image

Tweede Kamer akkoord met zwaardere straffen voor cyberspionage

woensdag 15 mei 2024, 08:38 door Redactie, 5 reacties

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met een wetsvoorstel waardoor het mogelijk wordt om cyberspionage zwaarder te bestraffen. Computermisdrijven die worden begaan voor het plegen van cyberspionage kunnen met een derde worden verhoogd. Volgens demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid hebben maatschappelijke ontwikkelingen, waaronder globalisering en digitalisering, gezorgd dat de manier waarop spionage plaatsvindt is veranderd.

Computermisdrijven kunnen nu al worden bestraft, maar de minister stelt dat in het geval van cyberspionage de ernst hiervan niet goed in de strafmaat terugkomt. "In verschillende computermisdrijven zijn wel strafverzwarende omstandigheden opgenomen, zoals de omstandigheid dat het strafbare feit is gepleegd met het oogmerk om zichzelf of een ander wederrechtelijk te bevoordelen. De omstandigheid dat het feit is gepleegd ten behoeve van een buitenlandse mogendheid geldt echter nog niet als strafverzwarend."

Het strafmaximum voor computermisdrijven die een belangrijke rol kunnen spelen bij spionage wordt door het voorstel met een derde verhoogd als dit wordt gedaan voor een buitenlandse mogendheid. Wanneer iemand gevoelige informatie lekt die niet gerubriceerd is, of als iemand andere handelingen uitvoert voor een buitenlandse overheid, wordt dat ook door het voorstel strafbaar gesteld als het de Nederlandse belangen ernstig kan schaden.

"Het kan bijvoorbeeld gaan om het delen van gevoelige bedrijfsinformatie die een ander land kan misbruiken, of het doorgeven van persoonsgegevens aan buitenlandse overheden. Bij het lekken van bedrijfsgeheimen kon het OM voorheen alleen een vervolging starten als het bedrijf besloot een klacht bij hen neer te leggen. Nu kan het OM ook zelf besluiten om te vervolgen als de spionageactiviteit uitgevoerd wordt voor een ander land", laat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) weten. De Eerste Kamer moet nog over het wetsvoorstel stemmen.

Reacties (5)
15-05-2024, 09:39 door Anoniem
Mooi, dan mag de overheid zichzelf zeer zwaar bestraffen voor de massaspiobage die ze uitoefenen over haar eigen volk via de sleepwet en aankomende plannen voor chat control.
Of staat de overheid boven haar eigen wet?
Wat een goelag.
15-05-2024, 10:01 door Anoniem
En wat als die cyberspionage wordt uitgevoerd door buitenlandse agenten die diplomatieke onschendbaarheid hebben? Dan kunnen ze in de Tweede Kamer nog zulke strenge straffen willen instellen, met als resultaat dat de spion er mee wegkomt en vervolgens wordt uitgewezen (om dan vervolgens in een ander land weer op te duiken met dezelfde diplomatieke onschendbaarheid).

De Russen - en niet alleen zij - maken hier al tientallen jaren gebruik van deze methode!
15-05-2024, 10:06 door Anoniem
Goede tegenreactie, anoniem van 09.39.,

De meeste weldenkende mensen (en heb je die tegenwoordig nog?; U wel in ieder geval),
moeten inmiddels de haren te berge gaan rijzen, een overheid die niets doet voor haar burger,
maar haar marsorders van elders doorkrijgt.

Weet waar je geen kritiek op mag hebben en je weet wie macht over je willen uitoefenen.

#laufer
15-05-2024, 13:16 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi, dan mag de overheid zichzelf zeer zwaar bestraffen voor de massaspiobage die ze uitoefenen over haar eigen volk via de sleepwet en aankomende plannen voor chat control.
Of staat de overheid boven haar eigen wet?
Wat een goelag.

De vraag is maar of ze meer moeten controleren om te zien of mensen anderen bespieden?

Ik ben voor deze maatregel. Er zijn teveel mensen die anderen 'in de gaten houden' en spelletjes met ze spelen, bijv stalking of ander gedoe.


-deadbee
15-05-2024, 17:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mooi, dan mag de overheid zichzelf zeer zwaar bestraffen voor de massaspiobage die ze uitoefenen over haar eigen volk via de sleepwet en aankomende plannen voor chat control.
Of staat de overheid boven haar eigen wet?
Wat een goelag.

De vraag is maar of ze meer moeten controleren om te zien of mensen anderen bespieden?

Ik ben voor deze maatregel. Er zijn teveel mensen die anderen 'in de gaten houden' en spelletjes met ze spelen, bijv stalking of ander gedoe.


-deadbee
Helaas is dat inclusief de overheid zelf die haar bevolking stalkt met massaspionage.
Er is ook nog gewoon de politie die uitstekend digitaal forensisch onderzoek uitvoert, en bij gevallen van stalking zal het zeker niet via de AIVD gaan, en de politie doet fantastisch werk.
Denk meer aan PRISM+XKEYSCORE bij de AIVD, er is een reden waarom Edward Snowden zo geprezen is, hij had een heel netwerk van ellende blootgelegd.
Ook buiten proportie worden er gegevens verzameld van totaal onschuldige mensen; sterker nog, het percentage onschuldige mensen zal bijna honderd procent zijn aldus Snowden.
Het is erg belangrijk dat men onderzoek doet waar van toepassing, niet iveral bij voorbaat, dat is een wereld van verschil.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.