Meta heeft na felle kritiek van allerlei organisaties en onderzoeken van privacytoezichthouders voorgesteld om het bedrag aan te passen dat gebruikers van Facebook en Instagram maandelijks moeten betalen als ze niet getrackt willen worden. Meta rekent nu tien euro per maand per Facebook- of Instagram-account. Gebruikers die dit niet kunnen of willen betalen gaan er automatisch mee akkoord dat ze worden gevolgd en gerichte advertenties te zien krijgen.
Het 'betaal of oké' model zorgde voor felle kritiek van Europarlementariërs, die willen dat Meta ermee stopt. Privacytoezichthouders, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens zijn een onderzoek gestart en de Europese Commissie heeft het bedrijf om opheldering gevraagd. GroenLinks-PvdA noemde het onacceptabel om voor privacy op Facebook te moeten betalen. Privacyorganisatie noyb diende een klacht tegen Meta in.
Tijdens een hoorzitting voor de Europese Commissie deed Meta het voorstel om het maandbedrag per account te verlagen naar zes euro, zo meldt persbureau Reuters. Voor elk ander account moet dan vier euro worden betaald. Meta wil naar eigen zeggen de onzekerheid omtrent het model snel oplossen. De Europese privacytoezichthouders zullen binnenkort een standpunt over het model innemen, wat gevolgen voor het bedrijf kan hebben, aangezien gerichte advertenties een belangrijke inkomstenbron voor Meta zijn. Critici vinden dat het 'betaal of oké' model moet worden verboden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.