image

Firefox gaat samenwerking aan met zoekmachine Qwant: privacy prioriteit

donderdag 4 april 2024, 14:57 door Redactie, 14 reacties

Firefox is een samenwerking aangegaan met zoekmachine Qwant, die volgens Mozilla privacy van gebruikers en het blokkeren van trackers als prioriteit heeft. "Qwant is een op privacy-gerichte zoekmachine die gebruikers op de eerste plek zet en tegelijkertijd persoonlijke data beschermt. Door het blokkeren van trackers en advertenties helpt Qwant om je zoekresultaten neutraal en volledig te houden. Net als Firefox."

De zoekmachine heeft als slogan: "Qwant doesn’t know anything about you and that changes everything!" Mozilla stelt dat de ontwikkelaars van de zoekmachine toegewijd zijn aan het beschermen van de privacy van gebruikers en het beschermen van de gedecentraliseerde aard van het web. "Waar mensen controle over hun eigen online ervaring hebben."

Reacties (14)
04-04-2024, 16:47 door tarunjj
Is Qwant beter dan Duckduckgo?
04-04-2024, 17:09 door Anoniem
Komt hiermee een einde aan de sponsoring van Mozilla door Google?
04-04-2024, 18:11 door Anoniem
Door tarunjj: Is Qwant beter dan Duckduckgo?
Voor zover mij bekend is er niets mis met DuckDuckGo. Met bijvoorbeeld Startpage ook niet. Dat Mozilla een samenwerking met Qwant aangaat betekent niet meteen dat de rest niet deugt.

Een ding dat ik kan bedenken dat Qwant voor heeft op DuckDuckGo is dat het in de EU is gevestigd (in Frankrijk) en daarom volledig onder de AVG valt, en niet onder de Amerikaanse wetten die botsen met de AVG. Dat geeft, naast de werkwijze van het bedrijf zelf (geen logs van bezoeken en zoekopdrachten bijhouden en dat soort dingen) een extra zekerheid, kan ik me zo voorstellen.
04-04-2024, 19:22 door Anoniem
Zou Mozilla dan eindelijk weer het licht gezien hebben en privacy van de gebruiker toch belangrijk achten?

Ben benieuwd wanneer Firefox en Thunderbird dan eindelijk gaat stoppen met het delen, zonder toestemming, van data met Google.
04-04-2024, 19:32 door Anoniem
Door Anoniem: Komt hiermee een einde aan de sponsoring van Mozilla door Google?
Waarom zou FF niet door Google mogen worden gesponsord?
Je kunt heel eenvoudig de default zoekmachine veranderen naar één van je keuze ... bijv.: DDG (of Qwant).
04-04-2024, 19:35 door Anoniem
Door tarunjj: Is Qwant beter dan Duckduckgo?
Ben ik ook benieuwd naar idd!
04-04-2024, 20:27 door buttonius
Door tarunjj: Is Qwant beter dan Duckduckgo?
Volgens dit artikel https://www.makeuseof.com/qwant-vs-duckduckgo-which-search-engine-most-private/ is duckduckgo waarschijnlijk net iets beter, maar beide zijn niet perfect.
04-04-2024, 23:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door tarunjj: Is Qwant beter dan Duckduckgo?
Voor zover mij bekend is er niets mis met DuckDuckGo. Met bijvoorbeeld Startpage ook niet. Dat Mozilla een samenwerking met Qwant aangaat betekent niet meteen dat de rest niet deugt.

Een ding dat ik kan bedenken dat Qwant voor heeft op DuckDuckGo is dat het in de EU is gevestigd (in Frankrijk) en daarom volledig onder de AVG valt, en niet onder de Amerikaanse wetten die botsen met de AVG. Dat geeft, naast de werkwijze van het bedrijf zelf (geen logs van bezoeken en zoekopdrachten bijhouden en dat soort dingen) een extra zekerheid, kan ik me zo voorstellen.
DuckDuckGo is gewoon commercieel gericht ze zijn twee jaar geleden betrapt op een deal met Microsoft en er kwam zoals je met alle troep verwacht een damage control campagne uit.
https://www.reddit.com/r/duckduckgo/comments/uwz5bb/comment/i9usubr/

Daarintegen Qwant is nog steeds redelijk afhankelijk van bing voor zijn resultaten.
En financiering is red flagging (meer hierover later in deze response)
https://betterweb.qwant.com/en/2023/09/18/web-indexing-where-is-qwants-independence/
In reality, Qwant uses Bing to supplement search results on which we do not have sufficient relevance, and on images where storage capacities are very important. On the rest, the main SEO logics are often the same which explains why you often find the same search results, ranked slightly differently according to the weight given to one or the other. But we are evolving our algorithms every day. The switch towards total independence is therefore gradual, and this is indeed the direction taken by Qwant, difficult to see from an outside eye!

https://en.wikipedia.org/wiki/Qwant

Since mid-2016, Qwant has been sending data to Microsoft Bing Ads to respond to requests[109]—specifically, the IP/24 of the user, the User-Agent of their browser, and the search keywords. These data were not anonymized but pseudonymized.[110] This was done without informed consent of its users. It did not announce this until mid-2021.[111]

Concluderend:
Beide zijn niet gericht op de mate van privacy zoals mensen ervan denken, hopen.
Je wordt gewoon voor de gek gehouden als je denkt dat ze niet verdienen aan tracking.

Terugkomend op Qwant die is verkocht in 2023 aan Octave Klaba onder andere bekend van OVH. Als je in de hosting wereld zit ken je ze als een van de partijen die je regelmatig op je blocklists zet wegens de troep die ze toelaten. En Octave heeft openlijk gezegd de concurentie aan te willen gaan met Google als search engine grootmacht in de EU met *winst oogmerk*
https://sifted.eu/articles/qwant-entrepreneur-european-rival-google-klaba

When it comes to fixing Qwant, however, Klaba’s solution appears to be radical: smash it and start over.


DuckDuckGo is nog in eigen handen maar is ook dus allersbehalve privacy gericht met deals richting Yahoo Bing en Ebay voor ads op zoekwoord resultaten.


Wat dan wel?
Wil je meer privacy bouw dan je eigen instance van een meta-engine en proxy de resultaten naar je eigen apparaten let op zonder een proxy infa is je privacy natuurlijk ook weg dus dit kost je wel geld qua setup.

Ik heb mijn eigen SearX infra bijvoorbeeld die stuurt de resultaten versleuteld naar twee losse server clusters in een read once modus met private keys. Haal ik het resultaat op dan wordt de metadata vernietigd op het cluster en bijhorende mirror. De infra zelf staat buiten de EU met privacy maatregelen in carrierhotels met antitamper beveiliging en geen engineer toegang zonder overleg. Paar tientjes per maand is genoeg voor het runnen daarvan al heb ik wel meer eigen voorzieningen dus ik ben zelf duurder uit in het geheel.

Disclaimer: SearX wordt niet meer actief onderhouden je bent dus op je eigen kennis aangewezen. Het project SearxNG wel maar dat wordt gerunt door een stel maintainers die meer focus leggen op nieuwe features dan puur focus op privacy en daar heb ik persoonlijk geen beep aan.

Dit soort metaengines worden aggresief tegengewerkt door de search engines giganten waar ze hun resultaten ophalen partijen als Google Microsoft are non to happy dat dit soort projecten bestaan wat genoeg zegt over wat het doet. Er zijn ook andere projecten in the wild YaCy bijvoorbeeld doe je eigen onderzoek en houdt rekening ermee hoe maintainable het voor je is voor als de projecten zelf geen updates meer ontvangen wegens disinteresse.


TLDR;
DuckDuckGo en Qwant zijn niet zo privacy gericht als meeste mensen denken en hopen. ( en dat geldt voor heel veel zaken) Belangen botsen en investeringen tonen redflags.

Bouw je eigen metasearch engine met proxy infra als je meer privacy vereist.
Kost geld kost kennis. Gebruik nooit instances die door andere maintaned worden.
Houdt rekening ermee dat je inlevert op bijna alles behalve privacy.
Meeste kunnen hier niet mee omgaan of gaat het te ver.

Geloof nooit reviews doe je eigen onderzoek en beperk het niet enkel tot de techniek maar pak ook de investering geschiedenis erbij en wie er betrokken is en welke supply chains er geintegreerd zijn. Vaak botsen belangen en dan weet je dat voorzichtigheid geboden is.
05-04-2024, 07:41 door Anoniem
Frankrijk is nou ook niet het meest privacy vriendelijke land.
Het blokkeert nogal het e.e.a. Ergo, waarom Qwant?
05-04-2024, 10:45 door Anoniem
Er zijn ook nog zoektools buiten de browser.
05-04-2024, 16:43 door Anoniem
Door tarunjj: Is Qwant beter dan Duckduckgo?
Lijkt mij vooral geval van voorkeur, aangezien ze beiden zich inzetten voor privacy en gebruik maken van Bing als back-end. Zie https://youtu.be/eOZFnMwkjV8 voor een vergelijking waarbij ook Ecosia wordt meegenomen.

Door Anoniem: Komt hiermee een einde aan de sponsoring van Mozilla door Google?
Dat lijkt mij vrij sterk, aangezien Mozilla deels afhankelijk is van deze deal. Door Google als de standaard te zetten krijgen ze ieder jaar een zak geld van $400.000.000: https://www.zdnet.com/article/sources-mozilla-extends-its-google-search-deal/
Klinkt wellicht als veel, maar Apple krijgt nog veel meer om hetzelfde te doen bij Safari/Siri.
05-04-2024, 19:38 door Anoniem
Wie gebruikt nog telescope?
05-04-2024, 20:06 door Anoniem
Ik heb het even een dagje uitgeprobeerd. Na een tijdje kreeg ik de melding dat de ad-blocker uitgezet moest worden. Dat gaat never-nooit gebeuren. Sites groter dan Qwant hebben dat geprobeerd en zijn nu nog slechts een vage herinnering.
Men moet daar vast erg veel vertrouwen in zichzelf hebben. Of om Darth Doekoe te quoten; "The bigger the pride, the harder the fall".
10-04-2024, 11:35 door Anoniem
Wel vreemd dat Qwant een firefox add-on wil installeren die toegang wil naar 'all your data for sites in the qwant.com domain'. Zou die Qwant misschien iets met 'client-site scanning' te maken kunnen hebben?! Ik vertrouw die bende voor geen meter. Laat ik die 'eend' maar voorlopig blijven gebruiken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.