image

Problemen met stemcomputers zorgden voor wachtrijen in België

maandag 10 juni 2024, 09:43 door Redactie, 8 reacties

Tijdens de EU-verkiezingen in België waren er tal van problemen met stemcomputers en computers van voorzitters, wat bij sommige stembureaus voor wachtrijen zorgde die tot wel twee uur opliepen. Dat laten Belgische media weten. Zo waren er in Brussel technische problemen, bij dertien computers van de voorzitters en bij 28 stemcomputers.

Bij de opening van de stembureaus deden er zich problemen voor bij 174 van de 25.000 stemcomputers, en bij 55 van de 4.207 computers van de voorzitters. Problemen werden gemeld in onder meer Sint-Genesius-Rode, Kortrijk, Alveringem, Machelen, Ruisbroek, Hasselt en Gent. Hierdoor moesten mensen die wilden stemmen langer wachten, zo meldt Het Nieuwsblad. Bij één stembureau was er een probleem met de aangeleverde usb-sticks.

"Momenteel zijn onze technici op pad om de laatste problemen zo snel mogelijk te verhelpen. In gemeenten waar het stembureau nog steeds niet opgestart is, worden burgers gevraagd om later terug te keren om in een naburig stembureau te stemmen", zo liet een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren weten.

In Kortrijk ontstond door computerproblemen een lange wachtrij bij een stembureau. Kiezers werden eerst gevraagd terug naar huis te gaan en in de namiddag terug te komen. Uiteindelijk werden de problemen opgelost en kon er toch worden gestemd. In Beveren, deelgemeente van Roeselare, stonden er lange wachtrijen door problemen met stemcomputers.

"Ik kreeg de vraag waarom we niet gewoon op papier zijn blijven stemmen. Maar dit was gewoon brute pech. Mensen stelden me ook de vraag waarom we niet meer stemcomputers ter beschikking kregen. Daar hebben we geen zeggenschap in. We zullen de komende dagen navragen wat de mogelijkheden zijn", aldus een wethouder van de gemeente Sint-Genesius-Rode. "Toch vind ik dat de eerste keer elektronisch stemmen niet slecht is verlopen. Ik heb geen spijt dat we zijn overgeschakeld. Het tellen gaat alvast véél vlotter verlopen dan vroeger", aldus de burgemeester van de gemeente.

Reacties (8)
10-06-2024, 10:19 door Anoniem
Tsja, we blijven maar trekken aan het "stemcomputer" dode paard.

Historisch perspectief: https://ntr.nl/Andere-Tijden/20/detail/Andere-Tijden/VPWON_1267524
10-06-2024, 11:32 door Anoniem
Veelal zijn mensen de root-oorzaak voor electronisch falen...
De titel zou eigenlijk moeten zijn "Problemen met computerbeheerders zorgden voor wachtrijen in België"
Die arme computers krijgen altijd weer de schuld terwijl het hun baasjes zijn die falen.
Die arme computers voeren alleen maar opdrachten uit die ze hebben gekregen, als die opdracht niet klopt is er iets slecht geprogrammeerd door haar menselijke programmeur.
10-06-2024, 12:11 door Anoniem
usb-sticks bij stemcomputers, tja da's veelzeggend. Als ze dan pre sé externe bronnen moesten gebruiken dan toch in elk geval met sd-kaarten, hoewel die ook niet het benodigde veiligheidniveau bieden zijn ze in elk geval veiliger dan usb-sticks.
10-06-2024, 13:09 door Anoniem
Door Anoniem: Veelal zijn mensen de root-oorzaak voor electronisch falen...
De titel zou eigenlijk moeten zijn "Problemen met computerbeheerders zorgden voor wachtrijen in België"
Die arme computers krijgen altijd weer de schuld terwijl het hun baasjes zijn die falen.
Die arme computers voeren alleen maar opdrachten uit die ze hebben gekregen, als die opdracht niet klopt is er iets slecht geprogrammeerd door haar menselijke programmeur.

Correct. En we kunnen de mensen niet veranderen, wel de processen. Dus is een simpel proces met papier beter dan een ondoorzichtig proces met computers waarvan we (pinky promise!) op moeten vertrouwen dat het allemaal goed gaat.
10-06-2024, 14:28 door Anoniem
Door Anoniem: usb-sticks bij stemcomputers, tja da's veelzeggend. Als ze dan pre sé externe bronnen moesten gebruiken dan toch in elk geval met sd-kaarten, hoewel die ook niet het benodigde veiligheidniveau bieden zijn ze in elk geval veiliger dan usb-sticks.

???

Verklaar u nader. Volgens mij maakt dat eht geen verschil.
10-06-2024, 18:53 door Anoniem
En bij hoeveel systemen was de usb stick niet gemanipuleerd?
10-06-2024, 22:24 door Anoniem
Door Anoniem: En bij hoeveel systemen was de usb stick niet gemanipuleerd?
Wedervraag, bij hoeveel systemen was de usb stick WEL gemanipuleerd?
11-06-2024, 09:00 door Password1234
Laten we eerst een nieuw stembiljet invoeren. Kijken of dat de efficiëntie met stemmen en tellen verhoogd. Dan is die computer helemaal niet nodig.

Ongeldige stemmen gestegen van 30 naar 96. Dus 66 meer.
Geen 2e vakje aankruisen is automatisch een stem op de lijsttrekker.
48 ongeldige stemmen werden veroorzaakt door een stem op een kandidaat-nummer dat te hoog was (lijst heeft bv 20 kandidaten en vakje 35 wordt aangekruist). Zouden die ook automatisch naar de lijsttrekker moeten?

https://www.rtvoost.nl/nieuws/2389111/burgemeester-pierik-na-veel-ongeldige-stemmen-in-borne-proef-met-nieuw-stembiljet-zeker-niet-mislukt
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.