image

Verdachte bankhelpdeskfraude kroop achter pc slachtoffers om geld te stelen

zaterdag 30 maart 2024, 08:55 door Redactie, 2 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 21-jarige man uit Kudelstaart die wordt verdacht van het oplichten van bijna dertig ouderen door middel van bankhelpdeskfraude een gevangenisstraf van 45 maanden geëist, waarvan drie voorwaardelijk. Tevens moet de man als het aan het OM ligt een schadevergoeding van ruim 76.000 euro betalen.

Slachtoffers werden gebeld door een oplichter die zich voordeed als bankmedewerker. Vervolgens ging de verdachte bij hen langs om bankpassen te ontfutselen. Bij zestien van de 28 slachtoffers die aangifte deden kroop de man achter de computer om zo het geld van deze mensen te stelen. Zo stortte hij geld van de spaarrekening naar de lopende rekening of verhoogde hij bijvoorbeeld de transactielimiet, aldus het OM.

Bij twee mensen zou hij ook misbruik hebben gemaakt van hun personalia, foto en paspoort-afbeelding om bankrekeningen te openen waarop dan weer frauduleus verkregen geld kon worden gestort. Het Openbaar Ministerie laat weten dat de verdachte alleen de zaken heeft bekend die niet te ontkennen waren, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van camerabeelden. "Dat de hij geen openheid van zaken heeft gegeven, werkt strafverzwarend, aldus de officier van justitie.

Reacties (2)
02-04-2024, 11:37 door Anoniem
imho is de straf niet hoog genoeg.
Naast de financiële schade, is er -zeker bij de doelgroep- grote emotionele schade.

Ik zie toch met grote regelmaat dat alle digitalisering bij de banken de oudere (65+) generaties achter zich laat.
Zij snappen het systeem vaak niet, en zijn hierdoor zeer kwetsbaar voor dit soort fraudeurs.

Binnen de familie hamer ik er altijd op dat de bank je nooit direct belt. Hang op en bel met het correcte nummer van de bank, en vraag wat er aan de hand kan zijn.
En -nooit- inloggen via een email van de bank waarin er allerlei info van je wordt gevraagd.

Tot nu toe gaat het goed, maar het gaat waarschijnlijk een keer fout.....
03-04-2024, 09:13 door Chase
Een beetje flauw, maar niemand kruipt toch achter een PC? Als je ervoor gaat zitten is een pc veel gemakkelijker om te gebruiken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.