image

Ministerraad akkoord met invoering alcoholmeter bij alcoholverbod

vrijdag 21 juni 2024, 15:57 door Redactie, 12 reacties

De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met een wetsvoorstel waardoor mensen met een alcoholverbod kunnen worden verplicht een alcoholmeter te dragen. De Autoriteit Persoonsgegevens stelde afgelopen augustus dat zolang er twijfels zijn over de betrouwbaarheid van de apparatuur, het wetsvoorstel niet moet worden voortgezet. De Raad van State liet weten dat de alcoholmeter een grotere inbreuk op grondrechten van mensen maakt dan uit de toelichting bij het wetsvoorstel blijkt.

Het kabinet wil dat verdachten of veroordeelden, aan wie een alcoholverbod is opgelegd, kunnen worden verplicht om een alcoholmeter te dragen. Dit is een vaste enkelband die via zweet op de huid metingen doet. Als dat het geval is, dan krijgt de reclassering via de Amerikaanse fabrikant van de alcoholmeter daarvan een melding. De reclassering kan dan vervolgens actie ondernemen, door bijvoorbeeld de betrokkene uit te nodigen voor een gesprek of het Openbaar Ministerie op de hoogte te stellen van het schenden van de voorwaarde.

De Raad van Staat stelde dat de resultaten van de pilot voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd, omdat hieraan slechts een kleine groep mensen op vrijwillige basis meedeed. De pilot ging bovendien niet over het alcoholgebruik of delictgedrag op de lange termijn. De Raad van State adviseerde de regering afgelopen oktober om de verwachtingen over de effectiviteit van de alcoholmeter te nuanceren of beter te onderbouwen in de toelichting bij het wetsvoorstel.

Tevens liet de Raad van State weten dat de inzet van de alcoholmeter als controlemiddel tot een grotere inbreuk op het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer, het recht op onaantastbaarheid van het lichaam en het recht op bewegingsvrijheid leidt dan de toelichting van de regering bij het wetsvoorstel doet voorkomen. De alcoholmeter leidt tot een continue inbreuk op de lichamelijke integriteit, terwijl de urinecontrole twee of drie keer per week plaatsvindt.

"Wanneer de alcoholmeter ernaast zit, bestaat het risico dat iemand geheel ten onrechte een zwaardere straf krijgt, misschien zelfs wel een celstraf", liet AP-bestuurslid Katja Mur afgelopen augustus weten. "Dat past natuurlijk niet binnen een rechtsstaat. Het wetsvoorstel moet daarom duidelijk maken hoe zulke situaties worden voorkomen."

De alcoholmeter kan op dit moment alleen op vrijwillige basis worden ingezet, omdat een juridische grondslag ontbreekt. Het wetsvoorstel van demissionair minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid zorgt ervoor dat de alcoholmeter straks ook verplicht ingezet kan worden, nadat de rechter een alcoholverbod opgelegd heeft. Nu de ministerraad akkoord is gegaan zal het wetsvoorstel 'zo snel als mogelijk' bij de Tweede Kamer worden ingediend.

Reacties (12)
21-06-2024, 16:02 door Anoniem
Het wetsvoorstel moet daarom duidelijk maken hoe zulke situaties worden voorkomen.
de snelste en makkelijkste oplossing om zulke situaties te voorkomen is het gebruik van de alcoholmeter niet in te voeren.
21-06-2024, 16:05 door Anoniem
Waarom moet deze informatie via de Amerikaanse fabrikant en kan het niet geleverd worden met een aanvullende back-end in eigen beheer?
21-06-2024, 16:56 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom moet deze informatie via de Amerikaanse fabrikant en kan het niet geleverd worden met een aanvullende back-end in eigen beheer?
Een goede vraag die bij verbluffend veel mensen niet eens meer op lijkt te komen. Mensen wennen kennelijk zo aan hoe dingen nu werken (cloud en zo) dat ze vergeten dat een andere manier die ze ooit heel normaal vonden ook het overwegen waard is. Je zou je bijna gaan afvragen of al die stoere beleidsmakers op dat punt niet met de kudde meelopen in plaats van zelf een verstandige richting te kiezen.
21-06-2024, 17:22 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom moet deze informatie via de Amerikaanse fabrikant en kan het niet geleverd worden met een aanvullende back-end in eigen beheer?
Meestal komen de antwoorden hierop in 2 categorieën terecht:
1) Lekker makkelijk want we hoeven het zelf niet te regelen
2) Het is goedkoper, en dan maakt het niet eens uit hoe veel of hoe weinig
21-06-2024, 19:40 door Anoniem
Ik rij reeds 45 jaar auto en motor en ik ben slechts 1 keer gecontroleerd op alcoholgebruik.
Ik neem aan dat je meerdere keren betrapt moet zijn met drank op achter het stuur voor je zo’n alcoholmeter moet.
Hoe dan vraag ik mij af??
21-06-2024, 19:41 door Anoniem
Het is echt te belachelijk voor woorden dat voor dit soort zaken ook steeds maar weer de Raad van State erbij moet komen. De hele rest is blijkbaar een kleuterklasje geworden. Je kunt zulke dingen als bewindspersoon toch ook zelf bedenken, voor of na een biertje of een wijntje? Of anders gezegd, aan al die ministers, wat zit je daar nou heel de dag te doen, trut. Met alle respect, natuurlijk.
21-06-2024, 22:22 door Anoniem
De ene na de andere inperking van vrijheden wordt over ons uitgerold. Chatcontrole, verbod op contante betalingen groter dan 3000 euro aan winkels. Nu ze eventjes geen vaccinatiedrang meer kunnen toepassen, omdat er helaas even geen virus is wat ze daarvoor kunnen misbruiken, zoeken ze naar andere vormen van dwang en drang.

Een verbod is een verbod. Dat is dus iets waar mensen zich zelf aan moeten en kunnen houden. Een alcoholmeter die volcontinu op het lichaam wordt aangebracht, is geen verbod, maar gevangenschap en een aantasting van de lichamelijke integriteit.

De hotemetoten in Den Haag zijn van het padje af. Tijd voor een bestuursverbod.
21-06-2024, 23:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik rij reeds 45 jaar auto en motor en ik ben slechts 1 keer gecontroleerd op alcoholgebruik.
Ik neem aan dat je meerdere keren betrapt moet zijn met drank op achter het stuur voor je zo’n alcoholmeter moet.
Hoe dan vraag ik mij af??

De laatste 20 tal jaar laten ze blazen ook al zie je er niet dronken uit, gewoon in de hoop je te kunnen pakken.
22-06-2024, 01:45 door Anoniem
Ik drink niet dus mij zullen ze die kul nooit aan mijn lijf kunnen schroeven maar als ik wel zo'n arme drommel was die dit zou overkomen dan hadden ze toch een harde noot te kraken mij dat verplicht op te leggen.
22-06-2024, 11:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ik drink niet dus mij zullen ze die kul nooit aan mijn lijf kunnen schroeven maar als ik wel zo'n arme drommel was die dit zou overkomen dan hadden ze toch een harde noot te kraken mij dat verplicht op te leggen.
Hoezo harde noot te kraken? Wat zou je ertegen doen? Drie politieagenten van je afslaan en op de vlucht slaan, hopend de Russische grens te bereiken?
22-06-2024, 12:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik drink niet dus mij zullen ze die kul nooit aan mijn lijf kunnen schroeven maar als ik wel zo'n arme drommel was die dit zou overkomen dan hadden ze toch een harde noot te kraken mij dat verplicht op te leggen.
Hoezo harde noot te kraken? Wat zou je ertegen doen? Drie politieagenten van je afslaan en op de vlucht slaan, hopend de Russische grens te bereiken?
Mensen willen zichzelf graag voor de gek houden dat ze nog vrij zijn. Dan hoeven ze niet echt de waarheid onder ogen te zien en hoeven ze dus ook niets te doen. Dat voelt makkelijker voor ze. Nog wel. Als straks de val is dichtgeklapt, hebben ze weer een ander truukje om zichzelf rustig te houden, dan zeggen ze dat het "eigenlijk altijd al zo is geweest". Dat is dan ook weer makkelijker, want dan hoeven ze ook niks meer te doen behalve verder rennen in de van hogerhand georganiseerde rat race.
De meeste mensen willen niet vrij zijn. Ze willen ook niet veilig zijn. Ze willen gerustgesteld worden en vooral niet hoeven nadenken.
Dus graag een alkoholmetertje dat automatisch stroomstootjes uitdeelt als er een grenswaardeoverschrijding wordt gemeten. Da's makkelijk. Niet zelf denken, niet zelf willen, alleen nog maar instinctief reageren op stroomstootjes. Het domme volk is daar blij mee, laat zich graag aanpraten dat het voor eigen bestwil is.
24-06-2024, 10:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik drink niet dus mij zullen ze die kul nooit aan mijn lijf kunnen schroeven maar als ik wel zo'n arme drommel was die dit zou overkomen dan hadden ze toch een harde noot te kraken mij dat verplicht op te leggen.
Vast, ja.
Heb vorige week alhier deze link gesignaleerd: Utopia https://www.youtube.com/watch?v=vJYaXy5mmA8
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.