image

EP-leden willen dat Meta stopt met 'betaal of oké' model: privacy geen luxe

vrijdag 15 maart 2024, 14:51 door Redactie, 14 reacties

Een groep van bijna veertig Europarlementariërs maakt zich zorgen over Meta's 'betaal of oké' model voor Facebook en Instagram en willen dat het bedrijf hiermee stopt. Privacy mag geen luxe mag worden, zo vinden ze. Dat blijkt uit een open brief die de 39 Europarlementariërs naar Meta stuurde. Gebruikers die niet willen dat Meta hen volgt moeten hier 250 euro per jaar voor betalen. Wie de portemonnee niet wil trekken gaat er automatisch mee akkoord dat hij wordt getrackt en persoonsgegevens worden verwerkt voor het tonen van gerichte advertenties.

"Het recht op privacy is niet iets dat je zou hoeven moeten te kopen", aldus de Europarlementariërs. "Het opleggen van een privacyheffing segregeert en discrimineert niet alleen, maar stuurt ook een verontrustende boodschap, waarin wordt voorgesteld dat privacy en databescherming goederen zijn in plaats van fundamentele mensenrechten."

De Europarlementariërs stellen dat Meta's werkwijze de essentie van persoonlijke veiligheid ondermijnt en het verontrustende idee versterkt dat het beschermen van privacy kosten met zich meebrengt. "Wat een onjuist systeem in stand houdt en mensen die al achtergesteld en gemarginaliseerd zijn disproportioneel raakt." De Europarlementariërs voegen toe dat de AVG vereist dat het geven van toestemming een echte vrije keuze moet zijn, wat met 'betaal of oké' niet het geval is.

Tevens laten de Europarlementariërs weten dat privacy geen luxe mag worden. Als er alleen al voor het gebruik van Meta's diensten honderden euro's moeten worden betaald, zouden de kosten van een geheel trackingvrije internetervaring buitensporig worden. "De kosten van je abonnement lijken zowel onrechtvaardig als ongepast", zo schrijven de EP-leden aan Meta's Nick Clegg (pdf).

Afsluitend laten de Europarlementariërs weten dat het 'betaal of oké' model een valse keuze suggereert tussen het aanschaffen van een advertentievrije ervaring of het toestaan van uitgebreide tracking, gevolgd door 'surveillance-gebaseerde advertenties'. Een derde mogelijkheid zou het gebruik van contextuele advertenties kunnen zijn, die geen gepersonaliseerde tracking en surveillance vereisen. "Onderzoek suggereert dat contextueel adverteren bijna net zo winstgevend is als surveillance-gebaseerd adverteren", aldus de EP-leden. Die roepen Meta op om te stoppen met het het 'betaal of oké' model en de bedrijfsvoering aan de AVG te laten voldoen, waarbij de fundamentele rechten van EU-burgers worden gerespecteerd.

Reacties (14)
15-03-2024, 16:05 door Anoniem
Mensen betalen alleen om zelf de advertenties niet meer te zien, hun naasten die niet betald hebben zien die nog wel, ook die van diegenen die wel hebben betaald aangezien de tracking nog steeds gebeurd, met of zonder betaling.
15-03-2024, 16:53 door Anoniem
Mijn ad blocker slaagt er tot nu toe prima in advertenties tegen te houden (ik gebruik alleen instagram - facebork is voor idioten , zoals suckerbuik ooit zelf eens heeft verkondigd...).
15-03-2024, 18:07 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn ad blocker slaagt er tot nu toe prima in advertenties tegen te houden (ik gebruik alleen instagram - facebork is voor idioten , zoals suckerbuik ooit zelf eens heeft verkondigd...).
Mee eens! (-:
15-03-2024, 19:27 door Anoniem
Sowieso is je privacy op internet nooit helemaal veilig.
En op Facebook en Instagram al helemaal niet.
Dat zijn toch die apps waar mensen hun hele leven met anderen delen?
Het is maar wat je het belangrijkste vindt, je internetvrienden of je privacy.
15-03-2024, 20:59 door Anoniem
Door Anoniem: Mensen betalen alleen om zelf de advertenties niet meer te zien, hun naasten die niet betald hebben zien die nog wel, ook die van diegenen die wel hebben betaald aangezien de tracking nog steeds gebeurd, met of zonder betaling.

Dat idd, je data wordt nog steeds geroofd voor het opbouwen van uitgebreide persoonsprofielen van jou en je vrienden, gecombineerd met data uit vele andere bronnen en misbruikt om AI's mee te trainen. Alleen jíj krijgt geen advertenties meer te zien.
16-03-2024, 08:58 door Anoniem
Alleen jíj krijgt geen advertenties meer te zien.
Daarom moet je zorgen dat je geen advertenties te zien krijgt, sta je gelijk aan die genen die wel betalen.

Waarom is Meta zo'n sterk bedrijf geworden, het lijkt wel dat de grote massa niet meer kan leven zonder dit
bedrijf. Ik denk juist dat het leven veel aangenamer wordt zonder dit soort bedrijven die voor een antisociaal
gedrag zorgen.
16-03-2024, 14:48 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn ad blocker slaagt er tot nu toe prima in advertenties tegen te houden (ik gebruik alleen instagram - facebork is voor idioten , zoals suckerbuik ooit zelf eens heeft verkondigd...).
De "dumb fucks"-opmerking van Zuckerberg sloeg erop dat mensen hem hun persoonsgegevens toevertrouwden. Maakt het verschil of je dat via Facebook of via Instagram doet?
17-03-2024, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem: ik gebruik alleen instagram - facebork is voor idioten

Het maakt geen verschil. Instagram is ook eigendom van Meta, oftewel Facebook. :-].
18-03-2024, 08:46 door Anoniem
Facebook is een mensenrecht!
Het moet gratis en het moet advertentievrij worden.
Het moet door de belastingbetaler onderhouden worden en ook iets met democratie enzo!
18-03-2024, 10:28 door -Peter-
Door Anoniem: Mijn ad blocker slaagt er tot nu toe prima in advertenties tegen te houden (ik gebruik alleen instagram - facebork is voor idioten , zoals suckerbuik ooit zelf eens heeft verkondigd...).

Je ad blocker blokkeert de ads die je krijgt nadat Meta al de tracking informatie heeft verzameld. Het blokkeert niet de tracking zelf.

Peter
18-03-2024, 10:46 door Anoniem
Je moet privacy niet verwarren met het zien van advertenties, dat zijn twee verschillende dingen.
Jouw privacy wordt door Meta toch wel gekaapt, ook via vele andere websites via pixels en andersoortige tracking.
En om dat te kunnen stoppen zou je tegelijk ingelogd moeten zijn bij Meta, zodat ze weten dat je betaald hebt en niet meer je gedrag volgen? Lekker handig, maar niet heus.

Het tonen van advertenties kan ook zonder dat je je privacy daarvoor op zou moeten offeren. Je krijgt dan alleen meer algemene advertenties te zien.
18-03-2024, 11:29 door Anoniem
Voor iedereen die denkt dat het niet gebruiken van Facebook of Instagram je beschermd, keep on dreaming. De tracking zit echt in bijna alle apps (en websites) die je "zogenaamd" gratis mag gebruiken, en ook de advertenties vliegen je overal om de oren. Betalen aan Meta om ze ergens niet te zien is echt geen oplossing.
18-03-2024, 12:02 door Anoniem
META moet gewoon mij betalen voor gebruik privedata..

Zou zo moeten zijn dat META jou vraagt je data te stelen voor een bedrag per jaar.. 30% van de jouw aangeleverde data waarmee verdiend wordt..

Gewoon betalen en anders geen data...
19-03-2024, 14:02 door Anoniem
Meta stelt na felle kritiek voor om bedrag 'betaal of oké' model aan te passen
dinsdag 19 maart 2024, 13:58 door Redactie

https://www.security.nl/posting/834518/Meta+stelt+na+felle+kritiek+voor+om+bedrag+%27betaal+of+ok%C3%A9%27+model+aan+te+passen
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.