image

Stichting eist van Avast wegens 'spionerende virusscanner' 1000 euro per gebruiker

donderdag 28 maart 2024, 10:04 door Redactie, 8 reacties

Stichting Consumers United in Court (CUIC) is een collectieve procedure tegen antivirusbedrijf Avast gestart waarbij het wegens 'spionage' door de virusscanner per gebruiker 1000 euro plus een deel van de winst eist. Acht maanden geleden maakte Stichting CUIC bekend dat het een rechtszaak tegen Avast zou starten. Inmiddels hebben ruim tienduizend Nederlandse Avast-gebruikers zich bij de rechtszaak aangesloten.

Al in 2019 werd bekend dat Avast miljoenen aan het browsegedrag van gebruikers verdiende. Deze gegevens werden verhandeld via databedrijf Jumpshot, waar Avast een meerheidsbelang in had. Naar aanleiding van de onthulling over het dataverzamelen besloten Google en Mozilla de browserextensies van Avast uit hun extensie-stores te verwijderen. In een reactie op de ontstane ophef besloot Avast vervolgens verschillende aanpassingen door te voeren, maar vanwege de aanhoudende kritiek werd Jumpshot begin 2020 opgeheven.

Volgens CUIC hadden tussen 2014 en 2020 vele honderdduizenden Nederlanders de antivirussoftware van Avast en AVG op hun computer staan. "Mensen waanden zich veilig met een virusscanner, maar juist de maker ervan volgde alles wat ze dede n op hun computer . Avast verkocht deze informatie voor grof geld aan derden. Ze adverteerden zelfs met de goudmijn aan data die ze hadden buitgemaakt. Bedrijven zoals Avast mogen hier niet mee wegkomen. Daarom voeren wij deze rechtszaak. Wie niet horen wil, moet maar voelen", zegt CUIC-voorzitter Wilmar Hendriks. De stichting is een initiatief van privacyorganisatie None of Your Business (noyb) en stichting Privacy First.

"Avast bespioneerde haar gebruikers zonder ze te informeren of toestemming te vragen, kopieerde en verkocht op grote schaal hun gegevens door aan derden via dochterbedrijf Jumpshot. Met klanten zoals Google, Unilever en Microsoft heeft Avast via Jumpshot de heimelijk verkregen gegevens zeer wijd kunnen verspreiden", zo laat CUIC verder weten. De stichting heeft nu de dagvaardingen uitgebracht aan Avast. Per gebruiker eist CUIC een schadevergoeding van duizend euro en daar bovenop voor iedere gedupeerde een deel van de door Avast onrechtmatig gerealiseerde winst.

Gebruikers kunnen zich kosteloos bij de rechtszaak aansluiten. Dat is op basis van "no cure, no pay". Net als bij andere massaclaims wordt er gebruikgemaakt van een externe procesfinancier die als de rechtszaak slaagt een deel van de schadevergoeding ontvangt. Het gaat om maximaal 25 procent.

Reacties (8)
28-03-2024, 10:30 door Anoniem
Wat is 1000 euro nou weer voor een lachtertje?
28-03-2024, 10:54 door Anoniem
"zonder ze informeren of toestemming te vragen"
Precies, want de meeste antivirus software bespioneert mensen (pakt metadata en verkoopt deze aan derde partijen) alleen staat dat meestal in de zeer kleine lettertjes of de terms and agreements.
28-03-2024, 11:41 door Anoniem
Door Anoniem: Wat is 1000 euro nou weer voor een lachtertje?

Onrechtvaardig. Het winstoogmerk van de klanten (MS, Google, Unilever) was leidend binnen de organisatie van Avast en het product was hier op aangepast. De boetes die bedrijven elkaar onderling opleggen bij bedrieglijke contractbreuk zijn meestal van een andere orde. Toch fijn dat er organisaties en juristen zijn, die deze praktijken onder de aandacht blijven brengen.
28-03-2024, 13:30 door Anoniem
Als het gratis is, ben JIJ het verdienmodel.

Wat dacht je dan?

Natuurlijk is het hondsbrutaal om zo met gegevens van mensen om te gaan, en hoop ik dat de aanklacht wordt geaccepteerd.
28-03-2024, 13:44 door Anoniem
Kan de overheid die bedrijven vertrouwen als het gaat om persoonlijke gegevens van miljoenen Nederlanders (in de cloud)? Of is de prijs doorslaggevend?
28-03-2024, 15:35 door Anoniem
Door Anoniem: Kan de overheid die bedrijven vertrouwen als het gaat om persoonlijke gegevens van miljoenen Nederlanders (in de cloud)? Of is de prijs doorslaggevend?
De overheid zal wel goede prijsafspraken met Amazon maken om onze digitale privacy te hosten, denk je niet? Je kent dat wel, die ondernemers mentaliteit. "We are a country of undertakers". Legendarisch, die Nederlandse volksaard.
29-03-2024, 07:21 door Anoniem
Als ik op de hoek een fiets koop voor 5 euro, dan ben ik een heler, een opkoper van gestolen goed en strafbaar.
Hoe zit dat met Google, Unilever en Microsoft?
01-04-2024, 14:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kan de overheid die bedrijven vertrouwen als het gaat om persoonlijke gegevens van miljoenen Nederlanders (in de cloud)? Of is de prijs doorslaggevend?
De overheid zal wel goede prijsafspraken met Amazon maken om onze digitale privacy te hosten, denk je niet? Je kent dat wel, die ondernemers mentaliteit. "We are a country of undertakers". Legendarisch, die Nederlandse volksaard.

Undertakers is zeer toepasselijk... Begrafenis ondernemers....
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.