image

Kabinet komt niet met algemene strategie voor inzet 'cameraschild'

woensdag 17 april 2024, 11:04 door Redactie, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 17-04-2024, 12:51

Het kabinet komt niet, zoals de Tweede Kamer via een motie had verzocht, met een algemene strategie voor de inzet van 'cameraschilden', waarbij alle wegen in een bepaald gebied van ANPR-camera's worden voorzien. Volgens demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vraagt iedere plaatsing van een cameraschild om een specifieke afweging en is een algemene strategie daar niet voor te geven (pdf).

Vorig jaar kwamen het CDA en de ChristenUnie met een motie die het kabinet verzocht om in overleg met gemeenten en regio’s een strategie te ontwikkelen voor de inzet van cameraschilden in het buitengebied. Volgens de partijen kunnen cameraschilden een effectieve aanvulling zijn in dunbevolkte gebieden om de kansen te verhogen om criminaliteit te signaleren en op te sporen. SP, FVD, PvdD, Volt en BIJ1 stemden tegen de motie, de overige partijen stemden voor.

Yesilgöz is nu met een reactie op de motie gekomen. De minister stelt dat wanneer in een gebied de camera’s zodanig zijn geplaatst dat er sprake is van een cameraschild, de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van weggebruikers groter is dan wanneer er geen sprake is van een cameraschild. Of een cameraschild is toegestaan hangt dan ook vaak af van de proportionaliteitstoets die moet worden uitgevoerd.

"Ik ben ervan op de hoogte dat er op dit moment en in het verleden ANPR-camera’s zijn geplaatst, zodanig dat er sprake was van een cameraschild. In al die gevallen was er sprake van een bijzondere omstandigheid, zoals een ernstige dreiging", legt de minister verder uit. Ze voegt toe dat een cameraschild een zwaar opsporingsmiddel is dat de politie niet zomaar mag inzetten. "Iedere plaatsing van een cameraschild vraagt om een specifieke afweging. Een algemene strategie is daar niet voor te geven."

Reacties (8)
17-04-2024, 11:49 door Anoniem
Verkeerde naamgeving een schild beschermd je tegen een aanval, dit "schild" is alleen voor achteraf.

Camera Panopticon dekt de lading beter maar is iets te duidelijk in het doel. Ze zouden naar de uitvinder hiervan moeten luisteren en camera's bij alle politici ophangen plus alle locatie gegegevens van ze openbaar inzichtelijk maken; om een gebalanceerd systeem te maken.


https://www.theguardian.com/technology/2015/jul/23/panopticon-digital-surveillance-jeremy-bentham

Bentham didn’t want the panopticon to be a tool for oppression, and in fact its failure eventually led him to develop a type of anti-panopticon later in life – where a minister sits in an exposed room and is surrounded by members of the public who listen and ask questions.

The idea is that this transparency holds power to account, because the most dangerous people in society can be rulers. It is important that they, as well as prisoners, workers and children, feel watched.
Ik snap deze minister, okay haar ambtenaren, niet meer.
Camera schilden zijn een zwaar opsporingsmiddel en een algemeen inzet richtlijn is en komt er niet.
Maar iedereen al zijn/haar berichten scannen op CSAM materiaal en als de AI vind dat het het is doorsturen naar een database bij Europol vind ze een goed idee.
17-04-2024, 13:29 door Anoniem
Ze mogen die rotzooi lekker in de randstad houden. Evenals de reden dat dit soort spul nodig is.
17-04-2024, 13:44 door Anoniem
Door Anoniem: Ze mogen die rotzooi lekker in de randstad houden. Evenals de reden dat dit soort spul nodig is.

Nee want criminelen komen nooit uit dunbevolkte gebieden. Dat is echt niet alleen maar Randstad problematiek.
Maar goed wel mijn bedenkingen over dit plan. CCTV is in Engeland naar mijn weten vrij normaal maar vindt het nog steeds een vrij onprettig idee.
17-04-2024, 20:29 door Anoniem
Krankjorum gewoon!
18-04-2024, 08:04 door Anoniem
Inderdaad een verkeerde naamgeving. Een schild is in principe een passief iets, evenals een pantser. Met andere woorden, het staat passief stil en een eventuele slag valt er op. Een camerazwaard is een betere benadering: Doe wat ik zeg of anders. Wat 'wat ik zeg' is blijft in het midden. Het kunnen heel loffelijke dingen zijn, maar onder het equivalent van de heer Input kan het ook zijn: Wees het met mijn beleid eens en onder een of andere hackergroep die zich ook maar even toegang verschaft tot een van de honderden aangesloten en slecht beveiligde databases kan het ook zijn: "Maar *****euro over naar rekeningnummer xyz, of: Maak maar even een kopietje van die belangrijke beveiligingssleutel, want we weten welke route je partner en kinderen volgen als ze van school worden gehaald. En dat is maar hoever mijn persoonlijke vindingrijkheid gaat, die is bij lange niet representatief voor de vindingrijkheid van misbruik, ik ben keer op keer onaangenaam verrast op dat gebied.
18-04-2024, 12:00 door Anoniem
Er zij zo ontzettend veel ANPR camera's geplaatst dat er bijna altijd al sprake is van een impliciet "camera schild". Nederland wordt stilletje omgebouwd tot één groot panopticon.

Ik hoop heel erg dat PrivacyFirst de rechtszaak hiertegen wint. Uitspraak op 24 april.
19-04-2024, 11:48 door Anoniem
Door Anoniem: Een schild is in principe een passief iets, evenals een pantser.

In vroeger tijden werd het schild ook als wapen gebruikt. Tegenwoordig hebben tanks een reactive armour.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.