image

Amerikaanse bank ontslaat personeel voor 'simuleren toetsenbordactiviteit'

vrijdag 14 juni 2024, 11:56 door Redactie, 18 reacties

De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft een tiental medewerkers ontslagen wegens het simuleren van toetsenbordactiviteit, waardoor het leek alsof ze aan het werk waren. Dat meldt Bloomberg op basis van meldingen die de bank deed bij de Amerikaanse toezichthouder FINRA (Financial Industry Regulatory Authority). Details over de manier waarop de toetsenbordactiviteit werd gesimuleerd zijn niet door de bank gegeven.

Sinds het thuiswerken door de coronapandemie wordt er vaker door werkgevers gebruikgemaakt van monitoringsoftware om het personeel in de gaten te houden. Dat bleek eerder al uit een enquête onder ruim duizend Nederlandse werknemers en tweehonderd managers die in 2020 werd uitgevoerd. Een jaar later wilde de Tweede Kamer opheldering van toenmalig minister Koolmees van Sociale Zaken over berichten van vakbonden CNV en FNV dat werkgevers hun thuiswerkend personeel door middel van software in de gaten houden. Volgens CNV ging het om zeker meer dan een half miljoen thuiswerkers.

Bloomberg meldt dat sinds het thuiswerken door corona er allerlei apparaten op de markt verschenen, zoals 'mouse jigglers', die muis- of keyboardactiviteit simuleren en via websites zoals Amazon te koop zijn. Wells Fargo laat in een reactie tegenover Bloomberg weten dat het van personeel verwacht dat die aan de hoogste standaarden voldoen en het geen onethisch gedrag tolereert. Of de betreffende medewerkers tijdens de fraude thuis of op kantoor werkten is onbekend.

Image

Reacties (18)
14-06-2024, 12:15 door Anoniem
Een vraag is natuurlijk wel of de brede toepassing van dit soort monitoring en controles door Wells Fargo wel als ethisch en voldoend aan de hoogste standaarden (die aan werkgevers gesteld mogen worden) voldoet.
Ik denk dat daar nog wel e.e.a. op af te dingen valt.
14-06-2024, 12:28 door Anoniem
Tja, als je mensen gaat beoordelen op een of andere meting dan moet je niet gek staan te kijken als ze precies dat gaan leveren wat je meet. Als je mensen op hun werkelijke prestaties wilt beoordelen dan moet je die prestaties zelf meten. Of beter: ze heel ouderwets door een mens laten beoordelen die ook bijdraagt aan omstandigheden waaronder medewerkers goed presteren. Een chef, zo noemden we dat ooit.

Het is natuurlijk zo dat die medewerkers hebben gesjoemeld, maar de eersten waarvan ik me afvraag of ze geen ontslag verdienen zijn degenen die dit soort systemen invoeren in plaats van op een verstandige manier leiding te geven.
14-06-2024, 12:54 door Anoniem
Als Wells Fargo alleen maar door dat monitoringsysteem door had dat die mensen niet werkten dan verdienen ook anderen hun ontslag lijkt me. Zijn ze ontslagen omdat ze het monitoringsysteem probeerden te omzeilen? Leverden ze wel hun prestaties die van ze verwacht werden?
14-06-2024, 12:58 door Anoniem
Door Anoniem: Een vraag is natuurlijk wel of de brede toepassing van dit soort monitoring en controles door Wells Fargo wel als ethisch en voldoend aan de hoogste standaarden (die aan werkgevers gesteld mogen worden) voldoet.
Ik denk dat daar nog wel e.e.a. op af te dingen valt.

Het is Amerika, die hebben zo goed als geen standaarden en eisen voor bedrijven als het om personeel gaat.
14-06-2024, 13:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Het is natuurlijk zo dat die medewerkers hebben gesjoemeld, maar de eersten waarvan ik me afvraag of ze geen ontslag verdienen zijn degenen die dit soort systemen invoeren in plaats van op een verstandige manier leiding te geven.
Het is wel in Amerika hoor. Daar worden mensen al ontslagen omdat de baas met het verkeerde been uit bed gestapt is.
Al of niet "ontslag verdienen" dat speelt daar helemaal niet.
14-06-2024, 13:23 door Anoniem
Moet het normaal zijn om toetsenbord activiteiten te monitoren als werkgever?
14-06-2024, 13:34 door Anoniem
Zoals altijd geldt ook hier: Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten !
14-06-2024, 13:55 door Anoniem
Tja wat moet je dan als werkgever. Voor heel veelal monitoring software systemen bestaan er tools om je activiteit te faken. Zolang je het meld en de werknemer gaat ermee akkoord zie ik het probleem niet. Iedereen is vrij om wel of niet bij een dergelijk bedrijf te gaan werken. Alleen dagrapportages indienen is binnen sommige bedrijven te gevoelig voor fraude. Er zijn zelfs monitoring systemen met een webcam functie erbij om te monitoren dat wel de juiste persoon achter de computer zit. Dit is nou eenmaal de keerzijde van thuiswerken. Er wordt enorm veel gefraudeerd in de wereld van remote werken.
14-06-2024, 14:01 door Anoniem
je moet je afvragen of je wel wil werken voor een bedrijf dat je zo in de gaten houd. als ze je niet vertrouwen op je prestatie dan is het misschien gewoon geen goede werkgever.
14-06-2024, 14:29 door Anoniem
Door Anoniem: Het is wel in Amerika hoor. Daar worden mensen al ontslagen omdat de baas met het verkeerde been uit bed gestapt is.
Al of niet "ontslag verdienen" dat speelt daar helemaal niet.
Misschien niet, maar dat maakt het punt dat ik maak niet minder geldig ;-).
14-06-2024, 14:46 door Anoniem
Dus de maatgevende KPI bij Wells-Fargo is het aantal toetsenbord aanslagen.
Niet een of ander meetbaar product (handelingen, dossiers, klanten, omzet) dat de medewerkers opleveren.
Hoeveel tijd ze er aan besteden zou niet uit moeten maken, als ze hun afgesproken "targets" elke week/maand/kwartaal maar halen.
14-06-2024, 15:09 door Briolet
Door Anoniem: Zoals altijd geldt ook hier: Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten !

Maar in dit geval had de waard wel gelijk. (-:

In dit geval een terecht ontslag. Van een bank mag je verwachten dat hij betrouwbaar is. Dus moet zijn personeel ook betrouwbaar zijn. Zelf werk ik ook in een branche waar veel om vertrouwen draait. Als 1% van je personeel onbetrouwbaar is richting klant, blijft dat hangen bij de klant en niet de 99% van de keren dat alles oprecht gaat.
14-06-2024, 15:59 door Anoniem
---In dit geval een terecht ontslag. Van een bank mag je verwachten dat hij betrouwbaar is. Dus moet zijn personeel ook betrouwbaar zijn. Zelf werk ik ook in een branche waar veel om vertrouwen draait. Als 1% van je personeel onbetrouwbaar is richting klant, blijft dat hangen bij de klant en niet de 99% van de keren dat alles oprecht gaat.----

Leuk dat u de bankenbranche zo sterk aan vertrouwen koppelt. Ik ben het met u eens, dat zij in administratief opzicht betrouwbaar zijn. Overboekingen, etc. worden keurig verwerkt.

In hun overige dienstverlening en de contracten zijn ze naar mijn ervaring overigens ook betrouwbaar: als je je een contract aansmeren waarin afgesproken wordt dat ze je een poot uitdraaien, doen ze dat ook naar de letter.
Waar het gaat om goede voorlichting, informeren over betere mogelijkheden, enz. zodat je een optimale keuze kunt maken is mijn ervaring dat ze niet transparant zijn en dus het vertrouwen niet waard zijn. Je moet heel goed op je qui-vive zijn om te voorkomen dat je een voor jou ongunstige deal afsluit, die voor de bank juist erg gunstig is.
Ze moeten wat mij betreft in dat deel van het verdienen van vertrouwen nog wel wat meer investeren voor ze het door u geroemde vertrouwen echt waard zijn.
14-06-2024, 16:32 door Briolet - Bijgewerkt: 14-06-2024, 16:37
Deze bank had en slechte ervaringen opgedaan met zijn personeel:

Wells Fargo kwam acht jaar geleden in het nieuws toen bleek dat medewerkers valse klantenrekeningen openden om hun verkoopdoelen te halen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wells_Fargo_cross-selling_scandal

Als ik dat zo lees kunnen ze er niet omheen dat ze direct ingrijpen bij frauduleus gedrag van het personeel omdat ze toch al een matige reputatie hebben.
14-06-2024, 21:10 door Anoniem
Ik kan er wel om lachen, de baas van de bank waarschijnlijk niet zo...
Veel baanposities in Amerika zijn tegenwoordig erg nutteloos, dan doen mensen vaak alsof ze hard werken om te voorkomen dat ze hun baan verliezen, dan komen ze over alsof ze nuttig zijn, economically viable.
Dat is de harde realiteit.
Maar deze gast leunt gewoon lekker lui achterover, héérlijk, lol!
15-06-2024, 01:27 door Anoniem
waarom niet gewoon een applocker op de managed PC's zetten.
15-06-2024, 07:53 door Anoniem
Door Briolet: Deze bank had en slechte ervaringen opgedaan met zijn personeel:

Wells Fargo kwam acht jaar geleden in het nieuws toen bleek dat medewerkers valse klantenrekeningen openden om hun verkoopdoelen te halen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wells_Fargo_cross-selling_scandal

Als ik dat zo lees kunnen ze er niet omheen dat ze direct ingrijpen bij frauduleus gedrag van het personeel omdat ze toch al een matige reputatie hebben.
En hoe zou het komen dat dit bedrijf aan zulk slecht personeel komt? Je denkt toch hopelijk niet dat zoiets, verspreid over een uitgebreid netwerk van filialen, zomaar toevallig gebeurt? Het Wikipedia-artikel waar je zelf naar linkt geeft aan wat daar gaande was:
In 2013, a Los Angeles Times investigation revealed intense pressure on bank managers and individual bankers to produce sales against extremely aggressive and even mathematically impossible quotas.
en:
Employees were encouraged to order credit cards for pre-approved customers without their consent, and to use their own contact information when filling out requests to prevent customers from discovering the fraud.
en:
Wells Fargo employees described intense pressure, with expectations of sales as high as 20 products a day. Others described frequent crying, levels of stress that led to vomiting, and severe panic attacks. At least one employee consumed hand sanitizer to cope with the pressure. Some indicated that calls to the company's ethics hotline were met with either no reaction or resulted in the termination of the employee making the call.

Klinkt dat als slecht personeel of als een echt gruwelijk slechte managementcultuur? Overduidelijk het laatste, toch? Dat management is nog steeds aan het oogsten wat het zelf gezaaid heeft. En de idiotie van toetsenbordactiviteit meten in plaats van competent leiding te geven komt op mij over alsof ze nog steeds bezig zijn dingen te zaaien die ze niet zouden moeten willen oogsten.
17-06-2024, 14:10 door Anoniem
Een mouse jiggler is software die wordt gebruikt om de beweging van een computermuis te simuleren. Het kan ook een mechanisch apparaat zijn dat de fysieke computermuis beweegt. In alle gevallen voorkomt het dat de slaapstand, de stand-by modus of de screensaver wordt geactiveerd. Muisjigglers worden ook wel mouse movers genoemd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mouse_Jiggler
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.