image

Van Huffelen: generatieve AI kan tot fundamentele verandering leiden

donderdag 6 juni 2024, 16:51 door Redactie, 7 reacties

Generatieve AI kan tot fundamentele verandering leiden en dat vraagt om proactieve stappen, zo stelt demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering. De bewindsvrouw stuurde de Tweede Kamer een overzicht van allerlei toezeggingen en moties op het gebied van AI en algoritmes (pdf).

"Het kabinet constateert dat generatieve AI tot fundamentele verandering kan leiden en dat dit vraagt om proactieve stappen", aldus de staatssecretaris. Ze wijst vervolgens naar de onlangs verschenen overheidsbrede visie op generatieve AI. Daarin is als voorlopig standpunt ingenomen dat het gebruik van generatieve AI wordt toegestaan, zolang deze voldoet aan geldende wet- en regelgeving.

Daarnaast gaat het kabinet volgens Van Huffelen de 'maatschappelijke dialoog' over het onderwerp verder stimuleren, waarbij de vraag centraal staat in hoeverre de mens controle heeft over AI. Afsluitend stelt de staatssecretaris dat AI een systeemtechnologie is met mogelijk een grote impact op alle domeinen en sectoren van de samenleving. Daarbij kijkt ze naar de mogelijkheden van een jaarlijkse AI-monitor om zo de Tweede Kamer over de laatste AI-ontwikkelingen te informeren.

Reacties (7)
06-06-2024, 16:57 door Anoniem
Zucht... Nogmaals; Hier zijn een aantal The Hated One videos over de bangmakerij omtrent AI;

Why you shouldn't believe the AI extinction lie
https://youtu.be/5NUD7rdbCm8&t=0

Mark Zuckerberg Is Unironically Based Now
https://youtu.be/lJ_NRIKbRKc&t=0
06-06-2024, 17:30 door Xavier Ohole
Door Anoniem: Zucht... Nogmaals; Hier zijn een aantal The Hated One videos over de bangmakerij omtrent AI;

Why you shouldn't believe the AI extinction lie
https://youtu.be/5NUD7rdbCm8&t=0k

Mark Zuckerberg Is Unironically Based Now
https://youtu.be/lJ_NRIKbRKc&t=0
06-06-2024, 22:06 door Anoniem
Ach, in het kabinet hallucineren ze wel vaker en nu met GAI nog een beetje meer.
06-06-2024, 22:17 door Anoniem
Door Xavier Ohole:
Door Anoniem: Zucht... Nogmaals; Hier zijn een aantal The Hated One videos over de bangmakerij omtrent AI;

Why you shouldn't believe the AI extinction lie
https://youtu.be/5NUD7rdbCm8&t=0k

Mark Zuckerberg Is Unironically Based Now
https://youtu.be/lJ_NRIKbRKc&t=0
Dank u voor de moeite, ik was de links vergeten toe te voegen! (-:
07-06-2024, 10:07 door Anoniem
Door Anoniem: Zucht... Nogmaals; Hier zijn een aantal The Hated One videos over de bangmakerij omtrent AI;
Je herhaalt je punt zonder te reageren op wat anderen erover zeggen:
https://www.security.nl/posting/844397/Personeel+OpenAI+en+Google+Deepmind+wil+betere+bescherming+klokkenluiders#posting844518

The Hated One maakt goede punten, voor alle duidelijkheid, over hoeveel geld tech-bedrijven in AI steken, hoe ze lobbyen, hoe ze zichzelf een beschermde positie proberen te geven. Maar situaties zijn nog wel eens complexer dan een simpel zwart-witbeeld. Waar die tech-bedrijven mee bezig zijn kan volop gaande zijn terwijl de risico's die AI-onderzoekers aankaarten ook echt zijn.

Ik neem het serieus dat mensen die midden in dat onderzoek en die ontwikkeling zitten waarschuwen voor grote risico's. Klokkenluiders bestaan. Dat betekent in mijn ogen niet dat we veilig zijn als we die grote tech-bedrijven maar de touwtjes in handen geven, want juist die bedrijven zijn veel te veel met winnen van concurrenten en veroveren van markten bezig om erop te kunnen vertrouwen dat wat ze doen goed is voor de mensheid. Die kunnen heel makkelijk iets dat bloedlink is toch doen omdat het anders een van hun concurrenten is die als enige macht over dat bloedlinke krijgt.

Dus in mijn ogen is de waarschuwing tegen hoe die grote tech-bedrijven bezig zijn terecht, maar betekent dat niet automatisch dat risico's die onderzoekers aankaarten alleen maar propaganda zijn en niet echt bestaan. Ik vind dat die wel degelijk serieus moeten worden genomen.

Het pleidooi voor meer bescherming van klokkenluiders (zie de link) juist uit deze groep is een pleidooi voor een zwakkere positie van die werkgevers, niet een sterkere positie. Ik vind dat niet overkomen als een actie van hun werkgevers.
07-06-2024, 14:09 door Anoniem
We zitten aan de voorgrond van A.I. implementaties in nederland als bedrijf en ik kan je vertellen A.I is stupide als maar kan. Je kan het nog 1000 keer zeggen dit is een kat dit is een hond het zal een keer zeggen dat een kat een hond is en het kan je niet uitleggen waarom het dat dacht daarvoor moet je in de data duiken.

En dan zeggen we heel simpel van ja dat is bot hallucinatie wat bshit is we zijn zelf alleen niet in staat de verbanden direct te snappen omdat het er teveel zijn in milliseconde van tijd. En daarom hebben we maar het algemene excuus opgetuigd van het is A.I denk proces is blackbox wat again bshit is maar we hebben simpelweg niet de tijd, zin om effectief in het denk proces te gaan neuzen.

A.I snapt niks van verbanden die het niet al kent en het zelf trainen op verbanden is traag je kan sneller een peuter een opdracht uitleggen en uitvoeren dan A.I qua accuratie. Ja waar keys words van een verzoek kant en klaar in een DB of KB te retrieven is werkt A.I briliant inclusief een dom lul verhaal eromheen om menselijk te lijken. Maar echt nadenken dat lukt in nog geen 5 jaar. Mensen zijn gewoon weg makkelijk om de tuin te leiden als iets geloofwaardig klinkt.

Zeker met programeren lijkt A.I soms net op Stackoverflow zelden in een keer goed vaak tweede keer overcomplicated of depecrecated code gebruik derde keer correctie maar andere fout en vierde keer komt het met de zelfde eerste oplossing terug of het vind wel een werkende oplossing.

AGI zal er zeker wel eens van komen meest waarschijnlijk perongeluk maar op dit moment ver weg. Naast dat alle eigen beperkingen die makers erin gooien uit angst voor pranksters en bad PR er voor zorgen dat je dus een vrijdenkend A.I wil maken maar intussen wel gerichte lobotomie uitvoerd op je prototypes.
10-06-2024, 12:41 door hanspaint
Als AI een religie wordt gaat dat een boel ellende geven
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.