

Sprekers: "Veilig opgroeien online", o.l.v. Rokhaya Seck

- Fatihya Abdi, gemeenteraadslid PvdA Amsterdam
- Robbert Hoving, directeur-bestuurder, Offlimits / EOKM
- Thierry Marchand, woordvoerder TikTok Nederland
- Gwen van der Zwan, journalist HP/De Tijd - Vrij Nederland
14-03-2024, 16:57 door Anoniem
A system for reporting violent content found online, such as stabbings and shootings, must be set up to ensure the content can be quickly removed. The Labour Party (PvdA), currently part of the coalition in Amsterdam, submitted a motion calling for the city to establish the reporting point. According to the PvdA, social media is increasingly contributing to the insecurity of young people, both online and offline. That is partially due to the spread of extremely violent content.

https://nltimes.nl/2023/06/11/amsterdam-wants-help-people-take-online-videos-violent-incidents
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.