image

Wat kan ik tegen (aankomende) identiteitsfraude met een pakket doen?

woensdag 5 juni 2024, 11:31 door Arnoud Engelfriet, 30 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Recent kreeg ik een pakketje bezorgd dat wel mijn adres, postcode en huisnummer had maar niet mijn naam. Een uur later kreeg mijn partner iemand aan de deur die “een typefout had gemaakt” met de postcode en het pakket graag mee wil nemen. Het pakket is meegegeven en daarna kregen we kriebels dat dit fraude is en wij dus claims kunnen verwachten. Hoe kunnen we daar wat tegen doen?

Antwoord: Dit klinkt inderdaad als een bekende werkwijze van fraudeurs. Je laat een pakketje bezorgen bij een bepaald adres, en gaat het daarna ophalen met de smoes van een typefout in huisnummer (21 versus 12) door de net-nieuwe bewoner verderop. Daarna blijkt dat het pakket op achterafbetaling of met gestolen creditcard is besteld, waarna de incasso bij het bezorgadres aanklopt en er op nummer 21 helemaal geen nieuwe bewoner blijkt.

Het formeel-juridische antwoord voor de gedupeerde op nummer 12 is natuurlijk: ik heb niets besteld, mijn naam staat ook niet op de bestelling dus hier heb ik niets mee te maken. Of de winkel daar direct in meegaat, is echter de vraag. Die ziet een aangekomen pakket op nummer 12 en een openstaande rekening. Enige vasthoudendheid is dus wel belangrijk.

Soms zegt een afzender pas in te binden als je aangifte doet. Bij kwijtgeraakte bestellingen is dat onzin; jij als niet-ontvanger van zo’n bestelling bent geen slachtoffer van wat dan ook, dus hoef je geen aangifte te doen. Winkels eisen dit dan omdat ze denken dat oplichters (pakket wel gehad, liegen van niet, geld terug krijgen) geen valse aangifte durven te doen.

Bij deze specifieke truc kun je jezelf als ontvanger van zo’n pakket wel zien als slachtoffer, en wel van het misdrijf oplichting. Iemand troggelde jou een pakket af onder valse voorwendselen. Identiteitsfraude is het niet, want de pakketten vermelden eigenlijk nooit de werkelijke naam van de bewoner (dan werkt de truc immers niet).

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (30)
05-06-2024, 11:45 door Erik van Straten
Door Arnoud Engelfriet: Identiteitsfraude is het niet, want de pakketten vermelden eigenlijk nooit de werkelijke naam van de bewoner [...]
Als de bewoner, op naam (op rekening bestellen kan, vziw, niet uitsluitend op basis van NAW-gegevens) de rekening gepresenteerd krijgt - terwijl deze zelf niets besteld heeft, hoe kan hierbij dan géén sprake zijn van identiteitsfraude?
05-06-2024, 11:51 door Anoniem
Bij deze specifieke truc kun je jezelf als ontvanger van zo’n pakket wel zien als slachtoffer, en wel van het misdrijf oplichting. Iemand troggelde jou een pakket af onder valse voorwendselen.

Dit mag je toch wat meer uitleggen :

Je stelt hier feitelijk dat je als niet-besteller/niet-betaler iets in handen gekregen hebt daar dan wel eigenaar van geworden bent - waarna het je met en truuk weer ontfutseld is .

Dat is toch een behoorlijke kronkel .
Je hebt misschien enige plicht (zeker moreel , ik denk ook juridisch) om 'zorgvuldig' om te gaan met andermans bezittingen als die per ongeluk even onder jouw hoede komen .

Maar ik zie toch het geheel graag wat verder uitgelegd , wat je rechten en plichten zijn als er onbedoeld goederen in je bezit (cq : onder je beheer?) komen.
05-06-2024, 12:07 door Anoniem
Pakketje aannemen en als er iemand aan de deur komt die het pakketje claimt zeg je: “Je vindt het zeker wel oké als we even de politie bellen?”
05-06-2024, 12:10 door Anoniem
Als een bezorgdienst een rekening stuurt naar jouw adres voor zoiets, ben je verplicht dat te betalen?
Je hebt namelijk geen contract met ze... (je had zelf niks besteld)

Pas zodra je tekent voor ontvangst zouden ze je wat in rekening kunnen brengen volgens mij.
Klopt dit?

Het is aan bezorgingsdiensten zelf om uit te vogelen wie de daadwerkelijke verantwoordelijke is voor de kosten.
Als je aan de ontvangstkant hier niet uit komt, moet je maar naar de bestelkant kijken.
05-06-2024, 12:16 door Anoniem
Tja achteraf makkelijk natuurlijk maar als hier ineens een pakketbezorger voor de deur staat met een pakket met mijn adres erop maar niet mijn naam, en ik ben al extra alert omdat ik helemaal geen pakket verwacht had, dan geef ik hem dat meteen weer terug voor "retour afzender, geadresseerde onbekend".
Dan krijgt de webwinkel het terug en kan dan zelf gaan uitzoeken wat ze met die bestelling gaan doen.
De besteller krijgt dan ook in zijn/haar app te zien dat het pakket geweigerd is dus die gebruikt de volgende keer een ander adres.
Ik zou zeker niet dat pakket in huis nemen om dan af te wachten tot het wordt opgehaald...
05-06-2024, 12:22 door Anoniem
Niet aannemen (geen naam), retour afzender, foto's maken, maar zeker niet meegeven aan wie dan ook die voor de deur staat.
05-06-2024, 12:34 door Anoniem
Je verwacht geen pakket en je naam staat er niet op.
Wat kan je dan het beste doen als de bezorger voor de deur staat?
Zelf denk ik; pakketje aannemen en de verzender van het pakket bellen en vragen hoe dit zit.
05-06-2024, 12:58 door Anoniem
Bij aangenomen pakket, zou ik gewoon zeggen niet afgeven maar afzender bellen en vragen hoe je dit pakket terug kunt sturen. Bij retour zending is er vaak niets aan de hand en krijg je geen rekening@fe7y6a
05-06-2024, 13:36 door Anoniem
Door Anoniem: Pakketje aannemen en als er iemand aan de deur komt die het pakketje claimt zeg je: “Je vindt het zeker wel oké als we even de politie bellen?”

Op zijn minst de indentiteit van de claimer controleren adhv een rijbewijs, paspoort of id-kaart. Klopt de naam met de naam op het pakket.
En is hij/zij net komen wonen in de straat, ook de verhuismelding inzien die bij de gemeente gedaan is.


Onder het mom van: hoe worden we goede buren of straatgenoten. :-)
05-06-2024, 14:04 door Anoniem
Je moet het wel ook even van de andere kant bekijken.

De deurbel gaat, staat iemand me te storen met een pakketje. Dan zeg je wat vaags, want die bestelbussen hebben allemaal haast en worden onderbetaald. Je doet ze er een plezier mee om iets wat niet voor jou is aan te pakken want dan kunnen ze door naar de volgende. Maar je werkt natuurlijk niet als postkantoor. Je zat gewoon lekker thuis, komt er zomaar iemand aan je deurbel jengelen.

Je kunt het pakketje dan ook gewoon open maken en kijken wat erin zit. Het briefgeheim uit de grondwet geldt enkel voor postkantoren en de staat. Als het bedoeld was voor minder aardige buren, dan kun je het ook gewoon houden. Maar als het je maat niet is, ook gewoon op straat leggen. Dan heb je er gewoon niks mee te maken.

Heeft ook niks met fraude te maken, het is zelfs geen diefstal.

Zodra het op mijn deurmat ligt is het van mij. Wat ik er dan mee wil doen bepaal ik. Al moet ik wel toegeven dat ik vaak nog veel te lief en sociaal ben, best wel stom maar als ik al een koelkast heb, wat moet ik dan met een nieuwe.
05-06-2024, 14:05 door Anoniem
Bij het doen van aangifte ga je de betreffende webshop wel meer persoonsgegevens van jou prijsgeven dan dat zij al hebben. Als zij dan 'n beetje kwaad willen zetten ze de factuur wel op jouw naam.
Net als bedrijven die vragen om een kopie van jouw ID bij verzoek van het verwijderen van bijvoorbeeld een account (net alsof al die gegevens correct ingevuld zijn).
Wat zegt de AVG ook alweer over het verzamelen van onnodige persoonsgegevens?
05-06-2024, 15:11 door Arnoud Engelfriet
Door Erik van Straten: Als de bewoner, op naam (op rekening bestellen kan, vziw, niet uitsluitend op basis van NAW-gegevens) de rekening gepresenteerd krijgt - terwijl deze zelf niets besteld heeft, hoe kan hierbij dan géén sprake zijn van identiteitsfraude?
Da's een terechte vraag. Ik meen(de) van niet, omdat je identiteit (je naam) niet gebruikt wordt bij de bestelling. De winkel gaat er voor het gemak vanuit dat alles op Nieuwezijds Voorburgwal 147 Amsterdam van de heer G. van Buren is, maar dat is diens probleem. Ik aarzel ondertussen wel, omdat er genoeg informatie op staat om het pakket tot jou te traceren. Maar ten tijde van de bestelling wist niemand hoe de (kennelijk) beoogde ontvanger heette.

Door Anoniem: Als een bezorgdienst een rekening stuurt naar jouw adres voor zoiets, ben je verplicht dat te betalen?
Nee, natuurlijk niet. Maar je krijgt er gedoe van, want als je niet reageert dan komt er een incassobureau en een hoop oneigenlijke druk waar veel mensen niet tegen opgewassen zijn. En als je helemáál alles negeert dan is er een kans dat het bij de rechter komt en (bij verstek) je gaat verliezen.

Door Anoniem: Je kunt het pakketje dan ook gewoon open maken en kijken wat erin zit. Het briefgeheim uit de grondwet geldt enkel voor postkantoren en de staat. Als het bedoeld was voor minder aardige buren, dan kun je het ook gewoon houden. Maar als het je maat niet is, ook gewoon op straat leggen. Dan heb je er gewoon niks mee te maken.
Deze werkwijze is in strijd met Nederlands recht. Briefgeheim geldt ook voor niet-beoogde ontvangers. En wie een pakket voor een ander aanneemt, moet daar als een goed huisvader voor zorgen. Dus het op straat leggen nadat je het aannam, levert een onrechtmatige daad op.
05-06-2024, 15:38 door CautiousMe
Is de vraag "wat is er tegen te doen?" wel beantwoordt? Zowel vooraf als achteraf?

Helaas ken ik een praktijkvoorbeeld die veel verder gaat. Een bestelling is geplaatst bij een vage webshop, "betaald" via Klarna, op het adres van m'n vriendin, het pakket is aangekomen en in ontvangst genomen omdat de ontvanger het pakket precies kan volgen en in de buurt is voor aanname nog voordat er wordt aangebeld. Veelal kan de besteller ook een alternatieve drop-off opgeven waardoor het helemaal uit het zicht is. Weken later verschijnt er een aanmaning/deurwaarder bij m'n vriendin voor de bestelling inclusief incassokosten. Het adres klopte volledig alleen de naam en emailadres zijn onbekend. Het emailadres is natuurlijk uit de lucht en de incasso gaat naar het afleveradres waar mijn vriendin van niets weet. Uit eindeloos contact met de incasso en Klarna blijkt dat het pakket is geleverd en uit de aflevergegevens van DHL dat het pakket is overhandigd op datum/tijd x. Uiteindelijk heeft m'n vriendin de incasso maar betaald omdat er gedreigd werd met in beslagname, etc. en ze qua IQ niet in staat is te verweren, aangifte te doen, brieven te sturen en al helemaal niet de tijd heeft als alleenstaande moeder met 2 kleine kinderen en 2 banen. Kortom een hoop leed is veroorzaakt door deze oplichting grotendeels buiten je eigen controle.

Terug naar de vraag, wat kun je er aan doen om het te voorkomen en wat als het je overkomt?
05-06-2024, 16:07 door Anoniem
Door Arnoud Engelfriet:
Deze werkwijze is in strijd met Nederlands recht. Briefgeheim geldt ook voor niet-beoogde ontvangers. En wie een pakket voor een ander aanneemt, moet daar als een goed huisvader voor zorgen. Dus het op straat leggen nadat je het aannam, levert een onrechtmatige daad op.

Ironisch genoeg lees ik hier wat anders
https://radar.avrotros.nl/artikel/mag-je-verkeerd-geadresseerde-post-weggooien-50563
Citeerde informatie komt van PostNL en Juridisch loket op vragen van Radar in 2021

Vriendelijk maar niet verplicht
Volgens PostNL moet je verkeerd bezorgde post niet zelf op het juiste adres gaan afleveren. Maar ben je dan wel verplicht om de brief naar de brievenbus of postpunt te brengen? De Nederlandse wet geeft daarover geen uitsluitsel, wat betekent dat post doorsturen naar de eigenlijke bestemmeling niet wettelijk móét. Maar het is natuurlijk aardig als je het wel doet.


Is verkeerd bezorgde post openen strafbaar?
Het kan gebeuren dat je onoplettend een brief opentrekt die niet voor jou bestemd was. Kan dat je problemen opleveren? Strafbaar is het niet, vertelde het Juridisch Loket eerder: 'Je mag er natuurlijk van uitgaan dat de post die in jouw brievenbus bezorgd is, ook voor jou bestemd is.'

Je mag wel de informatie uit de brief niet zomaar met anderen delen, want dat is in strijd met privacywetgeving. Het is niet direct strafbaar, maar volgens het Juridisch Loket wel 'in strijd met wetten rond belediging en smaad, soms met de auteurswet'.


Voor pakketpost die verkeerd werd bezorgd of geadresseerd, geldt hetzelfde als voor brieven. Je kunt het pakje naar een PostNL-punt brengen en retour afzender sturen, maar dat ben je niet verplicht.

Ben het niet eens met de handelswijze maar strafbaar nog in strijd met enig recht lijkt het dus niet volgens zowel loket als postorde bedrijf. Tenzij de wetgeving ineens is veranderd uiteraard maar zover ik weet hebben we nog steeds de postwet van 2009 die wel eens mag worden geupdate als dit inderdaad klopt.

https://wetten.overheid.nl/BWBR0025572/2019-01-01

Dit alles is niet informatie die ik zelf kan bevestigen als kloppend maar je mag verlangen van de partijen die hier in gespecialeerd zijn dat ze wel juist advies hebben afgegeven in de media anders had ik allang een publieke correctie verwacht op het artikel en een hoop consternatie in het nieuws.

Concluderend twee tegenstrijdige antwoorden.
Ik zou gewoon uitgaan van gezond verstand doe niet wat je zelf ook niet wilt dat je overkomt.
05-06-2024, 16:16 door Anoniem
Door Anoniem: Pakketje aannemen en als er iemand aan de deur komt die het pakketje claimt zeg je: “Je vindt het zeker wel oké als we even de politie bellen?”

En dan ?
Dan bel je (geen spoed) , en dan sta je met die buurman een half uur te wachten ?
05-06-2024, 16:25 door Anoniem
Terug naar de vraag, wat kun je er aan doen om het te voorkomen en wat als het je overkomt?

Het eenvoudige antwoord is je voordeur dicht trekken. Daar hebben ze voordeuren voor uitgevonden.

Als er wat open staat, daarna, zeker weten dat je met een echte deurwaarder te maken hebt. Want er zijn nogal wat discotheekportiers en uit de bocht gevlogen taxichauffeurs die incassos doen. Dan heb je het al snel over afpersing en bedreiging. Wat een echte deurwaarder nooit zou doen. Ook het aanrekenen van incassokosten kan echt enkel als het klontjeklaar is dat je zelf nalatig bent geweest.

Is ook belangrijk voor iedereen zijn rechtsbescherming. Anders kan elke koerier wel pakjes over je muur komen gooien, daarna een factuur in je brievenbus doen en als die niet betaald is met een incassotaxiportier aan komen zetten.

Als een leverancier fouten maakt met leveren dan is dat voor het risico van de leverancier.

Als je vriendin zich heeft laten dol maken, dan heb je haar niet goed beschermd. Maar zij zichzelf ook niet.
05-06-2024, 16:26 door Anoniem
Door Anoniem: Je verwacht geen pakket en je naam staat er niet op.
Wat kan je dan het beste doen als de bezorger voor de deur staat?
Zelf denk ik; pakketje aannemen en de verzender van het pakket bellen en vragen hoe dit zit.

Nee, direct bij de bezorger weigeren is dan beter, als je die kans hebt.

Je krijgt (zie antwoord Arnoud in deze thread) een 'zorgplicht' als "goed huisvader" wanneer je het eenmaal aangenomen hebt.

Ik heb (heel incidenteel) wel eens een niet besteld pakket gehad wat toch voor mij was. (naam stond er wel op), was een verrassings pakket van de werkgever .
Daar stond dan wel mijn naam op, maar het was toch een onverwachte pakket bezorging.

Vaak heb je alleen niet zoveel gelegenheid of interactie met de bezorger , als je in de stad woont dan is het vaak aanbellen, iets roepen , en dan wordt het pakket beneden neergezet. of voor je voordeur. En ondertussen staan er al vijf man te toeteren achter de bus die met knipperlichten even stil staat.

Of afgegeven bij een buur als je zelf niet thuisbent .
En dan brengt die brave buurman een pakket naar jou met jouw adres maar andere naam.
Of het is zelfs een brievenbuspakket (grote envelop) die in de brievenbus past , en dan ontdek je het zonder kans om te weigeren.
05-06-2024, 16:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Arnoud Engelfriet:
Deze werkwijze is in strijd met Nederlands recht. Briefgeheim geldt ook voor niet-beoogde ontvangers. En wie een pakket voor een ander aanneemt, moet daar als een goed huisvader voor zorgen. Dus het op straat leggen nadat je het aannam, levert een onrechtmatige daad op.

[..]
Dit alles is niet informatie die ik zelf kan bevestigen als kloppend maar je mag verlangen van de partijen die hier in gespecialeerd zijn dat ze wel juist advies hebben afgegeven in de media anders had ik allang een publieke correctie verwacht op het artikel en een hoop consternatie in het nieuws.

Concluderend twee tegenstrijdige antwoorden.
Ik zou gewoon uitgaan van gezond verstand doe niet wat je zelf ook niet wilt dat je overkomt.

Arnoud noemde niet voor niks 'onrechtmatige daad' .

Dat is een expliciet juridische term/wetsartikel, en de "catch all" in civiel recht wanneer belangen en handelingen botsen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Onrechtmatige_daad_(Nederland)

Iemand anders eigendom toe-eigenen of vernielen wanneer het per vergissing in jouw handen komt zal daar zeker onder vallen.
05-06-2024, 17:07 door Anoniem
Dat wordt een interessante casus met DHL. Als je daar track&trace plus postcode hebt kun je het pakket naar een DHL punt laten sturen. Je krijgt dan een QR code die je bij het afhalen kunt laten zien en om legitimatie wordt niet meer gevraagd. Op die manier komt het hele pakket überhaupt nooit bij je voordeur.
05-06-2024, 17:17 door Anoniem
Allemaal wijsneuzen hierboven die heel goed weten hoe je mogelijke fraude gevallen kunt tegengaan/voorkomen, 2 seconden nadat ze een beschrijving van een fraude methode hebben gelezen. Enkele 10tallen buurt-pakketjes verder denk je hier echt niet meer aan en pak je het pakketje gewoon aan, en geeft het wss ook gewoon af. Je was immers andere dingen aan het doen, druk druk druk dan is het dingdong, raadsel van het pakketje met verkeerde naam duidelijk en jouw probleem opgelost.

Ook gebeuren type fouten vaak gewoon zonder dat er sprake is van poging fraude, zelfs wel eens een webshop gehad die om "adres" vroeg ipv straat en daarna nog eens los om het huis nr. Resultaat: "straat 1 1" bezorgd op nr 11.
05-06-2024, 17:31 door Anoniem
Door Arnoud Engelfriet:
[...]
Door Anoniem: Als een bezorgdienst een rekening stuurt naar jouw adres voor zoiets, ben je verplicht dat te betalen?
Nee, natuurlijk niet. Maar je krijgt er gedoe van, want als je niet reageert dan komt er een incassobureau en een hoop oneigenlijke druk waar veel mensen niet tegen opgewassen zijn. En als je helemáál alles negeert dan is er een kans dat het bij de rechter komt en (bij verstek) je gaat verliezen.
[...]
Kortom, naast bestaanszekerheid is ook rechtszekerheid in Nederland een probleem,
want voor een rechtzaak is een advocaat verplicht gesteld
en dat gaat je dan een hoop geld kosten ook al 'sta je in je recht'.
05-06-2024, 17:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Arnoud Engelfriet:
[...]
Door Anoniem: Als een bezorgdienst een rekening stuurt naar jouw adres voor zoiets, ben je verplicht dat te betalen?
Nee, natuurlijk niet. Maar je krijgt er gedoe van, want als je niet reageert dan komt er een incassobureau en een hoop oneigenlijke druk waar veel mensen niet tegen opgewassen zijn. En als je helemáál alles negeert dan is er een kans dat het bij de rechter komt en (bij verstek) je gaat verliezen.
[...]
Kortom, naast bestaanszekerheid is ook rechtszekerheid in Nederland een probleem,
want voor een rechtzaak is een advocaat verplicht gesteld
en dat gaat je dan een hoop geld kosten ook al 'sta je in je recht'.
https://www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/Paginas/Advocaat-wel-of-niet-verplicht.aspx
05-06-2024, 17:55 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Pakketje aannemen en als er iemand aan de deur komt die het pakketje claimt zeg je: “Je vindt het zeker wel oké als we even de politie bellen?”

En dan ?
Dan bel je (geen spoed) , en dan sta je met die buurman een half uur te wachten ?
Het mag duidelijk zijn als het fraude is dat die persoon niet op de politie gaat wachten.
Is het wel legetiem dan kan die buurman later langskomen.
05-06-2024, 18:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Arnoud Engelfriet:
[...]
Door Anoniem: Als een bezorgdienst een rekening stuurt naar jouw adres voor zoiets, ben je verplicht dat te betalen?
Nee, natuurlijk niet. Maar je krijgt er gedoe van, want als je niet reageert dan komt er een incassobureau en een hoop oneigenlijke druk waar veel mensen niet tegen opgewassen zijn. En als je helemáál alles negeert dan is er een kans dat het bij de rechter komt en (bij verstek) je gaat verliezen.
[...]
Kortom, naast bestaanszekerheid is ook rechtszekerheid in Nederland een probleem,
want voor een rechtzaak is een advocaat verplicht gesteld
en dat gaat je dan een hoop geld kosten ook al 'sta je in je recht'.

Waarom roep je nou dingen als je er geen verstand van hebt ?

Bij de kantonrechter (die doet civiele zaken tot 25.000 euro ) mag je zonder advocaat procederen, of je zelf verdedigen.
Of je juridische neefje , jurist (jurist hoeft geen advocaat te zijn ) , wetswinkel-student, of je vader meenemen om je ondersteunen.
En als arme sloeber heb je ook nog allerlei subsidie rechtsthulp rechten .


Alleen de zaak negeren en helemaal niks inbrengen heeft een gereden kans op een verstek vonnis.
(voor de modern onderwezenen : verstek laten gaan = niet komen. Verstek vonnis is een vonnis waarbij de tegenpartij niet is gekomen en ook geen (schriftelijk) verweer heeft ingediend. ).
05-06-2024, 19:08 door Anoniem
Door Anoniem: Pakketje aannemen en als er iemand aan de deur komt die het pakketje claimt zeg je: “Je vindt het zeker wel oké als we even de politie bellen?”
En jij denkt dat de politie tijd heeft voor deze ´flauwekul'......
05-06-2024, 19:54 door Anoniem
Kortom, naast bestaanszekerheid is ook rechtszekerheid in Nederland een probleem,
want voor een rechtzaak is een advocaat verplicht gesteld
en dat gaat je dan een hoop geld kosten ook al 'sta je in je recht'.

Niet helemaal juist. Als je zelf wil aanklagen gaat de meter lopen als je de deurknop vast hebt. Of je moet een goeie kennen, in je recht staan en die no cure no pay wil werken omdat die al weet dat je het gaat winnen (Ze bestaan, ik ken er zo een paar!). Advocaten moeten ook naar de supermarkt en daar kan niemand met likes betalen. Maar wil iemand je aan de paal nagelen dan heb je recht op een ridder die je verdedigt. Anders gaat de rechter lunchen en dan is de zaak voor volgende maand.
05-06-2024, 20:13 door Anoniem
Deze info lijkt me ook wel relevant: https://www.consuwijzer.nl/misleidende-verkoop/ongevraagde-toezendingen#:~:text=Volgens%20de%20wet%20is%20dit,krijgt%20u%20meestal%20niet%20zomaar
06-06-2024, 09:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Arnoud Engelfriet:
[...]
Door Anoniem: Als een bezorgdienst een rekening stuurt naar jouw adres voor zoiets, ben je verplicht dat te betalen?
Nee, natuurlijk niet. Maar je krijgt er gedoe van, want als je niet reageert dan komt er een incassobureau en een hoop oneigenlijke druk waar veel mensen niet tegen opgewassen zijn. En als je helemáál alles negeert dan is er een kans dat het bij de rechter komt en (bij verstek) je gaat verliezen.
[...]
Kortom, naast bestaanszekerheid is ook rechtszekerheid in Nederland een probleem,
want voor een rechtzaak is een advocaat verplicht gesteld
en dat gaat je dan een hoop geld kosten ook al 'sta je in je recht'.

Waarom roep je nou dingen als je er geen verstand van hebt ?
Ervaring.
08-06-2024, 11:47 door Anoniem
Door Anoniem: Allemaal wijsneuzen hierboven die heel goed weten hoe je mogelijke fraude gevallen kunt tegengaan/voorkomen, 2 seconden nadat ze een beschrijving van een fraude methode hebben gelezen. Enkele 10tallen buurt-pakketjes verder denk je hier echt niet meer aan en pak je het pakketje gewoon aan, en geeft het wss ook gewoon af. Je was immers andere dingen aan het doen, druk druk druk dan is het dingdong, raadsel van het pakketje met verkeerde naam duidelijk en jouw probleem opgelost.

Zo werkt dat helemaal niet!
Als de bezorger voor de deur staat met een pakketje waarvan hij denkt dat het voor jou bestemd is, dan zegt ie "goedemiddag ik heb een pakketje voor u".
Als het voor de buren is dan zegt ie "goedemiddag ik heb een pakketje voor de buren maar ze zijn niet thuis, kan ik dat bij u achterlaten?".
M.a.w. je weet meteen al of het op jouw adres of op een ander moet zijn, het is niet zo dat als de bezorger aan de deur staat je alleen het pakket aanpakt en dan later gaat kijken wat er mee moet gebeuren.

Als het voor jou is pak je het aan, leest het etiket, ziet wel jouw adres maar een andere naam, dan kijk je nog even wat de afzender is en wat er eventueel mis gegaan zou kunnen zijn (bijv je hebt wat besteld en het is wel die afzender en zo te zien het juiste artikel, wellicht heeft de webshop er per ongeluk een verkeerde naam op gezet) en als dat allemaal niet binnen 10 seconden een belletje laat rinkelen dan geeft je het in een beweging terug aan de bezorger met de melding "sorry maar dit is niet voor mij, stuur het maar retour".
Die bezorger tikt dan even wat op zijn telefoon en plakt wellicht een sticker op het pakket, en weg is ie weer.

De afzender weet dan dat het niet is afgeleverd en krijgt even later het pakket terug.
De kans dat je dan gezeur krijgt van incassobureau's e.d. is dan een stuk kleiner dan als je het aanpakt en er daarna verder mee gaat tobben.
10-06-2024, 09:37 door Anoniem
Door Anoniem: Pakketje aannemen

Ik heb dit een keer gehad, en pakketje retour afzender gestuurd. Weigeren aan de deur.

Er kwam wel iemand, die boos was dat ik het niet had aangenomen. Maar ik gaf aan dat ik de naam niet herkende, en het niet voor mij was, en dat ik er dus ook niet voor kon zorgen dat het op het juiste adres zou aankomen. En dat ik geen zin had in eventuele rekeningen op mijn adres achteraf als het niet correct betaald was.

Toen zei hij dat hij het stom vond dat ik hem niet vertrouwde. Ik: Ik ken je niet, dus ik kan je niet zomaar vertrouwen. Gewoon opnieuw bestellen, en dan met het juiste adres. En klaar.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.