image

Britse ziekenhuizen verzetten 800 operaties wegens ransomware-aanval

zaterdag 15 juni 2024, 09:56 door Redactie, 2 reacties

Twee ziekenhuizen in Londen hebben wegens een ransomware-aanval achthonderd operaties en zevenhonderd poliklinische behandelingen moeten verzetten. Dat heeft de Britse gezondheidszorg NHS bekendgemaakt. De aanval vond plaats tegen Synnovis, een laboratorium dat bloedtests voor ziekenhuizen en zorgorganisaties in Londen verwerkt.

Door de aanval kunnen veel minder bloedtests worden verwerkt dan normaal. Eerder riep de NHS wegens de ransomware-aanval bloeddonoren met bloedgroep O op om te doneren. Londense ziekenhuizen kunnen op het moment niet aan de vraag voor bloed voldoen. Normaliter wordt de bloedgroep van een patiënt via een geautomatiseerde laboratoriumtest bepaald, maar dat proces moet nu handmatig plaatsvinden, wat veel meer tijd kost. Bloedgroep O is voor alle patiënten veilig te gebruiken.

Niet alleen is er een tekort aan benodigd bloed, ook moesten allerlei operaties en behandelingen worden verzet. Van 3 tot 9 juni ging het om meer dan achthonderd operaties en zevenhonderd poliklinische behandelingen bij de twee getroffen Londense ziekenhuizen. Om de opgelopen achterstand in te halen vinden er nu ook behandelingen in het weekend plaats. Synnovis stelt dat volledig herstel van de systemen de nodige tijd in beslag zal nemen. Het laboratorium hoopt de komende weken een deel van de it-voorziening te kunnen herstellen. Naar verwachting zal de impact van de ransomware-aanval nog maanden merkbaar zijn.

Reacties (2)
17-06-2024, 15:49 door Anoniem
Ze zouden zich eens moeten verzetten tegen die monocultuur. Men "hoopt" de komende weken "een deel" van de IT voorziening te kunnen herstellen. Waar ik zo benieuwd naar ben is hoe de kosten boekhoudkundig worden verwerkt.
Ziekenhuizen laten al of niet verstopt zien wat voor certificaten ze hebben zoals NEN 7510 en ISO 27001

Het zou verplicht gesteld moeten worden welke ICT zij zijn gestandaardiseerd, zodat wij als consument een betere risico inschatting kunnen maken net als bij banken,
18-06-2024, 13:35 door Anoniem
De grote grap is dat het slechts een kwestie van tijd is tot het hier mis gaat.

En dan hoor je de politici al vragen: hoe had dat kunnen gebeuren?
Nou, een volledige marktdominantie van een Microsoft partner (Chipsoft) die het onmogelijk maakt om de boel enigszins veilig te maken.... De zorg loopt echt op zijn laatste benen, de hele markt is volledig kapot gemaakt een een paar partijen en de overheid doet er niets aan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.