image

Politie doet oproep aan ouders: laat je kind geen katvanger worden

donderdag 28 maart 2024, 15:15 door Redactie, 3 reacties

De politie roept ouders op om ervoor te zorgen dat hun kind geen katvanger wordt. Katvangers stellen hun rekening ter beschikking aan criminelen, die zo het geld kunnen opnemen dat via bankhelpdeskfraude, phishing, WhatsAppfraude en andere vormen van cybercrime is gestolen. Daarbij zoeken criminelen vaak doelbewust mensen die kwetsbaarder zijn, doordat ze bijvoorbeeld in geldnood zitten of een licht verstandelijke beperking hebben. "Zij zijn extra vatbaar voor verleidingen en manipulatie en overzien de gevolgen van hun acties niet altijd", aldus de politie.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben jongeren maar ook ouders vaak geen idee hoe groot de gevolgen zijn. "Je kan worden vervolgd voor internetoplichting en het witwassen van illegaal geld. Dat is een ernstig misdrijf, wat je echt nog jaren op verschillende manieren kan achtervolgen.” stelt Marius van Rijswijk van het OM. Zo kunnen katvangers op een lijst van banken worden geplaatst waardoor ze tot wel acht jaar geen financiële diensten kunnen gebruiken, zoals het gebruik of openen van een rekening.

Daarnaast krijgen katvangers met een strafblad geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), wat gevolgen kan hebben voor het volgen van bepaalde studies of krijgen van een baan. De politie stelt dat de criminelen die katvangers ronselen proberen uit beeld te blijven, maar de pakkans van katvangers honderd procent is. Arno Smit van de politie doet dan ook een oproep aan ouders: "Praat hier met uw kinderen over: krijgen ze een aanbod om snel geld te verdienen? Dat is foute boel. Altijd."

Reacties (3)
28-03-2024, 15:34 door Anoniem
"Praat hier met uw kinderen over: krijgen ze een aanbod om snel geld te verdienen? Dat is foute boel. Altijd."

Maar vaak geven ouders zelf het "goede" voorbeeld.
Bv door nog even snel een kortinkje te scoren, een verkeerd (te goedkoop) geprijst product te kopen (en daarna duur te verkopen), of andere kort door de bocht acties waar ze voordeel bij hebben. (en een ander een nadeel)
Zo ook de snelle jongens die bv energiecontracten verkopen of vage telesales doen. Als het door het naadje van de regels komt, dan is het goed. Vooral als ze er zelf rijk van worden.
En dan komen we bij de makelaars, de effectenhandelaars, de venturekapitalisten, etc.

Als ouders de geitenpaadjes bewandelen, hoe moet kinderen dan goed geleerd worden dat "snel geld verdienen" fout is.
De ouders doen het zelf op grotere schaal namelijk ook. Jong geleerd, oud gedaan.
Of in dit geval: Van oud geleerd, door jong ook gedaan.
De jongeren worden alleen sneller gepakt, omdat ze nog geen ervaring hebben.
31-03-2024, 10:52 door Anoniem
"Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben jongeren maar ook ouders vaak geen idee hoe groot de gevolgen zijn."

Het zijn kunstmatige, door mensen ingeroepen gevolgen; stop met ze inroepen en de kinderen beginnen alsnog zonder valse start aan hun toekomst.
01-04-2024, 20:54 door Anoniem
Door Anoniem: "Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben jongeren maar ook ouders vaak geen idee hoe groot de gevolgen zijn."

Het zijn kunstmatige, door mensen ingeroepen gevolgen; stop met ze inroepen en de kinderen beginnen alsnog zonder valse start aan hun toekomst.

Dus, als ik je goed begrijp, zeg je hier "laat maar lopen die katvangers" ? Zal een mooie boel gaan worden dan. Enig idee waar katvangers voor gebruikt worden?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.