image

Meta gaat AI trainen met gegevens van Europese gebruikers

vrijdag 24 mei 2024, 10:02 door Redactie, 29 reacties

Meta gaat de eigen AI trainen met gegevens van Europese gebruikers, zo heeft het techbedrijf in een bericht aan gebruikers bekendgemaakt. Volgens Meta heeft het een gerechtvaardigd belang om dit te doen. Gebruikers kunnen wel bezwaar maken tegen het gebruik van hun data, maar op X regent het klachten van gebruikers op de manier waarop dit moet.

Gebruikers moeten namelijk een formulier invullen, waarin ze ook moeten laten weten hoe de betreffende dataverwerking hen raakt. Daarbij zegt Meta dat het alle verzoeken voor een opt-out zal beoordelen en pas als het die goedkeurt stopt met het gebruik van de gegevens. De gegevensverwerking en het bijbehorende privacybeleid gaan op 26 juni in.

Meta kwam eerder al onder vuur te liggen omdat het stelde een gerechtvaardigd belang te hebben voor het verwerken van gebruikersgegevens voor het tonen van gerichte advertenties. Iets waar het Europees Hof een streep doorhaalde.

Image

Reacties (29)
24-05-2024, 10:14 door Anoniem
Niets is duidelijker om de afhankelijkheid van de gebruikers te illustreren.
24-05-2024, 10:24 door Anoniem
Wel weer typisch dat men het heeft over klachren over hoe men een opt-out moet regelen terwijl de klacht moet gaat dat het een opt-out in the first place is. Gerechtvaardigdbelang houdt geen enkele stand in dit geval maar ze banken erop dat de boetw lager uit gaan vallen dan de directe winst. Ik hoop (maar weet vast wel dat het niet gaat gebeuren) dat Meta als DSA nu een miljarden boete gaat krijgen of compleet verbod tor intrekken van de datavergaring.

Wie ooit begonnen is aan socialmedia mag wel eens goed achter zijn oor krabben.
24-05-2024, 10:41 door Anoniem
Bij het verzamelen van de gegevens moet al worden aangeven hoe ze gebruikt gaan worden en wat de grondslagen daarvoor zijn, en daar mogen achteraf alleen verwerkingen aan toegevoegd worden die verenigbaar zijn met wat oorspronkelijk is aangegeven. Een nieuwe verwerking doen die duidelijk daarbuiten valt, gerechtvaardigd belang claimen en dat doen tenzij mensen er bezwaar tegen maken, dat kan echt niet.

Voor gerechtvaardigd belang als AVG-grondslag geldt trouwens dat men niet alleen dat belang moet hebben, maar ook dat de verwerking er noodzakelijk voor is, dus dat het redelijkerwijs niet op een andere manier kan, en dan moet dat belang ook nog zwaarder wegen dan de grondrechten en fundamentele vrijheden van de betrokkene. Dat is een hoge drempel om te nemen en ik zie niet in hoe dat hier opgaat. Ik heb dus de indruk dat Meta alleen kijkt of het zijn eigenbelang zelf gerechtvaardigd vindt en de rest voor het gemak overslaat.

Meta/Facebook opereert al zo zolang als het bestaat: het doet bij elke stap opnieuw alsof het de wet "oprecht" helemaal verkeerd begrijpt, en als dat via langdurige procedures is uitgevochten doet het gewoon opnieuw alsof het iets belangrijks helemaal verkeerd begrepen heeft. Eeuwig "naïef" in het eigen voordeel, het is een bewuste strategie om zo lang en zo veel mogelijk onder de regels uit te komen.
24-05-2024, 10:46 door Anoniem
Verbieden maar dat zullen de tandeloze schoothondjes wel niet durven. Meta is de baas. Ergerlijk.
Goedkeuren als EU ook kan meegluren.
24-05-2024, 10:48 door Anoniem
Vrijwillig slaaf van Meta. Mij niet gezien. Ik begrijp er helemaal niks van. Zelfs overheden maken gebruik van Meta. Meta doet wat het wil en als we niet oppassen staat het westen straks nog onder bewind van Meta. Vrijwillig want miljoenen zijn inmiddels verslaafd aan Meta. Junk van Meta en AI. Collectieve hersenverschrompeling staat ons te wachten. De schade wordt groter dan die van cokegebruik.
24-05-2024, 11:15 door Joep Lunaar
Al sinds het eerste begin van FB een bedrijf dat stelselmatig lak heeft aan de rechten van haar gebruikers. Toen, als een gebruiker zelf allerlei beperkingen op het gebruik van persoonsgegevens instelde, bleek meermaals dat na een update van app (of website) dat de instellingen terug werden gezet op de nieuwe "default settings" (en beperkingen dus foetsie). Toen reden om direct van verder gebruik van die dienst af te zien en dat is precies wat gebruikers moeten doen: wegwezen !

Terzijde, de verwerkingsgronden "geïnformeerde toestemming" en "gerechtvaardigd belang" zijn problematisch: gebruikers zijn meestal niet in staat te beoordelen of een verwerking deugt en bedrijven veronderstellen maar al te graag een gerechtvaardigd belang voor verwerking en het toezicht en handhaving daarop schieten schromelijk tekort. Beter ware het als de wet voor vrijwel alle verwerkingen materieel de grenzen aangeeft, ben je ook van al die onzinnige cookies af.
24-05-2024, 11:15 door Anoniem
Tsja... Eerst je data aan een datagraaier geven. En dan gaan piepen als die wat met de gegraaide data gaat doen.
Hoe dom zijn mensen eigenlijk? Het is bekend en toch elke keer weer verbijsterend.

De EU vindt het helemaal geweldig: makkelijk mee kijken. Dus de boete zal zoals gebruikelijk een factor 10 tot 100 te laag zijn. De cost of doing business.
24-05-2024, 11:17 door Anoniem
Door Anoniem: Verbieden maar dat zullen de tandeloze schoothondjes wel niet durven. Meta is de baas. Ergerlijk.
Goedkeuren als EU ook kan meegluren.

Geneuzel. De boetes gezien die aan bedrijven zijn opgelegd? Het geklaag gehoord van bedrijven die regelingen proberen af te zwakken?
24-05-2024, 11:25 door Anoniem
Door Anoniem:
De EU vindt het helemaal geweldig: makkelijk mee kijken. Dus de boete zal zoals gebruikelijk een factor 10 tot 100 te laag zijn. De cost of doing business.

Geneuzel. De boetes zijn gebaseerd op de wereldwijde omzet. Het geklaag gehoord van bedrijven die regelingen proberen af te zwakken?
24-05-2024, 11:36 door Anoniem
Ik heb bezwaar gemaakt en moet dan een email adres opgeven waar een code naar toe gestuurd wordt om mijn bezwaar te bevestigen. Verrassing. Er komt geen email binnen waarin de code staat. Ik kan dus mijn bezwaar niet indienen. En ik kan ook nergens een bezwaar indienen, dat ik geen bezwaar kan indienen. Cirkel is weer rond.
24-05-2024, 11:52 door Anoniem
Door Anoniem: Vrijwillig slaaf van Meta. Mij niet gezien. .

Ik ook niet.

Meta, Google, Microsoft, Apple en diverse andere grote bedrijven worden als poortwachter en potentaat beschouwd.
Heeft security.nl een prachtig artikel over geschreven.

Hoe je het ook went of keert, keer op keer als je het internet bedtreet kom je direct of indirect in aanraking met die poortwachters.

Het belang voor die bedrijven is groter voor henzelf dan voor de gebruiker van hun producten.
Deze eindgebruikers zijn in hun ogen horigen, die voor hen gratis kapitaal toevoegen aan de aandelen of het bedrijf zelf, zonder dat ze het zelf in de gaten hebben.

Klagen heeft geen zin. Ze zoeken de hele tijd de grens van het acceptabele op. Gaan ze eroverheen, dan kopen ze de boete af. Ze hebben daar een speciaal potje voor.
24-05-2024, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb bezwaar gemaakt en moet dan een email adres opgeven waar een code naar toe gestuurd wordt om mijn bezwaar te bevestigen. Verrassing. Er komt geen email binnen waarin de code staat. Ik kan dus mijn bezwaar niet indienen. En ik kan ook nergens een bezwaar indienen, dat ik geen bezwaar kan indienen. Cirkel is weer rond.

Hef je account op. FB is geen eerste levensbehoefte....

Ik doe zelf niet aan "Sociale Media", maar maak me meer zorgen om al mijn gegevens die FB gebruikers uit mijn vriendenkring rondstrooien. Dát is het grote probleem!
24-05-2024, 12:19 door Anoniem
Door Anoniem: Niets is duidelijker om de afhankelijkheid van de gebruikers te illustreren.

Richard M. Stallman, de stichter van de Free Software Foundation (FSF) was profetisch, met zijn later vaak herhaalde waarschuwingen, medio jaren tachtig van de vorige eeuw, dat door het weggeven en uitbesteden van hun eigendom en rekenkracht, mensen eerst afhankelijk en uiteindelijk gedegradeerd zouden worden tot horigen en verslaafde slaven.

https://www.gnu.org/philosophy/
24-05-2024, 12:37 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb bezwaar gemaakt en moet dan een email adres opgeven waar een code naar toe gestuurd wordt om mijn bezwaar te bevestigen. Verrassing. Er komt geen email binnen waarin de code staat. Ik kan dus mijn bezwaar niet indienen. En ik kan ook nergens een bezwaar indienen, dat ik geen bezwaar kan indienen. Cirkel is weer rond.

Dat heb ik ook gedaan. De code kwam binnen, en mijn bezwaar is gehonoreerd. Heb je al in de Spam gekeken?
24-05-2024, 12:52 door Anoniem
Je kunt ook je account verwijderen maar klagen is makkelijker.
24-05-2024, 14:13 door Anoniem
Laat me het wat duidelijker uitleggen;
Uw ziel wordt de onvrijwillige donor voor uw Facebook-god, uw personaliteit zal permanent deel gaan uitmaken van het AI-systeem van Meta.
Ik zou zeggen; Trek de stekker eruit nu het nog kan.
Weet u nog dat mensen Facebook alleen hadden om met vrienden en clubs te corresponderen en ideëen uit te wisselen?
Er zjn betere alternatieven, maar ik zou mijn hand niet meer in deze digitale blender steken, ik hou mijn neus liever op mijn gezicht.
24-05-2024, 15:23 door Anoniem
Voor gerechtvaardigd belang als AVG-grondslag geldt trouwens dat men niet alleen dat belang moet hebben, maar ook dat de verwerking er noodzakelijk voor is, dus dat het redelijkerwijs niet op een andere manier kan, en dan moet dat belang ook nog zwaarder wegen dan de grondrechten en fundamentele vrijheden van de betrokkene.
Het echte probleem is de AVG, mijn inziens moet dit tandeloze clubje worden opgegeven en iets voor in de plaats die
wel voor onze privacy opkomen.
24-05-2024, 15:32 door Anoniem
Door Anoniem:Trek de stekker eruit nu het nog kan.
Weet u nog dat mensen Facebook alleen hadden om met vrienden en clubs te corresponderen en ideëen uit te wisselen?
Er zjn betere alternatieven

Gebruik email, papieren post, de telefoon, een nieuwsbrief, of (als dat nog kan) kom af en toe fysiek bijeen.
Allemaal vormen waarbij BigTech je niet monitort, censureert, profileert, of hun AI voedt met jouw data.
En voor een deel omzeil je ook nog monitoring en censuur van overheden.

Win-win.

Zoals nu mobieltjes in de ban gedaan worden op scholen, zou zouden volwassenen hun Sociale Media accounts in de ban moeten/kunnen doen.
Een deel van hen is nog oud genoeg om te weten hoe dat er aan te ging, voordat ze op Sociale Media zaten.
24-05-2024, 15:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Voor gerechtvaardigd belang als AVG-grondslag geldt trouwens dat men niet alleen dat belang moet hebben, maar ook dat de verwerking er noodzakelijk voor is, dus dat het redelijkerwijs niet op een andere manier kan, en dan moet dat belang ook nog zwaarder wegen dan de grondrechten en fundamentele vrijheden van de betrokkene.
Het echte probleem is de AVG, mijn inziens moet dit tandeloze clubje worden opgegeven en iets voor in de plaats die
wel voor onze privacy opkomen.
Er is een verschil tussen wat wij mensen onder privacy verstaan en wat de AVG regelt. Met dank aan iedereen die de AVG steeds de Europese privacywetgeving noemt.
25-05-2024, 12:24 door cyberpunk - Bijgewerkt: 25-05-2024, 12:25
Facebook heb ik in 2019 afgesloten. Te laat, maar beter dan nooit. Toen ik WhatsApp installeerde was het nog niet in de klauwen van Meta. Ik heb dan Signal geïnstalleerd, maar ben WA blijven gebruiken, omdat amper een handvol van mijn contacten hierin mee wou gaan.

Enkele weken geleden heb ik dan de knoop doorgehakt: ik heb mijn WA contacten laten weten dat in de app zou verwijderen, maar dat ik beschikbaar zou blijven via Signal en SMS. Letterlijk NIEMAND van die contacten heeft Signal geïnstalleerd. Het interesseert ze gewoon niet! Dat ze afgeluisterd zullen worden evenmin; 'ik heb toch niets te verbergen '.
25-05-2024, 12:56 door Anoniem
Gaan ze ook daadwerkelijk gevolg geven aan dergelijke verzoeken? Of geven ze enkel de illusie dat ze jouw gegevens niet zullen gebruiken?
25-05-2024, 14:08 door Anoniem
Door Anoniem: Gaan ze ook daadwerkelijk gevolg geven aan dergelijke verzoeken? Of geven ze enkel de illusie dat ze jouw gegevens niet zullen gebruiken?

Ik weet het in elk geval niet. Ik denk het niet.
De Eu heeft 448 miljoen inwoners. BRON: european-union.europa.eu
Laat tweederde meta gebruiken. Dan heb je grofweg 300 miljoen bewoners die data generen en zo de AI voeden.

Is dus een flink goudmijn voor meta.
25-05-2024, 14:12 door Anoniem
Door cyberpunk:

Enkele weken geleden heb ik dan de knoop doorgehakt: ik heb mijn WA contacten laten weten dat in de app zou verwijderen, maar dat ik beschikbaar zou blijven via Signal en SMS. Letterlijk NIEMAND van die contacten heeft Signal geïnstalleerd. Het interesseert ze gewoon niet! Dat ze afgeluisterd zullen worden evenmin; 'ik heb toch niets te verbergen '.

Dan moeten je maten signal installeren. Iets wat ze overduidelijk niet wilen.
Gaan hun mee met je besluit, dan moeten de maten van je maten ook signa installeren. Ook die willen dat niet.

Ik heb alle chatapps rigoreus verwijderd. Ze kunnen me wat. Bellen kan altijd. Dag en nacht.
25-05-2024, 16:12 door Anoniem
Door Anoniem: Het echte probleem is de AVG, mijn inziens moet dit tandeloze clubje worden opgegeven en iets voor in de plaats die
wel voor onze privacy opkomen.
De AVG is geen clubje maar een wet. Ik neem aan dat de toezichthouders erop tandeloos vindt. Dat klopt, maar weet je hoe dat komt? Omdat regeringen ze onvoldoende budget geven om het goed te doen. Dus als je dat wilt verbeteren stem dan op een partij die dat ook wil. Bij de laatste Nederlandse parlementsverkiezingen waren dat:

GroenLinks-PvdA, SP, PvdD, ChristenUnie, DENK (specifiek voor algoritmes), Volt en NSC.

https://www.security.nl/posting/816132/De+verkiezingsprogramma%27s+doorgelicht%3A+wat+willen+politieke+partijen+met+privacy%3F

Ik heb op een van die partijen gestemd. Jij ook?
25-05-2024, 16:28 door Joep Lunaar
Door Anoniem:
Voor gerechtvaardigd belang als AVG-grondslag geldt trouwens dat men niet alleen dat belang moet hebben, maar ook dat de verwerking er noodzakelijk voor is, dus dat het redelijkerwijs niet op een andere manier kan, en dan moet dat belang ook nog zwaarder wegen dan de grondrechten en fundamentele vrijheden van de betrokkene.
Het echte probleem is de AVG, mijn inziens moet dit tandeloze clubje worden opgegeven en iets voor in de plaats die
wel voor onze privacy opkomen.

AVG valt heus wel iets op af te dingen, maar stellen dat de AVG het echte probleem is, is kletspraat.

Iets anders dat het beeld dat mensen van de AVG hebben geen goed doet, is de schijterigheid waarmee vaak naar de AVG wordt verwezen bij evident onschuldig gebruik van persoonsgegevens. Bijvoorbeeld dat gebruik van iemands adres uit een personeelssysteem om een bloemetje te sturen wanneer die ziek is, niet zou mogen omdat voor dat gebruik niet expliciet vooraf toestemming is gegeven. Daaraan staat de AVG echt niet in de weg.
26-05-2024, 00:54 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb bezwaar gemaakt en moet dan een email adres opgeven waar een code naar toe gestuurd wordt om mijn bezwaar te bevestigen. Verrassing. Er komt geen email binnen waarin de code staat. Ik kan dus mijn bezwaar niet indienen. En ik kan ook nergens een bezwaar indienen, dat ik geen bezwaar kan indienen. Cirkel is weer rond.
Gewoon even contact opnemen met Meta.


Inderdaad, doe geen zaken met bedrijven zonder contactgegevens.
26-05-2024, 14:25 door Anoniem
A.I. loopt twee jaar achter. Dus tijd genoeg om de info van de des info te scheiden,
eer de algoritmen voor de geprefereerde leerdata kunnen worden ingegeven.

Werkt nog mooier als censuur, je kunt de massa mening en marche bijsturen
in de door jou zo gewenste richting en anders de nodige chaos veroorzaken.

De eindgebruiker beseft niet hoe geraffineerd en sinister deze in het ootje genomen wordt.
27-05-2024, 16:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het echte probleem is de AVG, mijn inziens moet dit tandeloze clubje worden opgegeven en iets voor in de plaats die
wel voor onze privacy opkomen.
De AVG is geen clubje maar een wet. Ik neem aan dat de toezichthouders erop tandeloos vindt. Dat klopt, maar weet je hoe dat komt? Omdat regeringen ze onvoldoende budget geven om het goed te doen. Dus als je dat wilt verbeteren stem dan op een partij die dat ook wil. Bij de laatste Nederlandse parlementsverkiezingen waren dat:

GroenLinks-PvdA, SP, PvdD, ChristenUnie, DENK (specifiek voor algoritmes), Volt en NSC.

https://www.security.nl/posting/816132/De+verkiezingsprogramma%27s+doorgelicht%3A+wat+willen+politieke+partijen+met+privacy%3F

Ik heb op een van die partijen gestemd. Jij ook?

Dus een van de partijen die het zo ver heeft laten komen, of een nieuwe partij waar bepaalde key figuren van de eerste categorie heen zijn verhuisd, of een met vertakkingen in andere EU landen of een die graag de belangen van een land buiten de EU vertegenwoordigd.

Strak plan.
03-06-2024, 08:44 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb bezwaar gemaakt en moet dan een email adres opgeven waar een code naar toe gestuurd wordt om mijn bezwaar te bevestigen. Verrassing. Er komt geen email binnen waarin de code staat. Ik kan dus mijn bezwaar niet indienen. En ik kan ook nergens een bezwaar indienen, dat ik geen bezwaar kan indienen. Cirkel is weer rond.

Ik kan ook niets indienen, ik ontvang op het door mij opgegeven mailadres al 2 dagen geen code. Is dit bewust om bezwaar te traineren?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.