image

Waterschap HHNK waarschuwt voor datalek met kadastrale gegevens

donderdag 16 mei 2024, 10:09 door Redactie, 3 reacties

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) waarschuwt voor een datalek met kadastrale gegevens waarbij mogelijk burgerservicenummers en andere persoonsgegevens zijn gelekt. Het gaat om kadastrale data die via het geoinformatieportaal van het waterschap toegankelijk is. "HHNK gebruikte de kadastrale data in een digitale kaart rond grondgebruik en grondeigendom. In de versleuteling van de data bleek een fout te zitten waardoor er een datalek is ontstaan", zo legt het waterschap uit.

Het gaat mogelijk om identificatie, 'persoon subtype', beschikkingsbevoegdheid, BSN, geslacht, naam, geboorteplaats, geboortedatum, geboorteland, overlijdensdatum, gegevens over partner en adresgegevens, aldus een uitleg over het datalek. De gegevens waren zes maanden lang toegankelijk, van 11 december vorig jaar tot 2 mei dit jaar. Na ontdekking van het datalek heeft het HHNK de verwerking van de gegevens uitgeschakeld en de Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht.

Het waterschap stelt dat de gegevens alleen toegankelijk waren voor mensen met 'specifieke technische kennis en middelen'. Het was niet mogelijk om de gegevens te wijzigen. "We werken er nu aan om de kadastrale gegevens op een veilige manier weer beschikbaar te maken voor de werkprocessen van HHNK", zo meldt het waterschap verder. Als gevolg hiervan kan het zijn dat bijvoorbeeld vergunningsaanvragen of grondtransacties langer op zich laten wachten.

Reacties (3)
16-05-2024, 10:27 door Anoniem
De hele 'open data'-beweging heeft ervoor gezorgd dat er bij dit soort organisaties veel koppelingen naar buiten zijn gelegd. Met een beetje brakke scriptjes trek je zo de data uit je OT-omgeving en knal je het op een mooie Wordpress-website. Helaas is de 'security'-beweging een beetje vergeten...
19-05-2024, 12:00 door Anoniem
Waterschap heeft alleen vergeten de betreffende personen waar gegevens van gehacked zijn te informeren
21-05-2024, 13:18 door Anoniem
Ik wil graag weten of mijn gegevens zijn gehackt HHNK. Zo ja dat stel ik HHNK verantwoordelijk voor de kosten die criminelen toepassen zoals het gebruiken van jouw BSN nummer en wat al niet meer.

Nu dit is gebeurt zijn jullie eindelijk wakker geschud HHNK!
Blijkbaar niet.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.