image

RvS: overheid moet burger tegen ongewenste gevolgen digitalisering beschermen

donderdag 18 april 2024, 12:21 door Redactie, 12 reacties

De overheid moet ervoor zorgen dat de digitalisering op een adequate en verantwoorde wijze wordt gereguleerd en burgers tegen ongewenste gevolgen worden beschermd, zo stelt de Raad van State (RvS) in het vandaag verschenen Jaarverslag 2023. Volgens de RvS heeft Nederland met grote opgaven te maken. "Vele maatschappelijke vraagstukken vragen om een concrete en voortvarende aanpak", aldus het Jaarverslag. Het gaat dan onder andere om de 'moeilijk te regisseren digitalisering van de samenleving'.

De Raad van State stelt dat burgers steeds transparanter worden voor de overheid, terwijl de profielen, algoritmes en methoden die overheidsorganisaties gebruiken, nauwelijks inzichtelijk en navolgbaar zijn voor burgers. "Schrijnende voorbeelden van wat er mis kan gaan, zijn de toepassing van het Systeem Risico Indicatie (Syri) waarmee de overheid fraude bestreed op het vlak van uitkeringen en de toepassing van algoritmes in het kader van de kinderopvangtoeslagen", aldus de RvS.

Volgens de Raad van State wordt aan algoritmes veel autoriteit toegekend, omdat deze worden beschouwd als objectief, in tegenstelling tot de mens die vooroordelen heeft en over een beperkt blikveld beschikt. "Maar algoritmes worden door mensen vormgegeven en gevoed met per definitie beperkte datasets. Daarmee zijn ook algoritmische uitkomsten niet (geheel) neutraal."

Als het gaat om digitalisering en de inzet van technologie ziet de RvS een belangrijke rol voor de overheid weggelegd. "Kritisch nadenken over het gebruik en de inzet van technologische oplossingen betekent ook het soms afzien daarvan. Niet alles wat technologisch mogelijk wordt, is immers maatschappelijk wenselijk. Juist de overheid – wetgever én bestuursorganen – draagt een grote verantwoordelijkheid in de afweging van wat kan en niet kan."

Daarnaast moet de wetgever ‘aan de voorkant’ waarborgen dat digitalisering op een adequate en verantwoorde wijze wordt gereguleerd en burgers tegen ongewenste gevolgen worden beschermd. "Het is vervolgens aan de rechter om daadwerkelijke ongewenste gevolgen te signaleren en te corrigeren. Mocht dat nodig zijn, dan kan de wetgever daarna de regels aanpassen."

Reacties (12)
18-04-2024, 13:18 door Anoniem
dat gaat het niet worden met 15 jaar Rutte veiliger...
18-04-2024, 13:49 door Anoniem
"Disfunctioneren van de rechtsstaat ligt op de loer als de kwetsbare vertrouwensrelaties tussen overheid en burger en tussen burgers onderling niet verbeteren." Daarvoor waarschuwt de Raad van State. Vicepresident Thom de Graaf (D66) onderstreept dat de overheid toegankelijk moet zijn voor burgers en dat de toegang van minder draagkrachtige burgers tot de rechter verzekerd moet zijn. Volgens de Raad moet in een besluit staan of er gebruik is gemaakt van algoritmen.

https://nos.nl/artikel/2517240-raad-van-state-disfunctioneren-rechtsstaat-op-de-loer
18-04-2024, 14:08 door Anoniem
Het zou in het mooie staatsbestel dat we hebben, en dat zeker niet van gisteren is, een zeldzaamheid moeten zijn dat de Raad van State zich zo uitdrukkelijk uit zou moeten spreken.

Het is mooi en beschamend tegelijk.

Maar kijk maar naar het mooi.
18-04-2024, 15:07 door karma4
De overheid moet ervoor zorgen dat de digitalisering op een adequate en verantwoorde wijze wordt gereguleerd en burgers tegen ongewenste gevolgen worden beschermd,
Regulering hoeft niet als de IV voorziening niet zo problematisch waren.
Ze kunnen beter helpen om de problemen op te lossen in plaats van te verergeren door overal voor te gaan liggen.
Niet de negatieve insteek kiezen, die gaat niet werken, maar de positieve kant. Het zou helpen als ze voorbeelden kunnen geven hoe het dan wel moet.
18-04-2024, 15:20 door Anoniem
De standaard oplossing van de regering/politiek:
Iedereen die niet digitaal mee kan of wil doen, die sleuren we gewoon mee.
Niet kunnen of willen bestaat niet in hun ogen.

Het is een financiele besparing, want je hebt er geen mensen voor nodig. En dat is alles wat in de ogen van deze rekenmeesters telt.
Dat er mensen aan onderdoor zullen gaan, interesseert ze niet.

Dat zag je bij de uitleg van de minister over het verplichte gebruik van Digid voor het energie-noodfonds.
Hetzelfde zag en zie je ook met het gebruik van algoritmes.

Alleen de voordelen willen ze horen en zien. De negatieve effecten worden zo veel mogelijk genegeerd.
Want door het te negeren, bestaat het niet en kunnen ze mooi weer spelen.
... Tot de volgende schandalen als stront van de muren druipen.

Maar tegen die tijd zijn de meeste politieke veroorzakers al weer naar een ander baantje verhuisd.
18-04-2024, 15:54 door Anoniem
Door Anoniem: "Disfunctioneren van de rechtsstaat ligt op de loer als de kwetsbare vertrouwensrelaties tussen overheid en burger en tussen burgers onderling niet verbeteren." Daarvoor waarschuwt de Raad van State. Vicepresident Thom de Graaf (D66) onderstreept dat de overheid toegankelijk moet zijn voor burgers en dat de toegang van minder draagkrachtige burgers tot de rechter verzekerd moet zijn. Volgens de Raad moet in een besluit staan of er gebruik is gemaakt van algoritmen.

https://nos.nl/artikel/2517240-raad-van-state-disfunctioneren-rechtsstaat-op-de-loer
En dat komt dan van een totaal disfunctionerend gremium als de Raad van State? Hebben zelf zeer twijfelachtige besluiten genomen die direct tegen de grondwet ingingen dus wie is hier nu degene die disfunctioneerd? Iets met de pot die de ketel iets verwijt .......
18-04-2024, 22:31 door Anoniem
Men gaat door dankzij "de zwijgende meerderheid".
En dat die zal blijven zwijgen, uit onbenul of van angst, maakt voor hen niet veel uit.
De 20% echte zelfstandige denkers hebben dus vanzelf het nakijken.

Dankzij de grote meerderheid van Non-Player-Characters binnen onze realiteit,
trekt Lucifer altijd de kaart. Hij kan feitelijk noot verliezen in zijn illusie-spelletjes.

Het belangrijkste streven op deze planeet is immers naar macht over iedereen.
19-04-2024, 00:43 door Anoniem
De overheid is zelf de grootste veroorzaker van die gevolgen. Of zouden ze toch niet zo 'onbedoeld' zijn? Dat laatste past wel heel goed bij de realiteit van de afgelopen 10, 15 jaar...
19-04-2024, 01:25 door Anoniem
Ik kreeg een brief van de gemeente met een verplicht in te vullen enquete. Geen link te vinden in de brief, wel een QR code. Helaas spreek kan ik QR als mens niet ontcijferen. Het is me een raadsel waarom ze denken dat dit een goed idee was.
19-04-2024, 10:42 door Anoniem
Door Anoniem: Ik kreeg een brief van de gemeente met een verplicht in te vullen enquete. Geen link te vinden in de brief, wel een QR code. Helaas spreek kan ik QR als mens niet ontcijferen. Het is me een raadsel waarom ze denken dat dit een goed idee was.

Je maakt me nieuwsgierig.

Een "verplichte" enquete?
Waarover dan?
Wat is de straf voor niet meedoen? Waar dreigen ze mee?
19-04-2024, 13:51 door Anoniem
Door Anoniem: En dat komt dan van een totaal disfunctionerend gremium als de Raad van State? [...]

De Raad van State adviseert over wetten en spreekt recht. Dat leidt volgens de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid tot een ‘dubbele pet’. Voor het eerst reageert vicepresident Thom de Graaf op de aanbeveling om te splitsen. ‘Waar is de onderbouwing?’

Interview Thom de Graaf
Raad van State denkt niet een ‘dubbele pet’ op te hebben: ‘De rechtspraak hier is volkomen onafhankelijk’

https://www.volkskrant.nl/politiek/raad-van-state-denkt-niet-een-dubbele-pet-op-te-hebben-de-rechtspraak-hier-is-volkomen-onafhankelijk~b76c7307/
21-04-2024, 10:14 door karma4
Dit is een voorbeeld van een zelfversterkend fout algortime met vooringenomenheid:
De Raad van State stelt dat burgers steeds transparanter worden voor de overheid, terwijl de profielen, algoritmes en methoden die overheidsorganisaties gebruiken, nauwelijks inzichtelijk en navolgbaar zijn voor burgers. "Schrijnende voorbeelden van wat er mis kan gaan, zijn de toepassing van het Systeem Risico Indicatie (Syri) waarmee de overheid fraude bestreed op het vlak van uitkeringen en de toepassing van algoritmes in het kader van de kinderopvangtoeslagen", aldus de RvS.

Dat de normale verdeling een spectrum met uitersten heeft is een kenmerk van hoe de werkelijke wereld zicht gedraagt.
Het digitale denken dat alle gevallen dezelfde uitkomst moet geven is een aanname die niet altijd de waarheid is.
Dat het weer veranderlijk is is zo meteen de schuld van de overheid en tevens dat het veranderlijke weer door racisme wordt veroorzaakt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.