image

AP wil dat overheid transparanter is over gebruik van algoritmes

vrijdag 21 juni 2024, 12:11 door Redactie, 2 reacties

De overheid moet uit zichzelf transparant zijn over het gebruik van algoritmes en wanneer die een rol hebben gespeeld bij besluitvorming of in de aanloop daarnaartoe, zo vindt de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast moeten rechters en bezwaarcommissies alerter zijn op het toepassen van algoritmes en de risico's hiervan.

Tijdens een bijeenkomst in de Week van de Rechtsstaat sprak AP-voorzitter Aleid Wolfsen onder andere over het gebruik van algoritmes bij de fraudebestrijding door de Belastingdienst en DUO. "Het had veel leed kunnen voorkomen als deze organisaties transparanter waren geweest over deze algoritmes. En als rechters actiever en nieuwsgieriger waren geweest." Wolfsen vindt dat de overheid duidelijk moet uitleggen op welke wijze algoritmes bij het nemen van besluiten zijn gebruikt. Vervolgens zou de rechter overheidsbesluiten moeten kunnen controleren op bijvoorbeeld discriminatie, ook bij algoritmes.

"Daarom is actieve transparantie over het gebruik van algoritmes belangrijk. Zo kunnen burgers, advocaten en rechters daar alert op zijn”, aldus Wolfsen. De AP-voorzitter vindt dat rechters extra alert zouden moeten zijn bij ieder vermoeden dat er bij of in de aanloop naar een besluit een algoritme is gebruikt, bijvoorbeeld voor risicoselectie. De rechter zou dan ook voorbij het geschil moeten kijken waarvoor iemand naar de rechter is gestapt en toetsen op welke wijze een algoritme is toegepast, ook als advocaten of burgers daar niet om vragen.

Reacties (2)
22-06-2024, 10:14 door karma4
De stelling van phytagoras is een voor velen onbegrijpelijk algoritme dst al tijden onderdeel is van het middelbaar onderwijs.
De Ap heeft nog niet het niveau bereikt van het omgaan met formules en de onnauwkeurigjeden in waardes met de daaruit logische gevolgen
22-06-2024, 19:03 door Anoniem
Wat heb je aan transparantie over algoritmes wanneer de gebruikte datasets niet bekend of inzichtelijk zijn ?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.