image

DigiD Zakelijk Belastingdienst laat kleine bedrijven gratis aangifte doen

maandag 17 juni 2024, 10:55 door Redactie, 9 reacties

De overheid heeft DigiD Zakelijk Belastingdienst aangekondigd, waarmee kleine bedrijven straks kosteloos belastingaangifte kunnen doen, alsmede bij bepaalde andere diensten van de fiscus kunnen inloggen. Op dit moment is het gebruik van eHerkenning verplicht voor het doen van belastingaangifte. Via eHerkenning kunnen ondernemers bij alle aangesloten organisaties inloggen en zaken als belastingen, subsidies, voertuigoverschrijvingen en wijzigingen in het Handelsregister regelen. In tegenstelling tot DigiD is eHerkenning niet gratis en moeten bedrijven dit bij een commerciële aanbieder afnemen.

Voor ondernemers die eHerkenning alleen gebruiken voor het doen van belastingaangifte is er een vergoeding van 24,20 euro per jaar, wat gelijk is aan het bedrag waartegen eHerkenning bij de goedkoopste aanbieder aangeschaft kan worden. Over dit onderwerp zijn de afgelopen jaren twee moties ingediend en door de Tweede Kamer aangenomen. In de moties wordt de regering verzocht om zo snel als mogelijk met een voorstel te komen zodat ondernemers weer gratis digitaal belastingaangifte kunnen doen, alsmede ervoor te zorgen dat belastingaangifte bij de overheid door ondernemers gratis moet zijn en mogelijk moet zijn via een door de overheid uitgegeven inlogmiddel, naast het private eHerkenning.

Als eerste stap naar een verdere uitvoering van de moties is eerder al door het kabinet toegezegd dat een publiek middel wordt ontwikkeld voor zelfstandig bestuurders (kleine ondernemers). Dit wordt door middel van een wijziging van het Besluit digitale overheid geregeld. Deze wijziging is vandaag aangekondigd. De tweede stap, het beschikbaar stellen van een breder inlogmiddel voor bedrijven, dat bij de gehele overheid is te gebruiken, wordt nog niet in deze wijziging geregeld.

"Met de invoering van een publiek inlogmiddel wordt het voor zelfstandig bestuurders zelfs makkelijker gemaakt om langs digitale weg diensten af te nemen bij de Belastingdienst. Er hoeft geen middel te worden aangeschaft, en er hoeft ook geen compensatieregeling meer te worden ingevuld en opgestuurd. Dit brengt een administratieve lastenverlaging met zich mee. Dit heeft ook positieve gevolgen voor de uitvoerbaarheid in de context van het doenvermogen", aldus de uitleg bij het voorstel voor de besluitswijziging. Het publiek kan tot 29 juli via Internetconsultatie.nl op het voorstel reageren.

Reacties (9)
17-06-2024, 12:11 door Anoniem
Hadden ze natuurlijk gelijk moeten doen. Maar fijn dat het kwartje gevallen is.
17-06-2024, 13:00 door Anoniem
Gunst, binnenkort weer gratis belasting aangifte mogen doen...

Ik herken dat debacle met gratis Europese ID's hierin.
Daarvan had de Hoge Raad bepaald dat die gratis moesten zijn.
Had de minister boodschap aan, en kwam met een spoedwet:
https://nos.nl/artikel/274784-id-kaart-niet-meer-gratis#:~:text=Een%20identiteitskaart%20is%20niet%20langer,vergoeding%20meer%20voor%20mogen%20vragen.

Een tweede parrelel die ik daarin bespeur, is dat men -na teruggevloten te zijn- niet helemaal stopt:
een grote onderneming moet dadelijk blijkbaar nog altijd betalen om belasting aangifte te kunnen doen.
17-06-2024, 13:48 door Anoniem
De hele oorsprong van deze wijziging is dat meerdere bedrijven de overheid hebben aangeklaagd. Het is natuurlijk volledig absurt dat je moet betalen om überhaupt belasting aangifte te kunnen doen. Als je dat niet doet, ga je theoretisch de cel in...

De overheid verbergt zich totaal achter een digitale muur waarbij de enige manier om verandering te krijgen, rechtszaken zijn.
17-06-2024, 14:25 door Anoniem
Gaat Logius (de beheerder van DigiD) dit bouwen? Zal hartstikke mooi worden en goed gaan werken dan. Blijkbaar gaat DigiD dan dus ook KvK nummers verwerken en aan BSN's koppelen, dat is tenminste wat ik uit het document in de internetconsultatie begrijp.
17-06-2024, 14:44 door Anoniem
Het is een beetje als veroordeeld worden tot ophanging maar je moet wel eerst je eigen touw gaan kopen. Tenzij je arm bent.
18-06-2024, 09:16 door Briolet
Door Anoniem: …Het is natuurlijk volledig absurt dat je moet betalen om überhaupt belasting aangifte te kunnen doen. Als je dat niet doet, ga je theoretisch de cel in...

Dat betalen moest je toch altijd al. Als je geen boekhouder inhuurt, betaal je dat met je eigen tijd. De kosten ven de eHerkenning vallen in het niet van de andere kosten. Een ingehuurde boekhouder zal al snel het tienvoud rekenen van de eHerkenning kosten.
18-06-2024, 13:05 door Anoniem
Door Anoniem: Het is een beetje als veroordeeld worden tot ophanging maar je moet wel eerst je eigen touw gaan kopen. Tenzij je arm bent.

Schijnt dat de Chinezen dat doen - veroordeelde betaalt ook nog kogel . Een symbolisch in your face , je hebt alles verknald en de gemeenschap wil je letterlijk geen cent meer geven.

Maar goed - in plaats van theoretisch argumenteren of exotische voorbeelden - je betaalt in Nederland de administratie kosten van het CJIB bij boetes naast de boete zelf.

Dezelfde redenering - 'anderen' (dwz - de overige belastingbetalers) hoeven niet op te draaien voor de kosten om jou je boete te brengen.
18-06-2024, 14:28 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: …Het is natuurlijk volledig absurt dat je moet betalen om überhaupt belasting aangifte te kunnen doen. Als je dat niet doet, ga je theoretisch de cel in...

Dat betalen moest je toch altijd al. Als je geen boekhouder inhuurt, betaal je dat met je eigen tijd. De kosten ven de eHerkenning vallen in het niet van de andere kosten. Een ingehuurde boekhouder zal al snel het tienvoud rekenen van de eHerkenning kosten.

Nee, voorheen was er helemaal geen eherkenning verplichting dus 'betalen moest toch al' gaat niet op. Het is nu gewoon nog meer betalen.

Dat de kosten 'meevallen' klopt ook totaal niet. De kosten waren initieel absurt hoog en terugkerend. Überhaupt stellen dat kosten meevallen is bizar gezien je praat over organisaties van klein tot groot. Die stelling kan je dus helemaal niet maken.

Ook moest iedere 'boekhouder' individueel over eherkenning beschikken (dus per persoon, niet per organisatie).
Dat betekende dus altijd minimaal 2 of 3 mensen die gecertificeerd moesten worden. Initeel waren de kosten honderden euro's per persoon. Echt geen kleine kostenpost... Om uberhaupt aangifte te kunnen doen.


De overheid weigerde het probleem te erkennen tot ze aangeklaagd werden.
De rechtstaat is het enige waar ze nog niet omheen kunnen werken:
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Gelderland/Nieuws/Paginas/eHerkenning-mist-wettelijke-grondslag.aspx
19-06-2024, 08:49 door Anoniem
Door Anoniem: Gaat Logius (de beheerder van DigiD) dit bouwen? Zal hartstikke mooi worden en goed gaan werken dan. Blijkbaar gaat DigiD dan dus ook KvK nummers verwerken en aan BSN's koppelen, dat is tenminste wat ik uit het document in de internetconsultatie begrijp.
nergens voor nodig elk bedrijf heeft al een BSNnummer het zit in elke aangifte, zoals BTW nummer loonbelasting nummer dus dit kon altijd al.
Een probleem was juist dat eenmansbedrijven alleen de BSN van de eigenaar kregen en dat dus verplicht op elke factuur moesten vermelden... ook dat heeft een paar jaar geduurd.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.