image

Ontwikkelaar cryptomixer Tornado Cash krijgt ruim 5 jaar cel voor witwassen

dinsdag 14 mei 2024, 14:18 door Redactie, 5 reacties

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 31-jarige Russische man die in Amstelveen woont en samen met anderen cryptomixer Tornado Cash ontwikkelde wegens witwassen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden. Volgens de rechter werd via de cryptomixer meer dan twee miljard dollar witgewassen.

Tornado Cash was een dienst die privacy van cryptotransacties beschermt door de link tussen het verzendende adres en ontvangende adressen op te breken. Voorstanders van cryptomixers stellen dat dergelijke platformen belangrijke, legitieme doelen dienen en autoriteiten diensten zoals Tornado Cash technisch niet begrijpen. Ook de ontwikkelaar stelde dat hij met Tornado Cash een legitieme oplossing wilde bieden voor een groeiende privacybehoefte in de cryptogemeenschap. Daarbij is het aan gebruikers om geen misbruik van de dienst te maken, aldus de man.

Volgens de rechter is het Tornado Cash dat feitelijk uitvoering geeft aan de 'verbergende en verhullende handelingen' en daardoor ook verantwoordelijk is als er uit misdrijven afkomstige cryptovaluta worden verwerkt. De dienst is dan ook niet alleen een hulpmiddel voor de gebruiker, aldus de rechter. "Tornado Cash functioneert zoals het door de verdachte en zijn medeoprichters is ontworpen en valt qua werking volledig onder hun verantwoordelijkheid."

Omdat Tornado Cash geen maatregelen tegen het voorkomen van witwassen heeft genomen is de verdachte schuldig aan witwassen, oordeelde de rechter. Die stelt ook dat de verdachte wist waarvoor zijn tool werd gebruikt. "Het gaat dan ook niet - zoals de verdachte doet voorkomen - om een legitieme tool, die onbedoeld door criminelen is misbruikt. Tornado Cash is naar zijn aard en werking juist voor criminelen bedoeld."

De rechter stelt dat de verdachte met Tornado Cash een 'sluiproute voor het financieren van misdrijven en terrorisme' heeft gemaakt. "Hij trok zich onder het mom van een ideologie niets aan van wet- en regelgeving en waande zich onaantastbaar. Ook gedroeg hij zich gemakzuchtig wanneer hulpvragen van slachtoffers van hacks of opsporingsinstanties zich bij hem meldden, door eenvoudigweg te stellen dat hij niets voor hen kon betekenen."

De verdachte wordt door de rechter verweten dat hij met 'oogkleppen op' doorging met het ontwikkelen en aanbieden van Tornado Cash. "De verdachte koos ervoor om van het misbruik weg te kijken en nam daarvoor geen enkele verantwoordelijkheid." Naast de gevangenisstraf moet de man ook afstand doen van zijn Porsche en 1,9 miljoen euro aan cryptovaluta.

Reacties (5)
14-05-2024, 14:35 door Anoniem
Lullig voor hem... Ik heb toen nog een petitie tegen zijn veroordeling getekend.
Hij heeft wel de ogen van vele mensen geopend inzake de overheid en haar belangenverstrengeling, hopelijk is dat enige troost voor hem.
14-05-2024, 21:49 door Anoniem
Tornado Cash: een ‘sluiproute’ voor het witwassen van ruim 2 miljard dollar. Ondanks Amerikaanse sancties en de arrestatie van 2 van de 3 oprichters, draait de robotmixer nog altijd door. De afgelopen maanden gingen er honderden miljoenen euro’s aan cryptovaluta doorheen. Daar verandert het vonnis van een Nederlandse rechtbank niets aan.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/05/14/ruim-vijf-jaar-jaar-cel-voor-bedenker-cryptomixer-tornado-cash-sluiproute-voor-witwassen-van-ruim-2-miljard-dollar-a4198848
14-05-2024, 22:09 door Anoniem
Eind april is er nog een cryptomixer aangepakt, een opvolger van Tornado Cash. De ‘Samourai Wallet’ bood de dienst Whirlpool aan voor het mixen van bitcoin. Er zou meer dan twee miljard dollar doorheen zijn gegaan, waarvan ten minste 100 miljoen dollar crimineel geld dat zo werd witgewassen. De bouwers zijn in opgepakt en worden in de VS vervolgd.
16-05-2024, 11:08 door Anoniem
Founders And CEO Of Cryptocurrency Mixing Service 'Samourai Wallet' Arrested And Charged With Money Laundering

https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/founders-and-ceo-cryptocurrency-mixing-service-arrested-and-charged-money-laundering
Gisteren, 12:25 door Anoniem
Tornado Cash-ontwikkelaar veroordeeld voor maken criminele tool, niks neutrale privacytool
woensdag 22 mei 2024, 11:48 door Arnoud Engelfriet

https://www.security.nl/posting/842403/Tornado+Cash-ontwikkelaar+veroordeeld+voor+maken+criminele+tool%2C+niks+neutrale+privacytool
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.