image

OM eist celstraffen voor stelen van 600.000 euro via bankhelpdeskfraude

vrijdag 15 maart 2024, 16:26 door Redactie, 4 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen vier mannen, die worden verdacht van het stelen van 600.000 euro door middel van bankhelpdeskfraude, gevangenisstraffen tot 3,5 jaar geëist. In totaal zijn er zeventig aangiften aan de verdachten gekoppeld. Bij de meeste slachtoffers wisten de verdachten enkele duizenden euro’s te stelen, maar bij enkele slachtoffers nog veel meer. Zo zitten er uitschieters bij van 44.000 euro, 61.000 euro en zelf één van 215.000 euro, zo laat het OM weten.

Volgens de officier van justitie hadden de verdachten het vooral op kwetsbare ouderen voorzien. "De slachtoffers blijven achter met verdriet, boosheid, schuldgevoel en schaamte. Deze vorm van fraude tast het vertrouwen in het bankwezen aan en leidt ertoe dat het contact tussen banken en hun cliënten ernstig wordt belemmerd. Cliënten weten immers niet meer welke bankmedewerker en links ze wel kunnen vertrouwen en welke niet."

Het gestolen geld maakten de verdachten over naar een website die cadeaubonnen verkoopt voor hotels en vliegtickets. Die cadeaubonnen werden vervolgens door de verdachten verzilverd. De verdachten zijn twee 21-jarige mannen uit Delft en Schiedam, een 23-jarige man uit Appingedam en een 26-jarige verdachte uit Amsterdam. Deze man wordt als de hoofdverdachte gezien. Tegen hem heeft het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar geëist. De andere drie hoorden lagere straffen tegen zich eisen.

Daarnaast vraagt het OM de rechtbank om de vorderingen van de benadeelde partijen toe te wijzen, zodat zij hun geld weer terugkrijgen. Tussen hen zitten ook vier banken, die hun gedupeerde klanten (deels) schadeloos hebben gesteld. De rechtbank doet op 16 april uitspraak. Deze week maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend dat vorig jaar tienduizend Nederlanders slachtoffer van bankhelpdeskfraude werden, voor een schadebedrag van ruim 28 miljoen euro.

Reacties (4)
16-03-2024, 10:51 door Anoniem
en het klootjes volk. Maar weer op hoesten .de belasting betaler...

nu hangen wij Nederlander....all jaren de portemonnee aan de deur....
ps mijn menig security....
16-03-2024, 16:55 door Anoniem
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen vier mannen, die worden verdacht van het stelen van 600.000 euro door middel van bankhelpdeskfraude, gevangenisstraffen tot 3,5 jaar geëist.
Laatst werd een familielid opgelicht via een uiterst vuile truc en is daardoor veel geld kwijt.
Van mij mogen dit soort oplichters 10 jaar in de bak verblijven!
17-03-2024, 16:02 door Anoniem
Door Anoniem: en het klootjes volk. Maar weer op hoesten .de belasting betaler...
Heb je de laatste alinea van het artikel gelezen? En begrepen?
18-03-2024, 10:54 door Anoniem
Door Anoniem: en het klootjes volk. Maar weer op hoesten .de belasting betaler...

nu hangen wij Nederlander....all jaren de portemonnee aan de deur....
ps mijn menig security....

De banken betalen de rekening. Zij hebben zich ook gevoegd in het strafproces zo lijkt het. Uiteraard valt nog maar te bezien of ze iets terug zien (iets met een kale kip). Ik schat dat 28 miljoen de banken per jaar moeten betalen niet zo maar terug te halen is. Om nog maar te zwijgen van de kosten die ze maken voor fraudepreventie en onderzoek.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.