image

Gemeente Zaltbommel stopt cameratoezicht in winkelgebieden: zwaar middel

donderdag 23 mei 2024, 15:06 door Redactie, 4 reacties

De gemeente Zaltbommel heeft besloten om het cameratoezicht in winkelgebieden te stoppen en zal de camera's later dit jaar verwijderen. "Cameratoezicht is een zwaar middel. Vanwege de inbreuk op de privacy mag gemeentelijk cameratoezicht pas worden ingezet als andere maatregelen niet het gewenste effect hebben gehad", aldus de gemeente.

Eind vorig jaar besloot de gemeente het cameratoezicht in de openbare ruimte te evalueren. Uit de evaluatie blijkt dat het aantal criminele of andere overlast gevende incidenten in de winkelgebieden zeer laag is. "(Privacy)wetgeving staat camera’s in de openbare ruimte dan niet (meer) toe", zo laat de gemeente weten.

In de evaluatie benadrukt de gemeente dat privacy een grondrecht is voor burgers (pdf). "Cameratoezicht staat altijd op gespannen voet met dit grondrecht omdat iemand die aan cameratoezicht wordt onderworpen niet met rust wordt gelaten. Het recht op privacy is echter niet absoluut: er kunnen redenen zijn om dit recht in te perken."

Uit de evaluatie komt ook naar voren dat de opbrengst van het cameratoezicht zeer laag is en met name betrekking heeft op problemen rondom de leefbaarheid. "Gezien de kosten van cameraproject, in euro’s en in inbreuk op de privacy, en de constatering dat het cameratoezicht beperkt bijdraagt aan de handhaving van de openbare orde ligt het in de rede om het gemeentelijk cameratoezicht te heroverwegen. Er lijkt in ieder geval geen reden om het cameratoezicht in de winkelgebieden te continueren."

Reacties (4)
23-05-2024, 18:54 door Anoniem
Zolang ze er maar geen live-gezichtsherkenning gebruiken evenals Facebook eraan vastknopen voor metadata.
Gezichtsherkenning kan altijd achteraf, daarnaast mogen de beelden best gewist worden nadat er niks is gebeurd.
24-05-2024, 04:32 door Anoniem
Ik vind het vreemd dat ze camera's plaatsen en dan pas zien dat het aantal criminele of andere overlast gevende incidenten in de winkelgebieden zeer laag is. Wat was dan de (goede) reden om die camera's te plaatsen ?
24-05-2024, 06:39 door Anoniem
Onbegrijpelijk. Er moet juist veel meer opsporing plaats kunnen vinden vooral op openbare gebieden.
24-05-2024, 08:39 door Anoniem
goh het verbaast mij dat ze het daar evaluren en zowaar op een nee uitkomen

helemaal top, klinkt alsof ze daar niet aan een idee vast houden. kunnen we meer van dit soort politiek krijgen misschien?
goed afwegen en beslissen?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.