image

Mozilla gaat Firefox voorzien van 'lokale on-device AI-modellen'

woensdag 22 mei 2024, 14:18 door Redactie, 6 reacties

Mozilla gaat Firefox voorzien van 'lokale on-device AI-modellen' die voor een betere gebruikerservaring moeten zorgen, bijvoorbeeld door alt-text voor pdf-afbeeldingen te genereren. Daarbij staat de privacy van gebruikers centraal, zo claimt Mozilla, dat eerder dit jaar al aankondigde dat het AI-plannen heeft. Nu zijn er iets meer details over de invulling van deze plannen gegeven.

"Het beschermen van jouw privacy is de kern van alles wat we doen bij Firefox", zegt Jon van Mozilla. "Met Firefox heb je veel keuze, maar hoef je niet te kiezen tussen bruikbaarheid en privacy. Je data is veilig en belangrijkste, van jou." Mozilla kijkt op dit moment hoe het lokale, on-device AI-modellen aan Firefox kan toevoegen, waarbij bijvoorbeeld tekstgeneratie lokaal op het apparaat plaatsvindt.

Een feature waarmee Mozilla volgend kwartaal start is het genereren van alt-text voor afbeeldingen die aan pdf-bestanden worden toegevoegd. "De alt-text wordt dan verwerkt op jouw apparaat en lokaal opgeslagen, in plaats van in clouddiensten, wat garandeert dat dit soort verbeteringen worden gedaan met jouw privacy in achterhoofd", merkt Jon op. Mozilla maakte eerder al bekend dat het Firefox wil uitrusten met Fakespot, een AI-gebaseerde tool voor het detecteren van neprecensies.

Reacties (6)
22-05-2024, 14:27 door Anoniem
Allemaal prima zolang er maar een uitknop op zit waar mee ik *alles* kan stoppen zonder eerst door allerlei hoepels te hoeven springen en sproradisch weer het automatisch zie aangaan.

A.I heeft bij mij zeker toegevoegde waarde maar absoluut niet in een browser. Als ik regulier wil browser dan doe ik dat als ik iets wil omzetten naar tekst wel we hebben zo iets dat OCR heet en al jaren bestaat. En als ik verbanden wil onderzoeken of meerdere bronnen tegelijk moet verwerken dan gebruik ik daar datamining software voor.

De kracht van A.I zit hem in het kunnen optimaliseren van een workflow, taak of probleem door hele specifieke training. Maar het is een gedrocht als je het als een multitool ziet en denkt dat het meerdere dingen goed kan. Spoiler dat kan het niet het is heel goed in faken richting mensen dat het dat kan maar de accuratie neemt dramatisch af als je het echt meet. Net als echte mensen als je ze complexe problemen voor schotelt en het niet in hapklare brokken brengt.
22-05-2024, 16:09 door Anoniem
Hier zitten mensen niet echt op te wachten... Ze willen gewoon een betrouwbare webbrowser, geen superapp.
Ik stap over op een andere browser, ik wil geen bloated zooi in mijn distro.
23-05-2024, 00:22 door Anoniem
Aarch elke keer weer hetzelfde met Firefox.
Of ze verkloten de UI en nu dit weer.
Ik ga ook eens uitkijken naar een andere browser.
23-05-2024, 01:02 door Anoniem
Door Anoniem: Hier zitten mensen niet echt op te wachten... Ze willen gewoon een betrouwbare webbrowser, geen superapp.
Ik stap over op een andere browser, ik wil geen bloated zooi in mijn distro.
microsoft heeft ook al zoieys ingebouwd.
23-05-2024, 07:58 door Anoniem
whoop weer een grotere installatie vanwege garbage.. tijd voor een installer waar je kan kiezen dit niet te installeren
27-05-2024, 21:25 door Anoniem
Zo jammer. Wat is er gebeurd met Firefox?!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.