image

AIVD: China één van de grootste cyberdreigingen voor Nederland

dinsdag 23 april 2024, 14:16 door Redactie, 12 reacties
Laatst bijgewerkt: 23-04-2024, 16:39

China vormt één van de grootste cyberdreigingen voor Nederland en daarom moeten onderzoeken naar Chinese aanvallen worden geïntensiveerd, zo stelt de AIVD in het vandaag verschenen jaarverslag 2023. De inlichtingendienst zegt dat het aantal landen dat grotere offensieve cybercapaciteiten ontwikkelt, toeneemt.

"Rusland, China, Iran en Noord-Korea zetten hun cyberprogramma’s al jaren in voor sabotage, spionage, beïnvloedingsoperaties, en om dissidenten in de gaten te houden", zo laat het jaarverslag weten. "Steeds meer landen die voorheen nog geen offensieve cyberprogramma’s hadden, investeren nu ook in zulke programma’s, krijgen daarvoor hulp van bondgenoten of kopen geavanceerde commerciële spyware."

Daarbij is Nederland een aantrekkelijk doelwit volgens de AIVD, vooral vanwege vanwege de kenniseconomie en goed ontwikkelde hoogtechnologische sector. "China voert veel cyberaanvallen uit, en die aanvallen zijn zeer geavanceerd. Daarom vormt China een van de grootste cyberdreigingen tegen Nederland en Nederlandse belangen van dit moment." De inlichtingendienst zal daarom de onderzoeken naar Chinese aanvallen intensiveren. China probeert door middel van cyberspionage in het Westen gevoelige bedrijfsinformatie te stelen om zijn eigen economische positie sterker te maken, aldus de AIVD.

Cybersabotage

Van alle cyberdreigingen noemt de inlichtingendienst digitale sabotage potentieel het gevaarlijkst voor een samenleving, omdat dit kan leiden tot grote economische schade en maatschappelijke ontwrichting. De AIVD meldt dat het vorig jaar verschillende buitenlandse cyberoperaties zag die waarschijnlijk zulke sabotage als einddoel hadden.

"De operaties werden uitgevoerd door of in opdracht van statelijke actoren en waren specifiek gericht op de vitale infrastructuur in andere landen. Het doel was waarschijnlijk niet om meteen de communicatie te verstoren of het energienetwerk platleggen, maar om de mogelijkheid in te bouwen om dat later te kunnen doen. Bijvoorbeeld bij een conflict", valt in het jaarverslag te lezen.

Zerodaylekken

De AIVD stelt dat hackers in dienst van landen vaak misbruik maakten van zerodaylekken in veelgebruikte software, waar op het moment van de aanval nog geen update voor beschikbaar is. "Beveiligingsmaatregelen als detectie en monitoring kunnen wel helpen het risico op misbruik van een onbekende kwetsbaarheid te beperken. Weinig bedrijven en organisaties treffen zulke maatregelen afdoende", zo laat de dienst weten.

In het geval van bekende kwetsbaarheden zag de AIVD vorig jaar vaak dat landen met offensieve cyberprogramma’s kwetsbaarheden al binnen enkele uren nadat die bekend werden, konden misbruiken. "Het is daarom belangrijk dat organisaties beschikbare beveiligingsupdates zo snel mogelijk installeren", adviseert de inlichtingendienst.

Reacties (12)
23-04-2024, 15:45 door _R0N_
Het is altijd een lijstje van China, Iran, Noord-Korea en Rusland, wat ontbreekt zijn de VS.
Met de VS onder je vrienden heb je geen vijanden nodig.
23-04-2024, 15:58 door Anoniem
Door _R0N_: Het is altijd een lijstje van China, Iran, Noord-Korea en Rusland, wat ontbreekt zijn de VS.
Met de VS onder je vrienden heb je geen vijanden nodig.

De VS is een bondgenoot en democratisch dit in tegenstelling tot China / Iran / Noord-Korea en Rusland, dat is nogal een verschil. Ik zou in geen van die landen willen wonen.
23-04-2024, 16:08 door Hyper - Bijgewerkt: 23-04-2024, 16:17
In Nederland heb ik meer te vrezen van Westerse state actors. China kan me hacken maar ik kom nooit in China; ze kunnen hier niet aan onderdrukking doen omdat ze hier geen macht hebben.

Nu zijn Westerse overheden over het algemeen redelijk betrouwbaar qua mensenrechten, maar je weet nooit wanneer dit verandert en wie er later aan de macht komt. De data over ons hebben ze al en onder de naam van veiligheid wordt er steeds meer infrastructuur gebouwd die te misbruiken is door een totalitair regime.

Ook nu al kan de overheid een fout maken en burgers onterecht als fraudeur bestempelen (toeslagenaffaire) of je ten onrechte op een lijst van terrorismeverdachten zetten.

Rop Gonggrijp waarschuwde in 2006 al over de toenemende controledrang van de overheid:
https://youtu.be/GX6GlAYkaps?feature=shared&t=1549
23-04-2024, 16:41 door Anoniem
Dus, we hebben een bange inlichtingendienst die achter de feiten aan loopt? En waarom is het tactisch om jezelf als slachtoffer -dus target- te etaleren?

Zwaktebod of kwalijke zaak..
23-04-2024, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem: Dus, we hebben een bange inlichtingendienst die achter de feiten aan loopt? En waarom is het tactisch om jezelf als slachtoffer -dus target- te etaleren?

Zwaktebod of kwalijke zaak..

Melden waar aandacht en budget voor nodig is .

Als de politie oproept om fietsen op slot te zetten en deuren af te sluiten is dat ook geen zwaktebad of slechte tactiek.
23-04-2024, 17:26 door Anoniem
Door Hyper: China; ze kunnen hier niet aan onderdrukking doen omdat ze hier geen macht hebben.

China ontkent het bestaan van illegale politiebureaus voor hun burgers in Nederland, ze noemen het 'servicepunten'.

https://nos.nl/artikel/2450783-china-ontkent-bestaan-van-politiebureaus-in-nederland-noemt-het-servicepunten
23-04-2024, 18:11 door Anoniem
Daarbij is Nederland een aantrekkelijk doelwit volgens de AIVD, vooral vanwege vanwege de kenniseconomie en goed ontwikkelde hoogtechnologische sector
Welke sector hebben ze het over? ASML? Die is al grotendeels niet meer in Nederlandse handen en staat al op het punt om te vertrekken. Kenniseconomie, tja als je alle fopstudies van het UVA en andere Uni's als kennis gaat meetellen maar een kenniseconomie zijn wel al jaren niet meer. Althans de bedrijven waar de kennis zit zijn niet in Nederlandse handen. Het onderwijs is sowieso van een bedenkelijk laag niveau dat, ook al zou je een kenniseconomie ermee willen opbouwen, je dat niet gaat lukken. Dit alles is het resultaat van 12 jaar Rutte met een linkse insteek als regeerakkoord.
De schade die de 4 kabinetten Rutte hebben aangebracht zal onherstelbaar blijken te zijn.
Sowieso is de EU, samen met de VS, behoorlijk aan het vuur spelen door kernwapens in Polen neer te gaan zetten en troepen naar Oekraine te sturen onder het mom van het opleiden van Oekrainse miltairen. Als daar de bom gaat barsten dan hebben we geen enkele economie meer want dan zijn we een 2e Chernobyl en is het grootste deel van de bevolking of verdampt of is er gewoon niet meer. Een ding scheelt, we hoeven dan nergens meer bang voor te zijn.
23-04-2024, 18:12 door Anoniem
Door Anoniem: Dus, we hebben een bange inlichtingendienst die achter de feiten aan loopt? En waarom is het tactisch om jezelf als slachtoffer -dus target- te etaleren?

Zwaktebod of kwalijke zaak..

Je begrijpt het concept jaarverslag niet.

Ook aan @_R0N_ en @Hyper: waarom kom je op voor de vijand? Word je betaalt door Rusland of China? (antwoord: nee, maar ik lees dit op social media, en mijn onderbuik reageert, dus het is waar)

@Hyper China doet aan lange termijnstrategieen. Ze zijn al sinds de jaren 80 bezig met de grootste te worden. Denken dat ze je niets kunnen maken is bijzonder onrealistisch. Ze doen toch zo hun best om dat onder je neus te wrijven met doorzichtige spionage en sabotageacties.
23-04-2024, 20:47 door Anoniem
Dat is ook toevallig, de AIVD is ook één van de grootste cyberdreigingen voor Nederland met haar sleepwet...
Niet dat China beter is, daar niet van.
23-04-2024, 21:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Daarbij is Nederland een aantrekkelijk doelwit volgens de AIVD, vooral vanwege vanwege de kenniseconomie en goed ontwikkelde hoogtechnologische sector
Welke sector hebben ze het over? ASML? Die is al grotendeels niet meer in Nederlandse handen en staat al op het punt om te vertrekken.
Oh ja joh? Hoe moet ik dat rijmen met het nieuws dat ASML juist gaat uitbreiden in Nederland?
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4456161/enorme-uitbreiding-asml-zo-wil-eindhoven-dat-gaan-doen
24-04-2024, 10:32 door Anoniem
De AIVD stelt dat hackers in dienst van landen vaak misbruik maakten van zerodaylekken
Een gevalletje ,,de pot verwijt de ketel'' en dan huiliehuilie is nogal een huichelend standpunt!
25-04-2024, 12:31 door Anoniem
Door Anoniem:
Door _R0N_: Het is altijd een lijstje van China, Iran, Noord-Korea en Rusland, wat ontbreekt zijn de VS.
Met de VS onder je vrienden heb je geen vijanden nodig.

De VS is een bondgenoot en democratisch dit in tegenstelling tot China / Iran / Noord-Korea en Rusland, dat is nogal een verschil. Ik zou in geen van die landen willen wonen.

Met alle gekkigheid die gaande is in de VS, weet ik niet of ik ook wel daar zou willen wonen.....

En de VS is een bondgenoot waarbij elke 4 jaar of zo de wind een andere kant uitwaait. YMMV zeg maar..
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.