image

Verdachte Assenaar in grootschalige cybercrimezaak blijft langer vast zitten

vrijdag 26 april 2024, 15:46 door Redactie, 2 reacties

Een 26-jarige man uit Assen die wordt verdacht van computervredebreuk, identiteitsfraude en phishing, en eind januari werd aangehouden, blijft langer vast zitten. De man heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan het op grote schaal inbreken op e-mail-, cryptovaluta- en webshopaccounts. Onder andere klanten van een hostingbedrijf uit Zwolle werden doelwit van de verdachte, alsmede een bedrijf dat een parkeerapp beheert.

Het OM stelt dat de verdachte zelf een tool ontwikkelde voor het verzamelen van inloggegevens van anderen. Daarmee plaatste hij vervolgens allerlei bestellingen bij webshops. "De verdachte gebruikte zijn tool om inloggegevens van klanten te achterhalen. Vervolgens kon hij die inloggegevens op een geautomatiseerde manier testen bij andere websites", aldus het Openbaar Ministerie.

E-mails van bezorgdiensten liet hij naar een e-mailadres van hemzelf sturen. Via de links in deze e-mails wijzigde hij het afleveradres en liet zo pakketten bezorgen bij pakketpunten of pakketautomaten. Voor het afhalen van pakketten is soms een identiteitsbewijs nodig. De tool van de man bevatte ook een functionaliteit waarmee een afbeelding van een identiteitsbewijs kon worden gemaakt met een zelfgekozen voor- en achternaam en een willekeurig documentnummer. Uiteindelijk kon de verdachte met deze identiteitsbewijzen de pakketten zelf ophalen.

Vandaag vond een eerste pro forma-zitting plaats in de rechtbank in Zwolle. Een inhoudelijke behandeling staat gepland op 9 juli. Tot die datum blijft de verdachte in voorlopige hechtenis.

Reacties (2)
26-04-2024, 16:45 door Anoniem
Zodra de man ergens een wachtwoord had achterhaald, probeerde hij het bij andere sites uit, omdat veel mensen hun wachtwoorden hergebruiken. Zo kon hij bitcoins stelen. De man zorgde er ook voor dat gedupeerden geen bevestigingen van bestellingen kregen en ook geen aanmaningen van onbetaalde rekeningen. Zo kregen ze geen argwaan.

https://dvhn.nl/drenthe/assen/Man-26-uit-Assen-verdacht-van-grootschalige-cybercrime-29017065.html
26-04-2024, 18:22 door Anoniem
Door Anoniem: Zodra de man ergens een wachtwoord had achterhaald, probeerde hij het bij andere sites uit, omdat veel mensen hun wachtwoorden hergebruiken. Zo kon hij bitcoins stelen. De man zorgde er ook voor dat gedupeerden geen bevestigingen van bestellingen kregen en ook geen aanmaningen van onbetaalde rekeningen. Zo kregen ze geen argwaan.

https://dvhn.nl/drenthe/assen/Man-26-uit-Assen-verdacht-van-grootschalige-cybercrime-29017065.html
Heel interessant hoor, vooral als het artikel achter een paywall zit.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.