Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

ipv6

02-04-2024, 19:39 door Anoniem, 6 reacties
hoi, als ik ipv6 uitschakel in mijn Fritzbox, merk ik daarvan dan iets bij browsen, mailen, tv-kijken? Ik doe geen bijzondere dingen (server draaien oid, of nas). Ik gebruik af en toe vpn en wil de mogelijkheid van ipv6 leak in de router onmogelijk maken (interface vpn staat dit ook toe), volgens mij heb ik ipv6 zelf nergens voor nodig. groeten en bedankt, baaf
Reacties (6)
02-04-2024, 22:36 door Anoniem
Je kan onder windows ipv6 uitschakelen in:
- netwerk icoon in systeemvak
- network connected
- change adapter options
- ethernet network met rechtermuis
- properties

Ik heb alles uitstaan behalve:
- client for microsoft networks
- qos packet scheduler
- internet protocol version 4

Dit is voor Windows 10 Home.

Elke keer dat je je ethernet drivers update, moet je dit opnieuw instellen. Ik doe dit omdat mijn ipv6 wegvalt na ongeveer 20 minuten en dit is een oplossing voor mij (xs4all vdsl2/fritz!box).

Als je ipv6 uitzet in je modem heb je kans dat je provider die weer aanzet voor je zonder dat je het door hebt. In de fritzbox is ook een filter voor ipv6. Volgens mij is het deze https://nl.avm.de/service/knowledge-base/dok/FRITZ-Box-7590-AX/606_Verbindingen-met-Teredo-protocol-niet-mogelijk/.

IPv6 only sites kan je natuurlijk niet bezoeken zonder IPv6 stack in Windows, maar zelf heb ik daar geen problemen mee. Ik heb juist problemen als IPv6 aan staat in Windows of Ubuntu. Ik doe dit al sinds Windows Vista op een oude computer (toen had ik al last van het wegvallen van IPv6).
03-04-2024, 00:08 door Anoniem
Je kan ook overwegen om elke keer op een leak te testen:
Bijv. https://ipleak.org/

Als je IPv6 uitschakelt, kan je niet meer met servers etc. communiceren die alleen via IPv6 toegankelijk zijn.
Maar de kans hierop is voorlopig klein.
De meeste servers zijn (ook) nog wel te bereiken via IPv4.
En als dit eens niet het geval is, en je hebt ipv6 uitgeschakeld, dan merk je het vanzelf want dan krijg je geen verbinding.
03-04-2024, 01:29 door Anoniem
Ik zit bij een internetprovider die doet alsof IPv6 niet bestaat (tot mijn ergernis, maar het bleek de enige mogelijkheid op het adres waar ik heen verhuisde), en ik heb 6to4 nog niet aangezet op mijn Fritz!Box, dus in de praktijk gebruik ik uitsluitend IPv4 voor internettoegang.

Ik heb nog niet gemerkt dat ik websites (of wat anders) niet kan benaderen omdat ze uitsluitend IPv6 ondersteunen. Ik kan me tegelijk moeilijk voorstellen dat dat tot in lengte van dagen zo blijft. De IPv4-adressen zijn al een aantal jaar op. Adressen die verhandeld worden gaan al jaren tegen steeds hogere prijzen over de toonbank. Amazon heeft recent besloten dat AWS-klanten moeten gaan betalen voor een IPv4-adres, bovenop hun normale kosten. Het zou heel vreemd zijn als er niet steeds meer websites komen die alleen nog via IPv6 benaderbaar zijn. Het zullen alleen niet de grote, belangrijke websites zijn.

Wat AWS in rekening brengt lijkt ongeveer niets voor te stellen: een halve cent per IP-adres per uur. Maar op jaarbasis is dat meer dan ik kwijt ben voor het hosten van een simpele website (niet bij Amazon maar bij een Nederlandse hostingprovider), kosten voor de domeinnaam meegerekend. Voor een kostenverdubbeling zou ik me wel even achter mijn oren krabben of ik die wil betalen, ook al gaat het maar om een paar tientjes per jaar.

Wat ik verwacht is dat er steeds meer gaatjes in het IPv4-internet ontstaan, en mogelijk al lang en breed aan het ontstaan zijn, maar dat ze niet opvallen omdat het gaat om kleine websites, iemand die een link naar een afbeelding op een forum post, dat soort dingen. Mainstream websites zullen vermoedelijk wel zorgen dat ze nog jarenlang via IPv4 te bereiken zijn; ik verwacht niet dat je opeens mee gaat maken dat Facebook of een grote krant of bol.com niet meer bereikbaar is via IPv4. Maar sluipenderwijs zal wat niet benaderbaar is wel steeds meer worden.

Ik verwacht dus niet dat je op dit moment het verschil gaat merken. Bedenk dat je het gewoon weer aan kan zetten als dat verandert, je sluit jezelf er niet definitief voor af. Je moet alleen niet over een paar jaar vergeten zijn dat je het had uitgezet en eraan denken dat dat de oorzaak kan zijn als je ontdekt dat je een website niet kan benaderen.
03-04-2024, 08:16 door Anoniem
Hoi Baaf,

Ik zou zeggen: Probeer het eens. Als het niet werkt zet je het toch weer aan?
04-04-2024, 00:21 door Anoniem
Ik zou IPv6 zeker niet uitzetten maar juist aanzetten het is de toekomst en kan je maar beter omarmen dan vermijden.
https://www.sidn.nl/nieuws-en-blogs/zet-ipv6-niet-uit
04-04-2024, 13:34 door Bitje-scheef
Een tijdje was het uitzetten van ipv6 op windows servers een zegening om vertragingen en rare problemen in het netwerk te voorkomen. Immiddels zijn er wat services onder windows die juist via ipv6 communiceren.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.