image

Kabinet wil verbod op gebruik gegevens Handelsregister voor direct marketing

woensdag 8 mei 2024, 15:53 door Redactie, 10 reacties

Het demissionair kabinet komt dit jaar met een wetsvoorstel om het gebruik van gegevens uit het Handelsregister voor direct marketing te verbieden. De financiering van het register wordt ook aangepast, waardoor ingeschreven ondernemers een vaste bijdrage per jaar gaan betalen. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag bekendgemaakt.

In het Handelsregister staan alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties ingeschreven die deelnemen aan het economisch verkeer. Volgens het ministerie hebben ingeschreven ondernemers de afgelopen jaren steeds meer last van ongewenst gebruik van hun zakelijke gegevens gekregen. Gegevens die wettelijk verplicht openbaar moeten zijn worden bijvoorbeeld gebruikt voor marketingdoeleinden, terwijl daar geen toestemming voor is gegeven.

Daarnaast zijn adresgegevens van individuen gebruikt voor doxing en hebben vooral steeds meer zelfstandige ondernemers online en fysiek last van dreigende situaties, aldus het ministerie. Dat stelt dat de aangepaste financiering van het Handelsregister gegevens van ingeschreven ondernemers beter moet beschermen. Ondernemers die ingeschreven staan gaan hier een vaste bijdrage per jaar voor betalen.

Daarnaast wordt een verbod op het gebruik van Handelsregistergegevens voor direct marketingdoeleinden opgenomen in een wetsvoorstel dat staat gepland voor komend jaar. Deze aanpassing zou moeten helpen tegen ongevraagde acquisitietelefoontjes waar ondernemers mee te maken hebben. Als laatste zal de Kamer van Koophandel de controle van gegevens aanscherpen en bijvoorbeeld op onaannemelijke bedrijfslocaties monitoren. Het kabinet hoopt eind 2025 zoveel mogelijk maatregelen te hebben doorgevoerd.

Reacties (10)
08-05-2024, 16:32 door Anoniem
Dus nu moet je betalen omdat je MOET staan in de KvK met je bedrijf. Wat is het toch een raar land. En dat alleen om spam tegen te gaan.
Dit klopt toch van geen kant. Dan pas je de wet aan, dat die info niet openbaar hoeft te zijn voor jan en alleman.

En door het falen van de KvK moeten wij weer krom liggen. Het is toch raar dat de (r)overheid alles maar dan ook alles afschuift op de ondernemer / burger.

En gaat men dan ook handhaven op de nieuwe wet. Zoals gebruikelijk de afgelopen 20 jaar, denk het niet. Pas wanneer er problemen zijn, gaat men eens kijken. Hoeveel kalveren moeten er verdrinken voordat een put gedempt wordt?

TheYOSH
08-05-2024, 17:39 door Anoniem
Allereerst natuurlijk dat KvK geen cent verdient aan al die marketing bedrijven, want zoveel als er bellen, er zal gewoon 1tje zijn die de gegevens rooft/stroopt/koopt. (opname naam, even googlen, even de site scrapen en hup, gratis contact gegevens).

Daarnaast voor de marketing bedrijven e.a. die de gegevens wel gekocht hebben, die hebben ze nu dus al.

Dus wanneer KvK van mij verwacht dat ik ze - a'la mafia praktijken - moet gaan betalen voor bescherming tegen data die al lang door hun op straat liggen, kunnen ze lang wachten.
08-05-2024, 17:48 door Anoniem
Ik word jaren na het opheffen van een BV nog altijd maandelijks door de KPN bestookt, waar ik -aldus hen- wellicht klant van was (niet dus!).

Nou, als deze wet er over een paar jaar eenmaal is... wellicht ga ik het daarna langzaan aan dan nog rustig krijgen, pakweg na mijn overlijden.
08-05-2024, 18:26 door Anoniem
Door Anoniem: Dit klopt toch van geen kant. Dan pas je de wet aan, dat die info niet openbaar hoeft te zijn voor jan en alleman.
De reden dat die gegevens openbaar zijn is dat iemand die door een bedrijf benadeeld is kan opzoeken tegen wie die nou precies actie moet ondernemen.

Dat ging goed toen er nog geen internet was en toen allerlei groepen nog niet verplicht waren zich in te schrijven, zoals huisartsen en bijvoorbeeld beeldende kunstenaars die maar incidenteel wat verkopen. Het werd een puinhoop toen met het internet, inclusief internettoegang tot de KvK zelf, het een bombardement van ongewenste contacten opleverde.

Maar dit is wel waarom men zo terughoudend is geweest met het afsluiten van de mogelijkheid persoonsgegevens op te vragen. En dat is best een lastig punt. Stel bijvoorbeeld dat jij voor een niet al te groot bedrag benadeeld bent. Dan wil je misschien wel zonder dat daar meteen kosten voor een advocaat bovenop komen contact met de eigenaar van dat bedrijf kunnen opnemen. Als jij niet, maar je advocaat wel, toegang heeft tot die gegevens komen meteen de kosten erbij die je advocaat rekent om dit te doen.

Het afschermen van persoonsgegevens werkt niet alleen drempelverhogend voor misbruik van die gegevens maar ook voor legitieme klachten.
08-05-2024, 19:43 door Anoniem
Ze moeten eens al die nep-handelsregisters verbieden die de KVK gegevens ophalen en verder publiceren. Daardoor verlies je helemaal alle controle.
09-05-2024, 02:25 door Anoniem
@Anoniem 1826

Dus omdat er fraudeurs zijn, mischien een paar duizend, moeten de prive gegevens van miljoenen eerlijke ondernemers, dan heb ik het over de niet BV, NV of Stichting varianten, bloot worden gesteld aan een onafwendbaar gevaar doordat de kvk je info deelt. Met wie ik zaken doe wil ik best mijn gegevens delen, postadres, kantooradres evt prive adres, iban, email, algemeen telefoonnummer, direct nummer, mobiel nummer, algemeen emailadres, prive email adres etc maar dan alleen voor de klanten, leveranciers en parters waar ik die info nee wil delen.

Er zou een verbod moeten komen op het publiekelijk delen, intern verwerken, delen met adverteerders, partners etc van prive gegevens en adressen van ZZP-ers.

Ik ken genoeg dames die een kvk inschrijving hebben en door hitsige mannen worden gestalkt dankzij de door de KvK gedeelde prive gegevens. Walgelijk en te bizar voor woorden.

Miljoenen eerlijke ondernemers worden hierdoor bloot gesteld aan oplichting door frauders en criminelen etc

Ik kreeg een keer een mail van bol.com met een vraag over mijn nieuwe zakelijke account. Bleek er een niet bestand niet te traceren persoon mijn zakelijke gegevens te hebben gestolen en misbruikt te hebben om bestellingen te kunnen plaatsen, waarbij het idee was dat zij de producten ontvingen dn ik veel later pas de rekening. Schandalig

Echt tijd dat we de rechten van goedwillende burgers en ondernemers (ZZPer etc) gaan beschermen en prive gegevens prive houden en dan de veelplegende recidive oplichters en fraudeurs een keer wel aan de pakken.

Een oplichter registreerd zich met valse of goede gegevens besteld voor duizende euro's aan producten, betaald nooit en wordt nooit daarvoor gepakt. Want fraude en bedrog of diefstal is zelfs met bewijs nul prioriteit bij de politie
09-05-2024, 06:49 door Anoniem
Door Anoniem:Het is toch raar dat de (r)overheid alles maar dan ook alles afschuift op de ondernemer / burger
Nee, zo heeft het altijd al gewerkt. De overheid bepaalt graag, en de rest mag naar de pijpen dansen.
Dat recht hebben ze verworven toen Nederland veroverd werd, en zij hebben nu eenmaal het geweldsmonopolie en wij kunnen daar niets tegen doen. Je kunt ze niet eens wegstemmen, hooguit kan je op socialere partijen stemmen. Maar de meeste mensen kiezen voor het (vermeende) eigenbelang. Het is altijd nog beter dan een dictatuur.
09-05-2024, 10:11 door IT Mark
Oh weer een nieuw jaarbedrag voor inschrijving KvK? Wat een flauwekul. Hoop dat het een normaal bedrag wordt, 20 euro per jaar oid.
09-05-2024, 10:23 door Anoniem
Door Anoniem: @Anoniem 1826

Dus omdat er fraudeurs zijn, mischien een paar duizend, moeten de prive gegevens van miljoenen eerlijke ondernemers, dan heb ik het over de niet BV, NV of Stichting varianten, bloot worden gesteld aan een onafwendbaar gevaar doordat de kvk je info deelt.
Leg me geen woorden in de mond, alsjeblieft; dat schreef ik niet, dat maak jij ervan.

Ik gaf aan dat er ook een andere kant aan de zaak zit en dat het niet zo simpel is dat je alleen maar naar de kant van de zaak kan kijken waar je nu zelf last van hebt. Dat je kan nagaan met wie je eigenlijk in zee gaat is een van de doelen van het handelsregister, en dat dient om de rechtszekerheid van mensen te bevorderen. Dat is echt niet onbelangrijk.

Ik gaf het aan omdat er twee kanten aan de zaak zitten, als reactie op iemand die alleen maar één van de kanten leek te zien. Dat ik de andere kant aangaf betekent niet dat ik vind dat alleen die andere kant ertoe doet en dat de rest genegeerd kan worden. Dat schreef ik ook niet, dat maak jij ervan.

Beide kanten doen ertoe. De situatie is lastiger dan die lijkt wanneer je uitsluitend naar één kant van de zaak kijkt en de andere kant negeert. Dát is het punt dat ik wilde maken.
09-05-2024, 20:04 door Anoniem
Vandaag, 10:23 door Anoniem

Rechtszekerheid is een schijnargument, de gemiddelde consument gaat nooit naar kvk.nl toe om te checken met wie ze zaken doen. Bedrijven hebben vandaag de dag vaak een website, daar staan alle gegevens die de organisatie of ondernemer wil.delen. staat daar geen fysiek adres vermeld dan heeft de ondernemer daar een reden voor en is het misselijkmakend dat de overheid danwel de KVK en zijn relaties/ klanten dan doodleuk wel jouw prive adres publiekelijk maken.

Vergeet ook niet dat het gaan op zzpers, een groep ondernemers die geen monopolie hebben, klanten hebben de vrije keuze om wel of niet zaken met hen te doen. Het gaat om ondernemers maar ook om burgers en geen bedrijf zegmaar dus het publiceren van iemand prive verblijf adres een gigantische en onnnodige schending van iemands privacy, mensenrechten en veiligheid. Zzp ers zouden de keuze moeten krijgen om zelf te bepalen welke gevens ze erl of niet willen delen.

Stel je bent werknemer en een oud werkgever wil je inhuren als zzper om een oude database ofzo te onderhouden, boven de x euro aan omzet/ inkomstem MOET JE JE REGISTREREN BIJ DE KVK. daar heb je geen vrije keuze over
Dat is instrijd met EU wetgeving en het recht om vrije arbeidskeuse te hebben als burger.

Oplichters gaan nooit op hun actuele eigen verblijf adres een inschrijving voeren. Dat zijn bijna altijd verouderde gegevens. De ondernemers kan verhuizen, pas wanneer je in de GBA wordt ingeschreven op een nieuw adres, dan past de kvk dat aan na een half jaar of langer. Dat betekend dus dat oplichters soms wel een jaar langs vogelverschrij zijn.

Ook registreren gehaaide oplichters zich met een slim flex kvk bezoek adres via een van de vele dienstverleners die nu bakken met geld verdienen aan zzpers die hun prive adres willen afschermen en daar nu dus nog steeds een duuur betaald flex werkplek achtige service voor moeten gebruiken van vaak wel 100 euro per maand.

Een gehaaide plichter laat alles er "legit" uitzien zodat men er in traps dus die huren ook zo'n officieel ogend bezoekadres, zie de vele tv programma's waar journalisten op dat soort kantoren staan bij de receptie die dan doodleuk zeggen die huurder zit er niet neer of betaald al maanden niet meer. De naïviteit van mensen en onze regering is teleurstellend.

Het is zo zonde dat de overheid steeds maar kul argumenten gebruikt als rechtszekerheid, terwijl ze NIETS doen aan oplichtingspraktinekn van de 10.000 grootste veelplegende draaideur fraudeurs die duizenden mensen en bedrijven oplichten gedurende tien talle jaren kunnen deze criminelen ongemoeid doorgaan met niet werken maat wel zwemmen in het geld. Deze groep heeft vrijspel en de overheid, de politiek, de kvk en de politie geben er niets om en doen er niets aan. Dus stop dan ook svo met het rechtszekerheid gelul.

Wetgeving moet proportioneel, doelmatig, passend ,effectief en subsidiair zijn. De handelsregsiternaam wet is niet bedacht op de stormvloed van zzpers en is totaal misplaatt bezig voor deze groep door van alle zzpers hun prive woonades te publiceren. Walgelijk.

Oplichters die verhuizen en schrijven zich op hun nieuwe adrss niet in, zodat ze in traceerbaar blijven en de kvk?

De kvk die zet na x maanden / jaren van geen nieuw bekend adres het vestigingsadres van de eenmanszaak op het statutaire kvk adres van die regio. Dus onvindbare en niet reagerende oplichters die kunnen wel een afwijkend adres krijgen.

Toen ik een keer spam ontving en die kon koppelen aan een dubieus marketing eenmanzaak merkte ik op dat deze op het kvk adres stond. Dat is de gewoonte wanneer er geen nieuw actueel adres meer is.

Op het adres van de KVK in Rotterdam : Blaak 40, 3011 TA Rotterdam staan een paar duizend bedrijven gerigistreerd, waar het meerendeel geen actieel vestigings, bezoek of postadres meer hebben.

Dus oplichters beschermen ze wel maar onschuldige burgers die kunnen doodvallen en moeten een kvk vestigings abonnement nemen bij een flex dienstverlener a 100 euro per maand om je prive adres geheim te houden.
De kvk negeert de AVG compleet en is echt stomdoof voor kritiek. Fijn dat de regering plannnen heeft om in te grijpen het is de hoogte tijd!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.