image

Minister: belangrijk om digitale euro buiten eurozone te kunnen gebruiken

vrijdag 5 april 2024, 09:38 door Redactie, 9 reacties

Het is belangrijk dat de digitale euro ook buiten de eurozone is te gebruiken en dit moet dan ook in het ontwerp en wetgeving worden meegenomen, zo stelt demissionair minister Van Weyenberg van Financiën. Volgende week komt de Eurogroep bij elkaar om over de digitale euro te spreken in de context van de internationale ontwikkelingen op het gebied van Central Bank Digital Currencies (CBDCs). Dat staat in de agenda die de minister met de Tweede Kamer deelde.

Er zal dan worden gekeken hoe landen buiten het eurogebied van CBDCs gebruikmaken. Van Weyenberg stelt dat het belangrijk is om een goed beeld te krijgen van deze internationale ontwikkelingen. In het voorstel van de Europese Commissie over de digitale euro wordt ook genoemd dat die tegenwicht kan bieden tegen CBDCs uit landen buiten de EU. "Als Europese burgers in grote mate CBDCs uit landen buiten de EU gebruiken, kan dit het gebruik en behoud van de euro namelijk onder druk zetten", legt de minister uit.

De bewindsman voegt toe dat het zwaartepunt van het voorstel van de Europese Commissie ligt op de voorwaarden voor de ontwikkeling en gebruik van de digitale euro in de eurozone, iets wat de meeste lidstaten ook het belangrijkste vinden. Van Weyenberg laat weten dat het kabinet de Europese Commissie steunt in het voorstel om zich vooral op betalingen in de eurozone te richten, maar dat zij het belangrijk vindt dat de mogelijkheden voor internationaal gebruik worden meegenomen in de wetgeving en in het ontwerp van een digitale euro. "Hierdoor is de wetgeving voor een mogelijke digitale euro toekomstbestendig."

Reacties (9)
05-04-2024, 09:57 door Anoniem
Het is juist heel gevaarlijk om de deuro buiten europa te kunnen gebruiken, hierbij kan deze mishandeld worden door bijvoorbeeld amerika, om de dollar koers te beinvloeden, zoals ze dat in het begin ook deden...
Immers, een hoge euro-dollar koers betekent dat amerikanen minder krijgen voor hun dollar... en dat is vervelend voor bedrijven als Cisco, Fortinet, Apple, Microsoft...
En als iemand kwaad wil, kunnen ze dumpen en dan stort de waarde in, zoals de CIA heeft gedaan met diverse crypto munten, totdat ze erachter kwamen dat ze miljoenen harde schijven konden kopen als ze de koers zelf beinvloeden door crypto's in beslag te nemen en te verkopen. Of door simpelweg de crypto handelaren te hacken.. een paar misplaatste coins en het vertrouwen is weg, of miljoenen moeten betaald worden wat zo'n exchange niet kan... en poef, weg concurent...

de deuro is een accident waiting to happen... en zeg nu eerlijk, overheden en digitale technieken??? automatiseringsprojecten?
05-04-2024, 09:59 door Chase
Echt niemand zit te wachten op een digitale Euro. Het heeft voor de gebruiker geen enkele toegevoegde waarde. Buiten het hebben van controle heeft men tot nu toe ook geen enkele use-case kunnen aandragen waarom zo'n digitale munt nodig en/of gewenst is. Maar toch blijven ze maar drukken en door dauwen op het realiseren van die digitale euro.

Hoe harder zij drukken, hoe minder zin (en ik had al geen zin) ik krijg in dat ding. Als ze straks al het cashgeld eruit gedrukt hebben, dan ben je als consument overgeleverd aan de nukken van de EU en je bank en kunnen ze wanneer het ze uitkomt, je in één klap financieel vleugellam maken.

En denk maar niet dat dat doemdenken is. In Canada gebeurde dat al met de fondsen die beschikbaar gesteld werden aan de truckers die tegen het Corona-beleid aan het demonstreren waren.
05-04-2024, 13:43 door Anoniem
Ja, cash geld was niet echt te volgen, behalve door de nummers op te schrijven kon je een beetje achterhalen waar wat vandaan kwam, maar niet HOE het er uiteindelijk kwam.
Toen werd de bankrekening uitgevonden, wat pas goed verspreidt kon worden door mensen bang te maken voor cash geld.. (overvallen enz opzettelijk opkloppen of misschien wel fasciliteren)...

Toen moest natuurlijk wel verplicht worden om het salaris verplicht naar die rekening te sturen...
Maar mensen hadden nog steeds cash geld... toen werd digitaal cash geld uitgevonden, zo konden banken nog rente vangen over geld wat in je beurs zat... eerste poging was chipknip..

Toen moest het mogelijk worden om complete traces te maken van geldstromen... de crypto munt werd uitgevonden... in een ledger kun je namelijk precies volgen waar de euro vandaan kwam en waar die nu is... Een deuro die begonnen is als piekje in de DNB gaat naar bank X, komt in beurs van bierbrouwer H, gaat naar luxemburg bank Z, gaat naar ierland bij broker Y, gaat naar plofbv ergens op een kanaal-eiland, en dan komt het als divident terug... enz enz..
05-04-2024, 16:36 door Anoniem
Vergelijking van de eigenschappen tussen digitale Euro en contante Euro: https://blog.xot.nl/2024/02/28/will-the-digital-euro-really-be-equivalent-to-cash/index.html
05-04-2024, 16:55 door Anoniem
Ik vind het juist belangrijk om digitale euro binnen eurozone niet te hoeven gebruiken.

Daarnaast vind ik dit ook een nogal vreemd voorstel. Stel: we gaan naar Japan. Dan willen de mensen daar dat we met Yen betalen, want aan een Euro hebben ze vrij weinig. Hetzelfde geldt ook de andere kant op. Dan gaan we toch ook naar een wisselkantoor?
Ze willen hiermee in feite een soort van Euro acceptatieplicht instellen voor landen en gebieden waar ze helemaal niks over te zeggen hebben, en waarbij het nog maar zeer de vraag zal zijn of dat andere landen überhaupt zin hebben om de EU te helpen.
05-04-2024, 21:56 door Anoniem
Het is veel belangrijker dat die digitale euro niet geaccepteerd wordt. Niemand zit er op te wachten, het is weer een typisch EUSSR-volg-mensen project. Dus het zal wel doorgedramd worden.
06-04-2024, 01:41 door Anoniem
Als iemand nou een online marketsysteem bedenkt waarbij men zonder geld goederen kan ruilen als waarde, heb zo'n gevoel dat dit in de toekomst best een een profitabele business zou kunnen worden...
06-04-2024, 10:36 door Anoniem
Waarom? Moet er elders een mixer oid gebouwd kunnen worden voor het betere witwassen?
Als het concept digitale euro al nodig is.

Die is er feitelijk al met ideal etc.
09-04-2024, 13:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Die is er feitelijk al met ideal etc.

Dat is kerktoren mentaliteit.
Wanneer ik als Belg naar het kantoor in Nederland ga en online een broodje bestel dan kan ik dat niet betalen want ik heb geen ideal.
Als mijn Nederlandse collega op bezoek is in Belgie dan kan hij online geen broodje bestellen want hij heeft geen Payconiq.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.