image

Meta kondigt abonnement aan voor advertentievrij Facebook en Instagram

maandag 30 oktober 2023, 13:34 door Redactie, 14 reacties

Facebook en Instagram krijgen een advertentievrij abonnement voor Europese gebruikers, zo heeft Meta vandaag aangekondigd. Gebruikers die niet betalen moeten de verwerking van hun gegevens voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties accepteren. Meta denkt zo aan de AVG te kunnen voldoen en adverteerders de mogelijkheid te blijven geven om gepersonaliseerde advertentiecampagnes onder Europese gebruikers te houden.

Eerder oordeelde het Europees Hof van Justitie dat Meta geen gerechtvaardigd belang heeft voor het tonen van gerichte advertenties. In de uitspraak stelde het Hof dat er een alternatief voor advertenties moet zijn, waarbij een gepast bedrag werd genoemd. Meta ziet in het aanbieden van een betaald abonnement het genoemde alternatief. "De optie voor mensen om een advertentievrij abonnement te nemen balanceert de eisen van de Europese toezichthouders, terwijl het gebruikers de keuze geeft en Meta mensen in de EU laat bedienen."

Voor het gebruik van de webversie moet tien euro per maand worden betaald. Het abonnement op iOS of Android gaat dertien euro per maand kosten. Het abonnement gaat voor alle gekoppelde Facebook- en Instagram-accounts in het Accounts Center van de gebruiker gelden. De initiële abonnementskosten gelden tot 1 maart 2024 voor alle gekoppelde accounts in het Accounts Center. Vanaf 1 maart volgend jaar zal er voor elk extra vermeld account in het Account Center zes euro per maand extra op het web moeten worden betaald en acht euro extra op Android of iOS.

"Grondrechten zijn niet te koop. Gaan we straks ook betalen voor het recht om te stemmen of de vrijheid van meningsuiting? Dit houdt in dat alleen de rijken van deze rechten kunnen genieten, in een tijd dat veel mensen met moeite rondkomen. Het introduceren van dit idee op het gebied van databescherming is een gigantische verschuiving. We zullen dit hoog en laag voor de rechter bestrijden", zo liet privacyactivist Max Schrems eerder deze maand weten.

Reacties (14)
30-10-2023, 14:21 door Anoniem
Het moet zo worden dat bedrijven die heulen met de vijand hierop gestraft worden.
Heb je stiekem tracking cookies van facebook? Gewoon een ban, nooit meer producten kopen, openlijk aan de schandpaal hangen.
30-10-2023, 14:44 door Anoniem
Tracken doen ze nog steeds, dus al uw metadata die wordt verkocht aan derden al ziet u zelf geen reclame.
Eigenlijk zijn mensen een soort digitale slaven, u werkt vior het geld, een ander strijkt de tijd die u eraan heeft besteed op, ook nog op een zeer heimelijke manier, immers, als dit zichtbaar zou zijn, zou geen mens meedoen aan social media .
Gelukkig zijn er gezondere alternatieven, voor hen tien anderen.
30-10-2023, 15:36 door Anoniem
Bij Tweakers waren zij jarenlang ook heilig van overtuigd dat de keuze tussen volgen (anders geen toegang tot de site) en betalen mocht.
Kan nooit lang duren of meta ontdekt ook dat dit niet toegestaan is.
30-10-2023, 15:39 door spatieman
LOL ROFL LMAO
zal niet werken met oplichters.
30-10-2023, 15:39 door Anoniem
Ik gebruik al die onzin gelukkig niet.
30-10-2023, 15:47 door Anoniem
Door Anoniem: Tracken doen ze nog steeds, dus al uw metadata die wordt verkocht aan derden al ziet u zelf geen reclame.

Precies dit. De data wordt nog steeds en masse binnengetrokken, en nu wordt er ook nog geld verdiend aan die enkeling die betaalt om geen reclame te zien. Het is een (ik denk beperkte) extra inkomstenbron voor Facebook zonder dat er iets verandert aan het graaien, de tracking pixels en de fancy dashboards waardoor bedrijven met Facebook in zee gaan voor "een geoptimaliseerde gebruikerservaring". Het bedrijfsleven mag wat dat betreft ook de hand in eigen bezoek steken waarom met Facebook wordt samengewerkt.
30-10-2023, 17:01 door Anoniem
10 euro per maand, de feestjes kunnen door blijven gaan.
30-10-2023, 17:24 door Anoniem
Dit maakt weer eens haarfijn duidelijk waarvoor Facebook e.d. is opgezet.
Consumeren, consumeren en nog eens consumeren.
Neveneffect van sociale media: de wereld raakt meer en meer verdeeld en gepolariseerd.
Niks sociaal. Niks grote vriendenkring. Het is allemaal zo nep als maar kan. Hebzucht, geld en macht is de drijfveer.
30-10-2023, 17:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tracken doen ze nog steeds, dus al uw metadata die wordt verkocht aan derden al ziet u zelf geen reclame.

Precies dit. De data wordt nog steeds en masse binnengetrokken, en nu wordt er ook nog geld verdiend aan die enkeling die betaalt om geen reclame te zien. Het is een (ik denk beperkte) extra inkomstenbron voor Facebook zonder dat er iets verandert aan het graaien, de tracking pixels en de fancy dashboards waardoor bedrijven met Facebook in zee gaan voor "een geoptimaliseerde gebruikerservaring". Het bedrijfsleven mag wat dat betreft ook de hand in eigen bezoek steken waarom met Facebook wordt samengewerkt.

Het sprookje dat getargete reclame beter werkt mag wel eens doorgeprikt worden.

Als dat echt beter zou werken, waarom hangen dan bijvoorbeeld alle formule1 auto's vol met zelfs de kleinste logo's. Waarom zou je nog een bord zetten op een voetbalveld. Of de shirtjes sponsoren met je logo erop. Waarom zou je nog een benefietavond voor een dierenasiel organiseren. Of nog een leukie, waarom zou je dan je hele starlink netwerk open gooien als er narigheid is in de wereld.

Al die wegen werken wél en niet zo een klein beetje ook. Zowel op grote als op kleine schaal. Anderzijds zijn die target systemen er vooral op uit om de zakken van adverteerders leeg te trekken. Met de illusie dat dat tot betere resultaten leidt. Het zijn gewoon sprookjes. Die blijven verkopen tot een klein jochie roept dat de keizer echt zonder kleren loopt.
30-10-2023, 18:49 door Anoniem
Door Anoniem: Ik gebruik al die onzin gelukkig niet.
Dat wil niet zeggen dat er geen profiel van jou samengesteld wordt.
30-10-2023, 18:50 door Anoniem
Mark zei het al toen ze hem op de Universiteit vroegen waar hij al die data vandaan haalde: "They give it to me for free, the dumb fucks."
30-10-2023, 21:59 door Anoniem
Het geeft te denken dat Facebook dus kennelijk in de orde van grootte van 10 dollar/euro per maand verdiend aan alle reclame die ze je laten zien!
Dan zouden producten eigenlijk veel goedkoper kunnen worden als ze niet meer zo veel moeten betalen aan zogenaamd gerichte reclame.

Vraagje: wie van jullie heeft echt het idee dat die reclame gericht is? Ik zie alleen maar onzin reclame waar ik toch niet in geïnteresseerd ben. Waarom zou een adverteerder dan überhaupt extra moeten betalen voor die "gerichte" reclame?
30-10-2023, 22:58 door Anoniem
Het is net als drugs: eerst verslaafd maken en daarna geld er voor vragen. Nou, geen cent.
01-11-2023, 12:43 door Xavier Ohole
Door Anoniem: Ik gebruik al die onzin gelukkig niet.

ook jij hebt/bent gewoon een nummertje
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.