image

Demissionair kabinet wil door met verbod op cashbetalingen boven 3000 euro

dinsdag 16 april 2024, 13:37 door Redactie, 30 reacties

Het demissionaire kabinet wil door met het verbod op contante betalingen boven de drieduizend euro, ook al heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel waar dit onderdeel van uitmaakt controversieel verklaard. "Met het controversieel verklaren van onderwerpen wordt voorkomen dat het kabinet 'over zijn graf heen regeert'. Of met andere woorden: dat het aftredende kabinet nog snel even voor de verkiezingen omstreden zaken regelt, zonder dat de kiezers er aan te pas komen", aldus de uitleg van Parlement.com.

Vorig jaar verklaarde de Tweede Kamer het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen controversieel. Daarop lieten de minister van Justitie en Veiligheid en de minister van Financiën afgelopen oktober weten de verdere besluitvorming rond dit wetsvoorstel aan het nieuwe kabinet te laten. Daar komt demissionair minister Weyenberg van Financiën nu op terug. "Ik vind het om twee redenen onwenselijk om de besluitvorming over het wetsvoorstel verder uit te stellen", aldus de bewindsman (pdf).

Het wetsvoorstel, dat eind 2022 bij de Tweede Kamer werd ingediend, bevat vier maatregelen op het terrein van de aanpak van witwassen. Het gaat onder andere om een verbod voor beroeps- of bedrijfsmatige handelaren in goederen om transacties vanaf drieduizend euro in contant geld te verrichten. De vier bepalingen uit het voorstel zijn echter niet meer verenigbaar met het Europese AML-pakket voor de aanpak van witwassen en terrorismefinanciering, aldus Van Weyenberg. Het Europese wetgevingsproces rondom het AML-pakket is nog niet afgerond. Het Europees Parlement moet hier later deze maand nog over stemmen.

Daarnaast wijst Van Weyenberg naar het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan (HVP) dat halverwege 2022 bij de Europese Commissie werd ingediend. Het plan telt tientallen hervormingen en investeringsplannen die Nederland zal doorvoeren. Eén daarvan betreft een nationale limiet op contante betalingen boven de drieduizend euro. Het kabinet claimt dat dit witwassen moet tegengaan. Als Nederland het verbod op cashbetalingen vanaf drieduizend euro niet zou invoeren, zou het land 600 miljoen euro Europees geld mislopen, aldus de minister. Die wil nu via een 'nota van wijziging' alsnog het verbod doorvoeren. Mocht de nota worden aangenomen, zou die op 1 januari 2026 in werking kunnen treden. Op 24 april is er in de Tweede Kamer een commissiedebat over het plan van het kabinet.

Reacties (30)
16-04-2024, 13:59 door Anoniem
En weer wordt er een stuk democratie het raam uit gegooid.
Gaan de "new kids on the block" (PVV, NSC, BBB) daaraan meewerken? Als ze dat doen, dan zijn ze kennelijk toch niet zo "nieuw". Of hebben de oude partijen een monsterverbond gelosten om de nieuwkomers te overrulen? en zo nog even de als een zombie over z'n graf heen te regeren?

Dan weten we dat de nieuwe-oude zombies in het parlement niet beter zijn dan de oude-oude zombies. Oude wijn in nieuwe zakken.
16-04-2024, 14:01 door Anoniem
Sinds het eerste voorstel van de wet in 2021 hebben we al meer dan 20% inflatie gehad. De contante betaal limiet zal dan ook eerder naar €4000 moeten voor een gelijkaardige werking. Daarbij moet de limiet natuurlijk ook aan de inflatie worden aangepast, anders kan je over 10 jaar geen ijsje meer contant afrekenen.
16-04-2024, 14:38 door Anoniem
En alles uit de naam van 'democratie'.
16-04-2024, 14:53 door Anoniem
Door Anoniem: Sinds het eerste voorstel van de wet in 2021 hebben we al meer dan 20% inflatie gehad. De contante betaal limiet zal dan ook eerder naar €4000 moeten voor een gelijkaardige werking. Daarbij moet de limiet natuurlijk ook aan de inflatie worden aangepast, anders kan je over 10 jaar geen ijsje meer contant afrekenen.
Ik vraag me af of het ongewoon kan op delen in twee transities.

Zodoende een bonnetje voor het ijshoorntje a 3000-, en ééntje voor het bolletje ijs a 3000-,
16-04-2024, 14:57 door Anoniem
Als je 600 miljoen euro misloopt kan je ook 600 miljoen minder afdragen.
Allemaal angst en controle, verdeel en heers.
16-04-2024, 15:04 door Anoniem
Door Anoniem: Sinds het eerste voorstel van de wet in 2021 hebben we al meer dan 20% inflatie gehad. De contante betaal limiet zal dan ook eerder naar €4000 moeten voor een gelijkaardige werking. Daarbij moet de limiet natuurlijk ook aan de inflatie worden aangepast, anders kan je over 10 jaar geen ijsje meer contant afrekenen.
Yup.
En wat nou als we een andere munt dan de Euro gebruiken?
Als ze enkel betalingen in Euro's limiteren is dit de weg eromheen.
Bijkomstig positief effect is dat het de positie van de EU/ECB ook nog eens verzwakt...

Alternatief zouden we allemaal collectief over kunnen gaan op Crypto, maar dat vereist iets meer innovatie.
(Huidige Cryptocurrency is momenteel geen "currency" maar eerder een gokmiddel. En het is nog incompleet)
16-04-2024, 15:16 door Anoniem
Ik vind het om twee redenen onwenselijk om de besluitvorming over het wetsvoorstel verder uit te stellen
En ik vind het onwenselijk nog langer vast te zitten aan die D66 dictatuur, en de gemiddelde kiezer ook want anders halveert je partij niet bij de verkiezingen. Ik hoop echt dat men een beetje op gaat schieten met een nieuw kabinet want dit kan echt niet.
Net zoals miljarden over de balk smijten op het laatste moment: https://nos.nl/artikel/2516870-kabinet-trekt-miljarden-uit-belangrijke-dossiers-kunnen-niet-wachten
Jan en alleman mogen geen handje contantje meer doen maar wel effe 5 miljard naar Oekraïne.
16-04-2024, 15:47 door Anoniem
Als je al alleen de titel leest dan weet je dat Yesilgoz hier wel bij betrokken moet zijn, die heeft altijd de enge voorstellen om privacy langzaam te slopen. Kan nou niet zeggen dat 3000 zo'n hoog bedrag is.
16-04-2024, 15:47 door Anoniem
Hmmm... wat nu als we die 3000, of 4000 zoals anoniem van 14.01 terecht opmerkt, wel hanteren, maar voor bepaalde beroepen een ontheffing maken.

die ontheffing is voor beroepen waarbij geheimhouding noodzakelijk is, en de herkomst van geld niet achterhaald mag worden, zoals in de advocatuur, notariaat, of bij bepaalde goede doelen. Daar kan de wetgever vast wel een fijn lijstje voor opstellen.

Ik zie het probleem niet van digitaal zakendoen bij het kopen van een paard, auto, of koffer vol drugs.

De kostenbesparing die banken doen als deze wet er doorkomt, kunnen ze dan gebruiken om geld-storten/opnemen gratis te maken.
16-04-2024, 16:02 door Anoniem
Ik mis iets. Kan iemand me de redenering van de minister uitleggen.

Uit het pdfje:

"Ten eerste heeft het Europese AML-pakket een nieuwe context gecreëerd, nu blijkt dat de bepalingen uit het wetsvoorstel in hun huidige vorm niet compatibel zijn met het AML-pakket"

Dus deze minister geeft als 1 reden om niet langer te wachten met besluiten, dat het huidige wetsvoorstel niet meer compatibel is met het AML-pakket. Een pakket waar oa. het EP en de Raad van Ministers nog over moeten beslissen, en dus pas ergens 2027 definitief zal zijn.
Waarom dit dan aangrijpen om hier nu al haast mee te maken? Wat mis ik?


De andere reden is dat we (Nederland) anders 600 miljoen mislopen aan EU gelden.
Een druppel op een gloeiende plaat.

Weer regeert het geld en niet de maatschappelijke consequenties of de menselijke maat.
Het zijn een stel rekenmeesters die op het pluche zitten.
Ze hebben nog steeds niets geleerd van de Toelagenaffaire.

De overheid is geen bedrijf dat winst moet maken.
De zogenoemde BV Nederland is er niet voor de normale Nederlanders. Alleen voor een paar multi-miljonairs en Multi-nationals. En daar zit de grootste hoeveelheid fraude, belastingontduiking en witwas-praktijken. (Kijk maar naar Mw Heineken en de expats van de Action)
Maar daar zijn weinig tot geen maatregelen voor genomen de afgelopen decennia.
16-04-2024, 16:32 door Anoniem
Tuurlijk jongens, nog even snel wat belangrijke beslissingen er doorheen jassen. Ideaal dat ze daar zo lang de tijd nog voor krijgen.
16-04-2024, 17:06 door Anoniem
Door Anoniem: En weer wordt er een stuk democratie het raam uit gegooid.
Gaan de "new kids on the block" (PVV, NSC, BBB) daaraan meewerken? Als ze dat doen, dan zijn ze kennelijk toch niet zo "nieuw". Of hebben de oude partijen een monsterverbond gelosten om de nieuwkomers te overrulen? en zo nog even de als een zombie over z'n graf heen te regeren?

Dan weten we dat de nieuwe-oude zombies in het parlement niet beter zijn dan de oude-oude zombies. Oude wijn in nieuwe zakken.
Aangezien cash beperken "buitenlanders" veel zwaarder gaat raken dan "Nederlanders" denk ik niet dat je op veel weerstand van PVV, FVD of BB hoeft te rekenen.
16-04-2024, 17:37 door Anoniem
Een demissionair kabinet MAG niet eens zulke belangrijke beslissingen doorvoeren. Hoe kan er eindelijk eens gezorgd worden dat demissionair tuig zich eens aan de wet gaat houden, zonder op te hoeven roepen tot revolutie danwel het aan laten komen op burgeroorlog? Er moeten toch ook regels bestaan om te ondervangen wanneer politici zichzelf boven de wet plaatsen? Er moet toch een corrigerend mechanisme bestaan om hen dan en daar daadwerkelijk terug te fluiten? Tot welk orgaan dient men zich te wenden?
16-04-2024, 18:56 door Anoniem
Door Anoniem: En alles uit de naam van 'democratie'.

Ja.. Maar witwassen en buitenlandse inlichtingendiensten lopen dit land over.
16-04-2024, 19:20 door Anoniem
Meanwhile in Canada...

Bank aldaar is gestopt met toelaten van klanten die cash ophalen.

Stapje bij beetje komen we dichter bij the New World Order en digitale slavernij.

Ze kunnen dit nog als complottheorie wegzetten nu, maar over 10 jaar is dit de werkelijkheid. De mensen die dit wegzetten als gekkiepraat gaan later een ongelofelijke spijt krijgen. Die had ik ook na ik wakker ben geworden, ik verklaarde toen anderen voor gek. Dacht dat ik het beter wist, zeker vanwege mijn overheidsbaan. Little did I know
16-04-2024, 19:38 door Anoniem
Demoflatie.
16-04-2024, 20:33 door Anoniem
Dus de Nerderlandse regering verkoopt de ziel van de Nederlanders voor 600 miljoen Euroooo...zilverlingen.
16-04-2024, 20:56 door Anoniem
alsof dan alle criminaliteit weg is... de grootste criminele acties gebeuren middels belasting ontwijk constructies en heeft niets met cash te maken. pak dat eens eerst aan! heineken en action waren in het nieuws onlangs.
17-04-2024, 01:02 door Anoniem
Door iets te willen doordrukken dat controversieel verklaard is toont al aan hoe corrupt dit demissionaire kabinet en de voorgaande kabinetten Rutte waren en zijn.
17-04-2024, 07:47 door Anoniem
Was cash niet een wettig betaalmiddel volgens de Rijksoverheid?
Dan kan je daarmee betalen toch niet verbieden?
En dat voor een willekeurig bedrag als een luttele 3000 euro...
17-04-2024, 08:09 door Anoniem
Door Anoniem: alsof dan alle criminaliteit weg is... de grootste criminele acties gebeuren middels belasting ontwijk constructies en heeft niets met cash te maken. pak dat eens eerst aan! heineken en action waren in het nieuws onlangs.

Ja, maar dat zijn "Nederlanders". Als het nu Bulgaren waren...

Oh, wacht.
Die waren ook net weer in het nieuws.

https://nos.nl/artikel/2517068-aanwijzingen-voor-nieuwe-toeslagfraude-vanuit-bulgarije-fiod-begint-onderzoek

Ik ben benieuwd waar politiek en journalistiek deze keer voor gaan.
Gezien het onvermogen in de politiek om te leren van hun eerdere fouten, vermoed ik de aanpak van Bulgaren ipv mw Heineken en de Expats van de Action. Die zullen wel weer door de mazen van het net glippen. Ons kent ons.

Op naar de volgende Toeslagenaffaire
17-04-2024, 10:20 door Anoniem
Vandaag, 01:02 door Anoniem
Door iets te willen doordrukken dat controversieel verklaard is toont al aan hoe corrupt dit demissionaire kabinet en de voorgaande kabinetten Rutte waren en zijn.


ff voor de herhaling, want dat was ook mijn gedachte!
Gooi dat 'controversieel verklaren' dan ook maar in de prullenbak, is namelijk geen stuiver meer waard.

En hoe ga je dit handhaven? Bij iedere analoge, contante overdracht een politie-agent plaatsen, hoeoeoeo in vredesnaam!?
17-04-2024, 11:29 door Anoniem
Door Anoniem: Een demissionair kabinet MAG niet eens zulke belangrijke beslissingen doorvoeren. Hoe kan er eindelijk eens gezorgd worden dat demissionair tuig zich eens aan de wet gaat houden, zonder op te hoeven roepen tot revolutie danwel het aan laten komen op burgeroorlog? Er moeten toch ook regels bestaan om te ondervangen wanneer politici zichzelf boven de wet plaatsen? Er moet toch een corrigerend mechanisme bestaan om hen dan en daar daadwerkelijk terug te fluiten? Tot welk orgaan dient men zich te wenden?

Dat hangt af van de afspraken daags na het demissionair raken van een kabinet.
Daarna heeft de 2e kamer uiteindelijk zeggenschap.
Als toen niet iets controversieel verklaard is dan is het in principe toegestaan. Dus het MAG wel tenzij.....
17-04-2024, 12:42 door Anoniem
Ik doe niet meer aan een nederlands bank account, ik ga niet betalen voor de WWFT praktijken van de overheid die extreem privacy indringend zijn.
17-04-2024, 12:46 door Anoniem
Dus begrijp ik nu goed dat als ik met een legitieme valuta waar ik belasting over heb betaald boven de 3000 euro iets cash afreken straks strafbaar ben? Het moet niet veel gekker worden, oh wacht dat is het al geworden de afgelopen jaren.
17-04-2024, 20:23 door Anoniem
Door Anoniem: Dus begrijp ik nu goed dat als ik met een legitieme valuta waar ik belasting over heb betaald boven de 3000 euro iets cash afreken straks strafbaar ben? Het moet niet veel gekker worden, oh wacht dat is het al geworden de afgelopen jaren.
Sterker nog, je bent dan niet alleen strafbaar, je "fraudeert" zelfs. Dan staat er in de krant: "Koper van schilderij betrapt op contantfraude. Schilder aangeklaagd voor heling van contant geld." Dat is de wereld waar ze naartoe willen.
17-04-2024, 22:45 door Anoniem
Alles uit de kast tegen de burgers!
18-04-2024, 09:00 door Anoniem
Het is simpel weg de opmaat naar CBDC. Niemand wil het maar je gaat het krijgen. Elk jaar, of om de paar jaar het max betaalbedrag cash verkleinen tot dat je zo laag zit dat vervolgens afschaffing 'logisch' is. Men wil totale digitale controle op uitgave en als die controle er is gaan bepalen wat je wel en niet kan kopen waarschijnlijk gekoppeld aan de grillen van de mondiale macht onder de noemer van 'klimaat' 'gezondheid' etc. Het is niet voor niets dat bij steeds meer producten en diensten de CO2 footprint wordt vermeld. Dit gaat leiden naar oa. een persoonlijk CO2 budget. Hiermee gaat men jouw keuzes beperken / sturen (reizen, brandstof, voedingsmiddelen etc.).
18-04-2024, 09:10 door Anoniem
Hoeveel complottheorieën bleken later complot feiten?
18-04-2024, 11:20 door Anoniem
Dit werkt dus zwart geld, box 4 in de hand. Een advocaat kan zich deels zwart laten betalen waardoor de gaten die ontstaan gevuld dienen te worden door de mensen die gewoon in loondienst werken en waarvan de meesten een normaal loon hebben.
Het is juist zaak om alles te legaliseren zodat het zichtbaar is. Mensen willen geen gezeur en slapeloze nachten als het even kan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.