image

VO-raad vernieuwt normenkader privacy en informatiebeveiliging scholen

dinsdag 11 juni 2024, 16:28 door Redactie, 6 reacties

De VO-raad heeft het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy vernieuwd, waarin de minimale eisen voor digitaal veilig onderwijs staan en de omgang met privacygerelateerde zaken. Het normenkader moet schoolorganisaties handvatten geven om zich te beschermen tegen actuele digitale dreigingen in het funderend onderwijs, zoals datalekken en cyberaanvallen.

"Digitaal veilig onderwijs. Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Met de toenemende digitalisering in het onderwijs, nemen ook de dreigingen en privacyrisico’s toe. Een datalek, ransomware of cyberaanval kan ervoor zorgen dat gegevens van leerlingen, ouders en medewerkers op straat komen te liggen én dat je systemen platliggen, waardoor lessen niet kunnen doorgaan", zo laat de pagina van het nieuwe normenkader weten.

Begin vorig jaar werd de eerste versie van het normenkader gepubliceerd. De vernieuwde versie is meer toegespitst op het onderwijs, gebruiksvriendelijker gemaakt en doorzoekbaar, aldus de VO-raad. Het onderdeel informatiebeveiliging bestaat uit 69 normen, het onderdeel privacy telt 25 normen. Voor informatiebeveiliging gaat het dan om zaken als risicomanagement, bestuur, configuratiemanagement en ketenbeheer. De privacynormen richten zich op zaken als het melden van datalekken en beveiliging van persoonsgegevens. Het normenkader is een initiatief van het ministerie van OCW, Kennisnet, SIVON, de PO-Raad en de VO-raad.

Reacties (6)
11-06-2024, 16:39 door Anoniem
Mooi initiatief, ik ben benieuwd of ze deze een beetje laten lijken op AVG, ISO27001, NEN7510, BIO en NIS2.
11-06-2024, 17:09 door Anoniem
Met sleepwetten en chatcontrol liggen zowel gegevens van bedrijven als persoonlijke berichtjes van kinderen in handen van Jan en Alleman werkend bij de geheime diensten.
We moeten kinderen dingen onderwijzen zoals de verschillen tussen commerciële en vrije software, en wat privacy is en dergelijke wat grondrechten zijn.
Moge daar geen tekort aan zijn... Microsoft verkoopt licenties aan scholen? Laat maar zitten... Privacy is out of the Window(s).
11-06-2024, 17:13 door Anoniem
Als leraren/leraressen nou de waarde van privacy zoals zij het kennen uit hun generatie leren aan kinderen, dan zou dat aan waarde aan hun levens toevoegen, en zouden scholen niet alleen maar fabriekjes voor het voorbereiden op werk zijn.
Het doet me hieraan denken;
https://www.security.nl/posting/844681/Schneier%3A+verwachting+van+privacy+wordt+met+elke+generatie+minder
11-06-2024, 17:15 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi initiatief, ik ben benieuwd of ze deze een beetje laten lijken op AVG, ISO27001, NEN7510, BIO en NIS2.

Beste anoniem, check het linkje en ontdek dat veel van de beveiliging items refereren naar iso27001. Dit is ook een eenvoudig toepasbare handleiding voor het mkb!
11-06-2024, 21:24 door Anoniem
Pure propaganda is het, meer is het niet zolang de docenten er lax aan hebben en niet mee werken gaat het nooit werken.
Waarom zie ik elke dag lokalen met ingelogde open computers?
11-06-2024, 22:34 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mooi initiatief, ik ben benieuwd of ze deze een beetje laten lijken op AVG, ISO27001, NEN7510, BIO en NIS2.

Beste anoniem, check het linkje en ontdek dat veel van de beveiliging items refereren naar iso27001. Dit is ook een eenvoudig toepasbare handleiding voor het mkb!
En als je de link volgt en dan doorklikt naar privacy en vervolgens beleid kom je tegen dat de AVG de norm is.

Maar net zoals hier ladingen mensen zijn die URLs posten zonder er even met de url-tag een klikbare link van te maken lijkt het hier vergeven te zijn van mensen die niet herkennen dat zo'n blauwe, vette tekst een link is waarop je kan klikken voor meer informatie. Misschien hebben nogal wat mensen de laatste dertig jaar even niet goed opgelet.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.