image

Ruim achtduizend eenmanszaken lieten adres in Handelsregister afschermen

donderdag 9 mei 2024, 09:00 door Redactie, 7 reacties

Ruim achtduizend eenmanszaken hebben wegens dreiging hun bezoekadres laten afschermen in het Handelsregister, zo laat demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken weten (pdf). Sinds begin 2022 zijn alle woonadressen van ondernemers en bestuurders afgeschermd in het Handelsregister. De afgeschermde woonadressen zijn alleen in te zien door overheidsorganisaties of beroepsgroepen die daar wettelijk toestemming voor hebben, zoals bijvoorbeeld notarissen, advocaten en deurwaarders.

Sinds de tweede helft van 2022 is het mogelijk om het bezoekadres van een onderneming of rechtspersoon af te schermen, indien dat nodig is voor de veiligheid van één of meer personen op dat adres. Dat geldt ook als het geen woonadres is. Ondernemers moeten in dit geval wel aantonen dat afscherming echt nodig is, zoals een aangifte van bedreiging. Daarnaast kunnen bepaalde beroepsgroepen die met dreiging te maken kunnen krijgen, bijvoorbeeld journalisten, hun bezoekadres preventief laten afschermen. Voor deze afscherming geldt wel dat een adres óók woonadres is en de onderneming geen kapitaalvennootschap (BV of NV) is.

Volgens de minister zijn de regels voor preventieve afscherming strenger, omdat het hier gaat om een ‘waarschijnlijke dreiging’ en dit minder zwaar weegt dan de publicatieverplichtingen in andere wetten. De verzoeken van ondernemers die hun adres willen afschermen worden beoordeeld door beroepsorganisaties, die hierover afspraken maken met de KVK. Dit heeft tot nu geleid tot meer dan 8100 afgeschermde adressen voor eenmanszaken en 354 afgeschermde adressen bij overige rechtsvormen.

In het Handelsregister staan alle bedrijven, rechtspersonen en andere organisaties ingeschreven die deelnemen aan het economisch verkeer. Vanwege misbruik van gegevens in het Handelsregister is het kabinet gekomen met een 'Datavisie' die privacy van ingeschreven ondernemers beter zou moeten beschermen.

Reacties (7)
09-05-2024, 09:56 door Anoniem
Het zal me benieuwen wat de in https://www.security.nl/posting/840957/Kabinet+wil+verbod+op+gebruik+gegevens+Handelsregister+voor+direct+marketing aangekondigde voorstellen gaan inhouden. Ik zie alleen nog een consultatie over de doorberekening van kosten https://www.internetconsultatie.nl/financieringsstructuurhr/b1, nu de direct marketing inkomsten wegvallen (bizar dat het handelsregister daarmee werd gefinancierd).
Het verhaal dat je moet weten met wie je zaken doet is natuurlijk terecht, maar in de huidige digitale tijd zullen er extra maatregelen moeten worden genomen om misbruik en schade te voorkomen.
09-05-2024, 10:08 door IT Mark
Ik vind dat ZZPers in de ICT zoals freelance systeembeheerders hier ook voor in aanmerking moeten komen. Omdat die vaak veel gevoelige gegevens beheren.
09-05-2024, 11:12 door Anoniem
Waar de KvK mee in de fout is gegaan is dat ze met een openbaar register dat ze beheren eigen winkeltje zijn gaan spelen. Om zichzelf fantastisch te vinden. Witte voetjes halen.

Hoewel de motivatie niet slecht is past zulks niet bij ambtenaren. Dan moet je een patatkraam openen. Of een schoenenwinkel.

Het handelsregister is geen bezit van de ambtenaren die er werken, het behoort aan de staat.
09-05-2024, 12:03 door Anoniem
Door IT Mark: Ik vind dat ZZPers in de ICT zoals freelance systeembeheerders hier ook voor in aanmerking moeten komen. Omdat die vaak veel gevoelige gegevens beheren.

Je bent was wel eens bestookt met een aanval en bedreiging, afschermen dus!
09-05-2024, 17:04 door Anoniem
Afschermen kan alleen als je een postadres opgeeft. Al die mensen hebben dus een alternatief postadres moeten invullen. Dat is een flinke drempel.
09-05-2024, 19:33 door Anoniem
Het is zo belachelijk, ik ben nog niet bedreigd maar zodra iemand mij wil gaanbedreigen (en daarvoor even de kvk raadpleegd voor het juiste adres) kan hij mijn adres achter halen. iets over de put dempen als het half verdronken is
09-05-2024, 21:43 door Anoniem
Als klant van ZZPer, vindt ik dit erg onhandig, je wilt toch kunnen controleren met wie je zaken doet..
Fraudeurs en oplichters verschuilen zich ander postbussen en andere vaagheden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.