image

Amerikaan die data 132.000 mensen buitmaakte moet 1 miljoen dollar betalen

woensdag 20 maart 2024, 17:24 door Redactie, 6 reacties

Een 44-jarige Amerikaanse man heeft bekend dat hij de persoonlijke gegevens van 132.000 mensen heeft gestolen. Als onderdeel van zijn 'plea deal' zal de Amerikaan de organisaties waar hij de data buitmaakte een schadevergoeding van meer dan 1 miljoen dollar betalen. In juni 2017 kocht de man op internet de inloggegevens van een server van een medische kliniek in de Verenigde Staten.

Vervolgens maakte hij medische dossiers en andere documenten buit met de gevoelige persoonlijke informatie van meer dan 43.000 personen, waaronder namen, adresgegevens, geboortedata en social-securitynummers. Begin 2018 kocht de man inloggegevens die toegang gaven tot de server van het politiekorps van de Amerikaanse stad Newnan. Daar werden politierapporten en -documenten gestolen met de gegevens van meer dan 14.000 mensen. Hoe deze inloggegevens konden worden gestolen is niet bekendgemaakt.

Tijdens een huiszoeking in 2019 nam de FBI meerdere computers van de Amerikaan in beslag, waarop de gegevens van meer dan 132.000 personen werden aangetroffen. Naast de kliniek en het politiekorps had de man ook bij zeventien andere organisaties ingebroken en data gestolen. De Amerikaan heeft bekend schuldig te zijn aan computervredebreuk. Als onderdeel van zijn bekentenis zal hij zijn slachtoffers een vergoeding van meer dan 1 miljoen dollar betalen. De rechter wijst op 18 juni vonnis.

Reacties (6)
20-03-2024, 18:00 door Anoniem
Kan de verdachte 1 miljoen betalen? Klinkt spectaculair, de eis, en daarom heeft het nieuwswaarde. Maar er is iets aparts aan het rechtsysteem van Amerikanen. 179 jaar celstraf eisen bijvoorbeeld, komt daar ook voor.
20-03-2024, 18:53 door Anoniem
Met zo'n hoge schadevergoeding vlucht je toch zo snel mogelijk het land uit? Ik snap niet waarom het niet een meer haalbaar bedrag is.
21-03-2024, 07:27 door Anoniem
Door Anoniem: Met zo'n hoge schadevergoeding vlucht je toch zo snel mogelijk het land uit? Ik snap niet waarom het niet een meer haalbaar bedrag is.

Het is een schadevergoeding, geen boete.
Hij moet de schade die hij heeft veroorzaakt vergoeden.
Logisch toch?!
21-03-2024, 08:40 door Anoniem
Door Anoniem: Kan de verdachte 1 miljoen betalen? Klinkt spectaculair, de eis, en daarom heeft het nieuwswaarde. Maar er is iets aparts aan het rechtsysteem van Amerikanen. 179 jaar celstraf eisen bijvoorbeeld, komt daar ook voor.
Dat is veelal de optelsom van straffen die gelijktijdig mogen worden uitgezeten (concurrent sentences). In de praktijk zit je dan alleen voor de tijd van de langste straf.
21-03-2024, 10:13 door Anoniem
Door Anoniem: Kan de verdachte 1 miljoen betalen? Klinkt spectaculair, de eis, en daarom heeft het nieuwswaarde. Maar er is iets aparts aan het rechtsysteem van Amerikanen. 179 jaar celstraf eisen bijvoorbeeld, komt daar ook voor.

Tja, 179 jaar, ze geven ook wel 2x levenslang of 'meer dan 2x' zelfs:
https://en.wikipedia.org/wiki/Back-to-back_life_sentences
'In judicial practice, back-to-back life sentences, also called consecutive life sentences, are two or more consecutive life sentences given to a convicted felon.'

179 jaar is laat ik zeggen wiskundig gezien korter.
21-03-2024, 19:26 door Anoniem
Hij zal het wel "verdiend" hebben.
Denkt u niet?

Hebt u er meelijden mee dan?
Hij wist toch van tevoren wat de risico's inhielden.

Als het met alle cybercriminelen zou gebeuren,
hadden we nu een brandschoon Internet
en hielden dat wellicht ook.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.