image

Slachtoffers van cybercrime kunnen voortaan direct bellen met politie

maandag 15 april 2024, 12:01 door Redactie, 5 reacties

Slachtoffers van cybercrime in Midden-Nederland, zoals phishing of bankhelpdeskfraude, kunnen voortaan direct bellen met de politie. Het is niet meer eerst nodig om een afspraak te maken om aangifte te doen. Een centralist van de meldkamer zal dan bepalen of de politie aan de deur kan komen of hij het zelf direct kan afhandelen.

De politie stelt dat slachtoffers van cybercrime in de meeste gevallen online aangifte moeten doen via politie.nl. "Zo kunnen alle gegevens landelijk geanalyseerd worden waardoor de pakkans van de dader wordt vergroot. We zien in de praktijk dat daders wel eens fouten maken en die kunnen leiden tot identificatie van die dader. Ook kan de politie ter plaatse of op het bureau helpen met het invullen van de online aangifte."

De politie merkt op dat het bijvoorbeeld bij een woninginbraak sporen veiligstelt. "Het is belangrijk dat we dit bij digitale criminaliteit ook doen. En het is voor de slachtoffers belangrijk dat ze hulp krijgen." Volgens de politie blijkt uit de praktijk dat mensen zich schamen als ze digitaal zijn opgelicht.

De politie kan langskomen in het geval van bankhelpdeskfraude, helpdeskfraude, WhatsAppfraude, ransomware, sextortion en ceo-fraude. In het geval van aan- en verkoopfraude, bijvoorbeeld via online veilingsites, komt de politie niet langs. Het slachtoffer kan zelf bepalen of hij politie ter plaatse wil hebben of dat wordt volstaan met een online aangifte.

Reacties (5)
15-04-2024, 13:01 door johanw
Dis is de politie. Dit nummer kost €1 per minuut (en het directe nummer ipv 0900, 0343-578844, hebben we afgesloten voor bellers uit Nederland). Er zijn nog 1264 wachtenden voor u.
15-04-2024, 14:12 door Anoniem
Door johanw: Dis is de politie. Dit nummer kost €1 per minuut (en het directe nummer ipv 0900, 0343-578844, hebben we afgesloten voor bellers uit Nederland). Er zijn nog 1264 wachtenden voor u.

Waar haal bovenstaande vandaan?

"Belt u met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten."

Misscien tijd voor een andere provider?
15-04-2024, 14:20 door Anoniem
"Direct bellen met de politie" hoe gaat het nu doen, je belt met een telefooncentrale om vervolgens te vragen of ze je doorverbinden met de Politie ?


Een afspraak maken om aangifte te toen.... toppunt van burueacratie als je het mij vraagt. Valt me mee dat je niet eerst een een tijdslot moet reserveren om een afspraak te mogen maken.....
15-04-2024, 16:00 door Anoniem
Ik zou alleen niet rekenen op een goede afloop aangezien de politie het al enorm druk heeft, het is daarentegen altijd wel goed om aangifte te doen vanwege de schadeverzekering en voor het geval de politie er daadwerkelijk aan toe komt. (Enigszins afhankelijk van de ernst van de situatie)
Als zich er een dergelijke situatie voordoet; keer er van en waarschuw uw contacten aangezien zij mogelijk via uw gehackte computer het slachtoffer worden van cybercrime aangezien zij in uw contactenlijst staan.
15-04-2024, 21:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door johanw: Dis is de politie. Dit nummer kost €1 per minuut (en het directe nummer ipv 0900, 0343-578844, hebben we afgesloten voor bellers uit Nederland). Er zijn nog 1264 wachtenden voor u.

Waar haal bovenstaande vandaan?

"Belt u met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten."

Misscien tijd voor een andere provider?

Misschien profileert de politie? Daar is al eens eerder hommeles over geweest. Naar een andere provider gaan heeft niet altijd zin. Persoonlijke gegevens zijn al bekend in de cloud.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.